Ero sivun ”Stratovarius” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 41: Rivi 41:


[[Kuva:Episode.jpg|thumb|left|Episode.]]
[[Kuva:Episode.jpg|thumb|left|Episode.]]
Silloinen levy-yhtiö menetti kuitenkin kiinnostuksensa yhtyettä kohtaan ja he joutuivat rahoittamaan vuonna [[1992]] julkaistun ''[[Twilight Time]]n'' omilla varoillaan. Timo Tolkki soitti albumin bassoraidat, vaikka basisti [[Jari Behm]] mainitaan albumin tekijätiedoissa. ''Twilight Time'' herätti paljon kiinnostusta erityisesti [[Japani]]ssa, jossa se myös nimettiin parhaaksi ulkomaalaiseksi levyksi. Lisäksi albumi oli Japaniin maahantuotujen levyjen top10-listalla 5 kuukautta. Levy oli suuri harppaus melodisempaan suuntaan, mutta kappaleet sisälsivät edelleen melko raskaita riffejä.
Vuonna 1990 basisti Jyrki Lentonen erosi Stratovariuksesta ja silloinen levy-yhtiö menetti kiinnostuksensa yhtyettä kohtaan. Stratovariuksen jäsenet joutuivatkin rahoittamaan vuonna [[1992]] julkaistun ''[[Twilight Time]]n'' omilla varoillaan. Timo Tolkki soitti albumin bassoraidat, vaikka basisti [[Jari Behm]] mainitaan albumin tekijätiedoissa. ''Twilight Time'' herätti paljon kiinnostusta erityisesti [[Japani]]ssa, jossa se myös nimettiin parhaaksi ulkomaalaiseksi levyksi. Lisäksi albumi oli Japaniin maahantuotujen levyjen top10-listalla 5 kuukautta. Levy oli suuri harppaus melodisempaan suuntaan, mutta kappaleet sisälsivät edelleen melko raskaita riffejä.


Vuonna [[1993]] [[basisti]] [[Jari Kainulainen]] liittyi yhtyeeseen kun noin 70 prosenttia [[Dreamspace|''Dreamspace''-albumin]] materiaalista oli jo nauhoitettu. Hänen soittoaan kuultiin lopulta viidessä kappaleessa.<ref>[http://www.stratovarius.com/forum/viewtopic.php?p=239895&highlight=#239895 Jari Kainulaisen soittamat biisit Dreamspace-levyllä]</ref>
Vuonna [[1993]] [[basisti]] [[Jari Kainulainen]] liittyi yhtyeeseen kun noin 70 prosenttia [[Dreamspace|''Dreamspace''-albumin]] materiaalista oli jo nauhoitettu. Hänen soittoaan kuultiin lopulta viidessä kappaleessa.<ref>[http://www.stratovarius.com/forum/viewtopic.php?p=239895&highlight=#239895 Jari Kainulaisen soittamat biisit Dreamspace-levyllä]</ref>

Versio 6. maaliskuuta 2010 kello 19.27

Tämä artikkeli käsittelee Stratovarius-yhtyettä. Yhtyeen samannimisestä albumista on oma artikkeli. ”Stratovarius” on myös kappale Kraftwerk-yhtyeen vuonna 1970 julkaistulla esikoisalbumilla.
Stratovarius
Tiedosto:Stratovarious Logo.png
Stratovarius Tuska-festivaaleilla 2007
Stratovarius Tuska-festivaaleilla 2007
Tiedot
Toiminnassa 1984
Tyylilaji power metal
heavy metal
neoklassinen metalli
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Jens Johanssonkoskettimet (1995–)
Timo Kotipeltolaulu (1994–)
Matias Kupiainenkitara (2008–)
Jörg Michaelrummut (1995–)
Lauri Porrabasso (2005–)

Entiset jäsenet

Mika Ervaskari, koskettimet (1987)
Antti Ikonen, koskettimet (1987–1995)
Jari Kainulainen, basso (1993–2005)
Tuomo Lassila, rummut (1984–1995)
Jyrki Lentonen, basso (19851990)
Timo Tolkki, kitara, laulu (1985–2008)

Levy-yhtiö

Edel

Aiheesta muualla
stratovarius.com

Stratovarius on suomalainen power metal -yhtye, joka on perustettu vuonna 1984. 2. huhtikuuta 2008 kitaristi Timo Tolkki ilmoitti Stratovariuksen lopettamisesta, mutta yhtyeen muut jäsenet ilmoittivat 7. toukokuuta 2008 kirjoittamassaan vastineessa yhtyeen jatkavan Stratovarius-nimellä ilman Tolkkia.[1] Stratovariuksessa ei ole soittanut ainuttakaan alkuperäisjäsentä rumpali Tuomo Lassilan jouduttua erotetuksi yhtyeestä vuonna 1995. Stratovarius on myynyt maailmanlaajuisesti äänitteitään 2,5 miljoonaa, mikä tekee yhtyeestä yhden Suomen menestyneimmistä yhtyeistä.

Historia

1980-luku

Tuomo Lassila, John Vihervä ja Staffan Stråhlman perustivat Stratovariuksen vuonna 1984. Yhtye tunnettiin alun perin nimellä Black Water, mutta nimi ei kuitenkaan noussut suuren kansan tietoisuuteen. Yhtyeen alkuajan musiikillinen tyyli poikkesi hyvin paljon siitä, miten se vuonna 1985 Staffan Stråhlmanin korvanneen kitaristi Timo Tolkin vaikutuksesta muuttui; se oli Black Sabbath -vaikutteista blues-rockia. Tolkki liittyi Stratovariukseen Tuomo Lassilan otettua yhteyttä, kun yhtye tarvitsi korvaavaa kitaristia Tanskan-keikalleen [2]. Basisti John Vihervä erosi yhtyeestä vuonna 1985[3] ja hänet korvasi Jyrki Lentonen.

Vuonna 1987 Stratovarius yritti saada levytyssopimuksen kolme kappaletta sisältäneen demon turvin ja ajautui CBS Finlandin kiinnostuksen kohteeksi kun he näkivät yhtyeen Tavastia -klubilla Helsingissä. Tässä vaiheessa yhtyeeseen liittyi myös kosketinsoittaja Antti Ikonen.[4] Vuonna 1988 julkaistu ensimmäinen single Future Shock ja sitä seurannut single Black Night edelsivät vuoden 1989 toukokuussa julkaistua esikoisalbumia Fright Nightia, joka poikkesi melko paljon heidän uudemmista teoksistaan, ollen äänensävyltään hieman raskaampi ja synkempi. Samalla Future Shockista ohjattiin yhtyeen ensimmäinen musiikkivideo.

1990-luku

Episode.

Vuonna 1990 basisti Jyrki Lentonen erosi Stratovariuksesta ja silloinen levy-yhtiö menetti kiinnostuksensa yhtyettä kohtaan. Stratovariuksen jäsenet joutuivatkin rahoittamaan vuonna 1992 julkaistun Twilight Timen omilla varoillaan. Timo Tolkki soitti albumin bassoraidat, vaikka basisti Jari Behm mainitaan albumin tekijätiedoissa. Twilight Time herätti paljon kiinnostusta erityisesti Japanissa, jossa se myös nimettiin parhaaksi ulkomaalaiseksi levyksi. Lisäksi albumi oli Japaniin maahantuotujen levyjen top10-listalla 5 kuukautta. Levy oli suuri harppaus melodisempaan suuntaan, mutta kappaleet sisälsivät edelleen melko raskaita riffejä.

Vuonna 1993 basisti Jari Kainulainen liittyi yhtyeeseen kun noin 70 prosenttia Dreamspace-albumin materiaalista oli jo nauhoitettu. Hänen soittoaan kuultiin lopulta viidessä kappaleessa.[5]

Dreamspace julkaistiin helmikuussa 1994. Albumin kappaleet muistuttavat mieleenpainuvilla melodioilla hyvin paljon uudempia albumeita. Myös kappaleiden ja sanoitusten aiheet olivat muuttuneet jyrkästi, jos niitä verrataan kahteen aikaisempaan teokseen. Saman vuoden kesäkuussa yhtye keikkaili ensimmäistä kertaa Japanissa.

Samana vuonna Timo Tolkki päätti lopettaa laulamisen keskittyäkseen kitaransoittoon. Hän halusi Stratovariukseen vakituisen laulajan, joka voisi viedä yhtyettä entistä pidemmälle. Yhtyeeseen liittyi laulaja Timo Kotipelto. Helmikuussa 1995 julkaistu albumi Fourth Dimension myi kaksi kertaa enemmän kuin edeltäjänsä Dreamspace[6] ja vuoteen 2008 mennessä se oli Stratovariuksen myydyin albumi Japanissa.[7] Kuitenkin musiikillisten erimielisyyksien johdosta viimeinen perustajajäsen, Tuomo Lassila erosi yhtyeestä silloisen kosketinsoittajan Antti Ikosen kanssa; heidän soittotaitonsa ei Timo Tolkin mukaan ollut tarpeeksi hyvä ja tekninen hänen säveltämiään tulevia kappaleita varten [2]. Ikonen ja Lassila eivät Tolkin mukaan jaksaneet panostaa tarpeeksi yhtyeeseen ja käydä treeneissä niin usein kuin olisi ollut tarpeellista. Hän on kertonut myös, etteivät he olleet enää kiinnostuneita metallimusiikista, eivätkä uskoneet, että yhtyeestä voisi tulla suosittu.[8] Tämän jälkeen yhtyeeseen liittyivät rumpali Jörg Michael, ja jo aikoinaan suuren maineen Yngwie Malmsteenin sekä Ronnie James Dion yhtyeissä kasvattanut kosketinsoittaja Jens Johansson.

Visions.

Ensimmäinen albumi tällä kokoonpanolla oli huhtikuussa 1996 julkaistu Episode. Albumilla oli mukana neljässä kappaleessa myös 40 laulajan kuoro ja 20 hengen jousiorkesteri. Episode oli myös ilmestymisaikanaan kalleimmalla budjetilla tuotettu suomalainen äänite.[9] Stratovariuksen todellinen läpimurto tapahtui viimeistään vuonna 1997, kun yhtye julkaisi yhden koko power metal -tyylilajin klassikkoalbumeista, Visionsin, joka sisältää muun muassa hitin Black Diamond. Visions -albumi vietti Suomen albumilistan top-40:ssä yhteensä 24 viikkoa ja myi Suomessa kultaa. Vuonna 1998 Stratovarius julkaisi ensimmäisen livealbuminsa Visions of Europe, joka sisälsi materiaalia Visionsin kiertueelta.

Destiny -albumin ensimmäinen single S.O.S. nousi nopeasti Suomen singlelistan sijalle kolme ja kyseisen kappaleen musiikkivideokin oli usein nähtävissä televisiosta. Syksyllä 1998 julkaistu Destiny oli odotetusti suuri menestys mennen välittömästi Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle. Albumi myi myöhemmin myös kultaa.

2000-luku

Stratovariuksen tunnuksena toimiva heraldinen lilja, fleur de lis.

Helmikuussa 2000 julkaistiin Stratovariuksen kahdeksas albumi Infinite. Se myi kultaa, kuten kaksi edellistä albumia. Samana vuonna Stratovarius kiersi Eurooppaa Sonata Arctican ja Rhapsodyn kanssa. Vuonna 2001 yhtye julkaisi harvinaisia kappaleita sisältävän kokoelmalevyn Intermissionin ja jäi tauolle.

Tauon jälkeen Stratovarius julkaisi tammikuussa 2003 yhdeksännen albuminsa, Elements Pt. 1:n. Myöhemmin saman vuoden lokakuussa julkaistiin Elements Pt. 2, jonka jälkeen yhtye ajautui sisäisiin ristiriitoihin ja yhtyeen laulaja Timo Kotipelto ja rumpali Jörg Michael poistuivat kokoonpanosta. Tilalle värvättiin Aurora K -nimisessä yhtyeessä laulanut naissolisti Katriina Wiiala ja rumpaliksi ruotsalaisesta HammerFall-yhtyeestä tuttu Jens Johanssonin veli, Anders Johansson. Tapaus paljastui myöhemmin julkisuustempuksi, jonka Tolkki ja Jens Johansson olivat suunnitelleet yhdessä. Toinen julkisuustemppu oli Tolkin väitetty puukotus kesken konserttimatkan Espanjan Granadassa.[10]

Stratovariuksen seuraava albumi oli klassisimmalla kokoopanolla äänitetty, syksyllä 2005 julkaistu Stratovarius, jolla yhtye kuitenkin irtaantui sille tyypillisestä power metalista mennen enemmän perinteisemmän hard rockin puolelle. Heinäkuussa 2005 ilmoitettiin pitkäaikaisen basistin Jari Kainulaisen eronneen yhtyeestä henkilökohtaisiin syihin vedoten. Korvaajaksi hankittiin muun muassa Sinergystä, Warmenista ja Timo Kotipellon sooloyhtyeestä tuttu Lauri Porra. Porran kanssa yhtye teki yhden maailmankiertueen.

Pitkän hiljaiselon jälkeen Timo Tolkki ilmoitti 2. huhtikuuta 2008 Stratovariuksen hajonneen. Syyksi hän mainitsi pitkään jatkuneet yhtyeen sisäiset ristiriidat, erityisesti itsensä, Timo Kotipellon ja Jörg Michaelin välillä. Tolkki ilmoitti myös, että hän olisi halunnut tehdä jäähyväiskiertueen bändin kanssa, mutta tähän eivät Kotipelto ja Michael suostuneet. Uudelle Stratovarius-albumille säveltämiensä kappaleiden julkaisemista varten Tolkki on perustanut uuden Revolution Renaissance -yhtyeen, joka tulee ”jatkamaan Stratovariuksen perintöä”.[11] Vastineena tähän Jens Johansson, Timo Kotipelto, Jörg Michael ja Lauri Porra julkaisivat Soundin verkkojulkaisun välityksellä oman tiedotteensa, jossa he kertoivat jatkavansa Stratovarius-nimellä soittamista.[1] Tämän jälkeen Timo Tolkki antoi Kotipellolle, Johanssonille ja Michaelille oikeudet Stratovarius-nimeen.[12] Kuitenkin 18. kesäkuuta Tolkki ilmoitti MySpace-sivullaan tekevänsä vielä yhden albumin Stratovariuksen kanssa. Tolkin lisäksi albumilla soittaisivat Tuomo Lassila ja Antti Ikonen.[13] Myöhemmin Tolkki ja Jens Johansson sopivat riitansa[14] ja Tolkki ilmoitti, että albumia ei tulla julkaisemaan Stratovarius-nimellä.

Stratovariuksen uudeksi kitaristiksi valittiin Matias Kupiainen. Yhtyeen ensimmäinen albumi Tolkin lähdön jälkeen, Polaris julkaistiin 13. toukokuuta 2009. Stratovarius alkaa työstämään vuonna 2010 uutta studioalbumia.[15]

Jäsenet

Nykyinen kokoonpano

Entiset jäsenet

Julkaisut

Studioalbumit

Kokoelma- ja livealbumit

DVD:t

  • Infinite Visions  (2000)

Singlet

Musiikkivideot

  • ”Future Shock” (1989)
  • ”Against the Wind” (1995)
  • Black Diamond” (1997, ohj. Sökö Kaukoranta)
  • ”The Kiss of Judas” (1997, ohj. Sökö Kaukoranta)
  • ”SOS” (1998, ohj. Sökö Kaukoranta)
  • ”Hunting High and Low” (2000, ohj. Sökö Kaukoranta)
  • ”A Million Light Years Away” (2000, ohj. Jari Flinck)
  • ”Eagleheart” (2003)
  • ”I Walk to My Own Song” (2003)
  • ”Maniac Dance” (2005, ohj. Antti Jokinen)
  • ”Deep Unknown” (2009)

Katso myös

Viitteet

  1. a b Tolkki's main motivation was greed 7.5.2008. Stratovarius. Viitattu 8.5.2008. (englanniksi)
  2. a b Timo Tolkki: REVOLUTION RENAISSANCE - TIMO TOLKKI INTERVIEW revolution-renaissance.com. www.revolution-renaissance.com. Viitattu 16.3.2009. (englanniksi)
  3. Lauri Porra: Stratovarius 1985! forum.stratovarius.com. Stratovarius Community. Viitattu 27.2.2010. (englanniksi)
  4. Stratovarius history Stratovarius.com. (englanniksi)
  5. Jari Kainulaisen soittamat biisit Dreamspace-levyllä
  6. Stratovariuksen virallinen sivusto
  7. http://www.levyhylly.com/stratovarius.html
  8. TIMO TOLKKI: Final statement concerning Stratovarius metalfromfinland.com. www.metalfromfinland.com. Viitattu 2.8.2009. (englanniksi)
  9. Stratovarius – Speed of Light + interview YouTube. Viitattu 28.8.2009.
  10. Timo Tolkki Interview Pt 2.1 revolution-renaissance.com. Viitattu 3.12.2008. (englanniksi)
  11. Timo Tolkki: Stratovarius break-up timotolkki.com. Viitattu 2.4.2008. (englanniksi)
  12. http://old.stratovarius.com/WAVE%20OF%20RIGHTS.jpg
  13. Timo Tolkki: RR SONGWRITING UPDATE, TOURING, ONE MORE STRATO ALBUM AND SOME REISSUES myspace.com. MySpace. Viitattu 23.6.2008. (englanniksi)
  14. STRATOVARIUS' JENS JOHANSSON And TIMO TOLKKI: Burying The Hatchet? metalfromfinland.com. Viitattu 21.4.2009. (englanniksi)
  15. Stratovariuksen virallinen sivusto

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Stratovarius.

Malline:Link FA