Ero sivun ”Tioridatsiini” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
197 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(typo, lievempi sanamuoto)
Kontraindikaatiot: vakavia maksa- taikka sydänsairauksia poteville on tioridatsiinin käyttö vasta-aiheista.
 
TioratsiidinTioridatsiinin pitoisuutta veriplasmassa voidaan seurata ja tarkkailla verikokein mahdollisimman hyvän hoitotasapainon saavuttamiseen. Näytteeseen otetaan yksi 3ml:n putkilo veriseerumia (Yhtyneet Laboratoriot, Laboratoriokäsikirja: 2002-2003 ja 2004-2005). Tioridatsiinin nk. terapeuttista leveyttä pidetään varsin suurena. Näin ollen sitä on pidetty turvallisena lääkkeenä, vaikka saattaakin aiheuttaa joillekin potilaille ns. pitkän QT:n siirtymän sydämenrytmissä suurempia hoitoannoksia käytettäessä.
 
Lääkkeen annostusmäärä [[psykoosi|psykooseissa]] ja [[skitsofrenia]]ssa voi olla huomattavan suurikin, jopa 600mg/vrk. Pienessä psykiatriassa tyydytään huomattavasti vähäisempiin määriin. Yhteisvaikutusta muiden sedatiivien kera luonnollisestikin esiintyy. Kivunhoidossa tioridatsiinia ei ole käytetty tiedettävästi, alkoholistien vieroitushoidossa sensijaan kylläkin joissain määrin.
Artikkelin tekstistä osa perustuu empiiriseen kokemusperäiseen tietouteen, jota on vaikeata kuvantaa tieteellispohjaisesti.
 
(Viitetiedot: Lääkkeet ja niiden käyttö, Alfering-Olli-Tuomi SHKS 1977; TF74-Therapica Fennica; Wikipedian englanninkielinen sivu-Thioridatzine, Yhtyneet Laboratoriot, Laboratoriokäsikirja: 2002-2003 ja 2004-2005)
 
== Aiheesta muualla ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko