Ero sivun ”Funktionaalinen ryhmä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 4: Rivi 4:


[[Orgaaninen yhdiste|Orgaaniset yhdisteet]] luokitellaan funktionaalisten (toiminnallisten t. reaktiokykyisten) ryhmien perusteella. Orgaanisten yhdisteiden käyttäytyminen [[kemiallinen reaktio|kemiallisissa reaktioissa]] perustuu ensisijaisesti niiden funktionaaliseen ryhmään, ja sen vuoksi samaan ryhmään kuuluvat
[[Orgaaninen yhdiste|Orgaaniset yhdisteet]] luokitellaan funktionaalisten (toiminnallisten t. reaktiokykyisten) ryhmien perusteella. Orgaanisten yhdisteiden käyttäytyminen [[kemiallinen reaktio|kemiallisissa reaktioissa]] perustuu ensisijaisesti niiden funktionaaliseen ryhmään, ja sen vuoksi samaan ryhmään kuuluvat
orgaaniset yhdisteet ovat aina kemialliselta luonteeltaan samanlaisia (esimerkiksi [[hiilivety|hiilivedyt]], [[alkoholi]]t, [[karboksyylihappo|karboksyylihapot]]). Toisinaan funktionaalinen ryhmä vaikuttaa molekyyliorbitaaleihin niin, että reaktio tapahtuu täysin toisessa osassa molekyyliä. Tästä ilmiöstä löytyy useita esimerkkejä [[biokemia]]ssa, muun muassa [[retinoli]]n eli A-vitamiinin aldehydin [[cis-trans-isomeria|cis-trans-isomeerinen]] reversiibeli (palautuva) signaali [[opsiini]]-proteiinille, joka välittää [[näköaisti]]muksen edelleen. kökkö, kekke, kykky, kikki, kokko.
orgaaniset yhdisteet ovat aina kemialliselta luonteeltaan samanlaisia (esimerkiksi [[hiilivety|hiilivedyt]], [[alkoholi]]t, [[karboksyylihappo|karboksyylihapot]]). Toisinaan funktionaalinen ryhmä vaikuttaa molekyyliorbitaaleihin niin, että reaktio tapahtuu täysin toisessa osassa molekyyliä. Tästä ilmiöstä löytyy useita esimerkkejä [[biokemia]]ssa, muun muassa [[retinoli]]n eli A-vitamiinin aldehydin [[cis-trans-isomeria|cis-trans-isomeerinen]] reversiibeli (palautuva) signaali [[opsiini]]-proteiinille, joka välittää [[näköaisti]]muksen edelleen. aune täältä ei kannata ottaa tietoa, sillä tänne voi kirjottaa kuka tahansa. :)

{|<!--taulukon määrite--> {{prettytable}}
{|<!--taulukon määrite--> {{prettytable}}
|-
|-

Versio 9. maaliskuuta 2010 kello 15.51

Funktionaalinen ryhmä eli toiminnallinen ryhmä on molekyylin sisältämä atomi, atomiryhmä tai sidos, joka antaa sille tyypilliset kemialliset ominaisuudet riippumatta molekyylin muusta rakenteesta. Kemiallisissa reaktioissa muutos kohdistuu useimmiten funktionaaliseen ryhmään tai sen välittömään läheisyyteen. Funktionaalinen ryhmä voi muuttua tai sen paikalle voi tulla jokin toinen funktionaalinen ryhmä.

Funktionaaliset ryhmät orgaanisissa yhdisteissä

Orgaaniset yhdisteet luokitellaan funktionaalisten (toiminnallisten t. reaktiokykyisten) ryhmien perusteella. Orgaanisten yhdisteiden käyttäytyminen kemiallisissa reaktioissa perustuu ensisijaisesti niiden funktionaaliseen ryhmään, ja sen vuoksi samaan ryhmään kuuluvat orgaaniset yhdisteet ovat aina kemialliselta luonteeltaan samanlaisia (esimerkiksi hiilivedyt, alkoholit, karboksyylihapot). Toisinaan funktionaalinen ryhmä vaikuttaa molekyyliorbitaaleihin niin, että reaktio tapahtuu täysin toisessa osassa molekyyliä. Tästä ilmiöstä löytyy useita esimerkkejä biokemiassa, muun muassa retinolin eli A-vitamiinin aldehydin cis-trans-isomeerinen reversiibeli (palautuva) signaali opsiini-proteiinille, joka välittää näköaistimuksen edelleen. aune täältä ei kannata ottaa tietoa, sillä tänne voi kirjottaa kuka tahansa. :)

Luokka Ryhmän nimi Kaava
Alkeenit kaksoissidos –C=C–
Alkyynit kolmoissidos –C≡C–
Aromaattinen hiilivety aromaattinen rengas eli fenyyliryhmä
Alkoholit ja fenolit hydroksyyliryhmä –OH
Aldehydit karbonyyliryhmä –COH
Karboksyylihapot karboksyyliryhmä –COOH
Eetterit alkoksiryhmä –OR
Amiinit typpiatomi, –NH2 aminoryhmä RNH2, R2NH, R3N
Amidit amidiryhmä –CONH2, –CONHR, –CONR2
Aminohapot aminoryhmä ja karboksyyliryhmä –NH2, –COOH
Esterit esteriryhmä –COOR
Ketonit ketoniryhmä –(C=O)–
Tiolit merkaptoryhmä –SH
Sulfidit alkyylitioryhmä –SR
Syanaatit syanaattiryhmä –O–C≡N
Isosyanaatit isosyanaattiryhmä –N=C=O
Isotiosyanaatit isotiosyanaattiryhmä –N=C=S
Alkyylihalidit haloryhmä –X

Muut funktionaaliset ryhmät

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.