Ero sivun ”Luterilaisuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 62.145.180.63 (keskustelu) muokkaukset palautettiin viimeisimpään käyttäjän 130.230.11.176 tekemään muutokseen.
Rivi 19: Rivi 19:
Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa ja jakaa sakramentteja sekä toimii muutenkin kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi.
Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa ja jakaa sakramentteja sekä toimii muutenkin kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi.


==Valtio ja kirkko Suomessa (kansankirkko)==
==Valtio ja kirkko Suomessa==


Silloin kun suurin osa kansasta kuuluu samaan kirkkoon, puhutaan kansankirkosta. Evankelis-luterilaisella kansankirkolla on Suomen ortodoksisen kirkon ohella erityisasema, johon kuuluu oma laki (kirkkolaki) ja oikeus kerätä veroja toimintansa ylläpitämiseen. Näin vältytään siltä, että esimerkiksi jokaisesta kirkollisesta toimituksesta perittäisiin seurakuntalaisilta maksua.
Virallisissa yhteyksissä on tapana sanoa, että [[valtio]] ja kirkko on Suomessa erotettu toisistaan. Tämä perustuu Lutherin [[Kahden regimentin oppi|kahden regimentin oppiin]]. Evankelisluterilaisella kirkolla on Suomen ortodoksisen kirkon ohella kuitenkin erityisasema, johon kuuluu oma laki ([[kirkkolaki]]) ja oikeus kerätä veroja yrityksiltä ja jopa muilta uskonnoilta. [[Sääty-yhteiskunta]]an kuuluvat papiston erioikeudet poistettiin lainsäädännöstä vasta [[1995]] (Laki
Kouluissa on luovuttu tunnustuksellisesta uskonnonopetuksesta. Sen sijaan on otettu nyt oman uskonnon opettaminen.
''säätyjen erioikeuksien lakkauttamisesta'' 971/ 1995) . Kouluissa [[tunnustuksellinen uskonnonopetus|tunnustuksellisesta uskonnonopetuksesta]] on luovuttu. Suomessa on vallinnut (aikuisten) [[uskonnonvapaus]] vuodesta [[1923]] lähtien.


==Linkkejä==
==Linkkejä==

Versio 16. marraskuuta 2004 kello 22.08


Evankelis-luterilainen kirkko on protestanttinen kristillinen kirkkokunta, joka syntyi Martti Lutherin katolista kirkkoa kritisoivien teesien pohjalta. Evankelis-luterilainen kirkko on Suomen suurin uskontokunta, johon kuuluu 85% suomalaisista.

Evankelis-luterilaisen kirkon opetuksissa korostuu kaikkien uskovien pelastus paratiisiin teoista riippumatta ("yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden"). Kirkko ei kontrolloi jäseniään tiukasti, eikä vaali puhdasoppisuutta. Monille jäsenille kirkossa tärkeintä ovatkin erilaiset rituaalit, kuten kaste, ehtoollinen, häät ja hautajaiset. Luterilaisilla on kaksi sakramenttia kriteerinä se, että Jeesus on asettanut ne: kaste ja ehtoollinen.

Evankelis-luterilaisen kirkon pyhä kirja on Raamattu, jota ei kuitenkaan tulkita kirjaimellisesti. Raamatun tulkinnassa korostetaan Uuden Testamentin ja ilosanoman (evankeliumin) merkitystä, jonka katsotaan yleensä ohittavan Vanhan Testamentin lakeja muistuttavat opetukset.

Oppi perustuu myös luterilaisiin tunnustuskirjoihin sekä kolmeen ekumeeniseen uskontunnustukseen. Kristinoppi on esitetty Katekismuksessa. Kirkolla on laulukirja, Virsikirja.

Uskontunnustuksessa todetaan, että on vain yksi Jumala, joka on yhtä Pyhänä Kolminaisuutena: Isä, Poika (eli Sana, Jeesus) ja Pyhä Henki. Enkeleitä ja pyhimyksiä tunnustetaan, mutta ne eivät ole yhtä merkittävässä asemassa kuin esimerkiksi katolisuudessa.

Kirkkolaissa kerrotaan evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksesta ja tehtävästä seuraavaa:

1 § Tunnustus Suomen evankelis-luterilainen kirkko tunnustaa sitä Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa, joka on lausuttu kolmessa vanhan kirkon uskontunnustuksessa sekä luterilaisissa tunnustuskirjoissa. Kirkon tunnustus ilmaistaan lähemmin kirkkojärjestyksessä.

2 § Tehtävä Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa ja jakaa sakramentteja sekä toimii muutenkin kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi.

Valtio ja kirkko Suomessa

Virallisissa yhteyksissä on tapana sanoa, että valtio ja kirkko on Suomessa erotettu toisistaan. Tämä perustuu Lutherin kahden regimentin oppiin. Evankelisluterilaisella kirkolla on Suomen ortodoksisen kirkon ohella kuitenkin erityisasema, johon kuuluu oma laki (kirkkolaki) ja oikeus kerätä veroja yrityksiltä ja jopa muilta uskonnoilta. Sääty-yhteiskuntaan kuuluvat papiston erioikeudet poistettiin lainsäädännöstä vasta 1995 (Laki säätyjen erioikeuksien lakkauttamisesta 971/ 1995) . Kouluissa tunnustuksellisesta uskonnonopetuksesta on luovuttu. Suomessa on vallinnut (aikuisten) uskonnonvapaus vuodesta 1923 lähtien.

Linkkejä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko, virallinen kotisivu.

Raamattu suomeksi, evankelis-luterilaisen kirkon pyhä kirja, jolla on ollut merkittävä vaikutus kulttuuriin. 1992 käännös

Tilastokeskus 2003-04-23: Suomi Lukuina: Väestö

Martikainen, Tuomas 1997-2002: Uskonnot Suomessa: Luterilaiset