Ero sivun ”Bosnia-Hertsegovinan federaatio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
RibotBOT (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 50: Rivi 50:
[[ko:보스니아 헤르체고비나 연방]]
[[ko:보스니아 헤르체고비나 연방]]
[[hr:Federacija Bosne i Hercegovine]]
[[hr:Federacija Bosne i Hercegovine]]
[[ie:Federation Bosnia e Herzegovina]]
[[it:Federazione di Bosnia-Erzegovina]]
[[it:Federazione di Bosnia-Erzegovina]]
[[he:הפדרציה של בוסניה והרצגובינה]]
[[he:הפדרציה של בוסניה והרצגובינה]]

Versio 3. maaliskuuta 2010 kello 16.49

Tämä artikkeli käsittelee entiteettiä, Bosnia ja Hertsegovinan federaatiota. Sen ja toisen entiteetin muodostama liittovaltio on Bosnia ja Hertsegovina.
Bosnia-Hertsegovinan federaatio (vihreällä).
Brčkon piiri (punaisella) kuuluu sekä Federaatioon että Serbitasavaltaan.

Bosnia ja Hertsegovinan federaatio (bosniaksi ja kroatiaksi Federacija Bosne i Hercegovine, serb. Федерација Босне и Херцеговине) on valtaosin bosniakkien ja kroaattien asuttama entiteetti, joka muodostaa yhdessä toisen entiteetin, Serbitasavallan kanssa Bosnia ja Hertsegovinan valtion. Federaation pinta-ala on 26 110 km² ja asukasluku 3 045 000. Sen pääkaupunki on Sarajevo.

Federaatiolla on oma hallituksensa, lippunsa ja vaakunansa[1], presidentti, parlamentti, tullilaitos, poliisivoimat, kaksi postilaitosta ja lentoyhtiö (BH Airlines). Sillä on myös oma armeijansa, Vojska Federacije Bosne i Hercegovine, joka on tosin valtiollisen puolustusministeriön hallinnassa.

Federaatio jaetaan kymmeneen kantoniin, jotka ovat Una-Sana, Posavina, Tuzla, Zenica-Doboj, Bosnia-Podrinje, Keski-Bosnia, Hersegovina-Neretva, Länsi-Hertsegovina, Sarajevo ja Kantoni 10 (paikallishallitus käyttää nimitystä Hertseg-Bosnia). Kantonien asema on hyvin itsenäinen, niillä on omat lainsäädäntö- ja hallintoelimet. Kantonit on jaettu edelleen 79 kuntaan.

Kantoneista Una-Sana, Tuzla, Zenica-Doboj, Bosnia-Podrinje ja Sarajevo ovat bosniakkienemmistöisiä; Posavina, Länsi-Hertsegovina ja Kantoni 10 kroaattienemmistöisiä sekä Keski-Bosnia ja Hertsegovina-Neretva 'monietnisiä'.

Politiikka

Bosnia ja Hertsegovinan federaatiossa on kaksikamarinen parlamentti, parlamenttikokous. Ylähuoneessa eli Kansainhuoneessa on 58 jäsentä, joiden valitsijoina ovat kymmenen kantonin parlamentit. Jäsenistä 17 edustaa bosniakkeja, 17 kroaatteja, 17 serbejä ja 7 muita kansallisuuksia. Edustajainhuoneessa on 98 jäsentä, jotka valitaan suoraan avoimilta listoilta vaalipiireistä.

Federaation presidentti on Borjana Krišto (vuodesta 2007) ja pääministeri Mustafa Mujezinović (kesäkuusta 2009)[2], häntä ennen Nedžad Branković (vuodesta 2007). Presidentti ja pääministeri eivät saa edustaa samaa kansallisuutta.

Katso myös

Lähteet

  1. 38th plenary session Constitutional Court of Bosnia and Herzegovina (englanniksi)
  2. Mustafa Mujezinovic new premier of Federation of Bosnia-Herzegovina EarthTimes (englanniksi)

Aiheesta muualla