Ero sivun ”Artemis Fowl: Kadonnut siirtokunta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p otsikointi
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 69: Rivi 69:
[[fr:Artemis Fowl 5 : Colonie perdue]]
[[fr:Artemis Fowl 5 : Colonie perdue]]
[[it:Artemis Fowl: La colonia perduta]]
[[it:Artemis Fowl: La colonia perduta]]
[[nl:Artemis Fowl: De verloren kolonie]]

Versio 1. maaliskuuta 2010 kello 20.24

Artemis Fowl: Kadonnut siirtokunta
Artemis Fowl: The Lost Colony
Alkuperäisteos
Kirjailija Eoin Colfer
Kieli englanti
Genre fantasia
Julkaistu 2007
Suomennos
Suomentaja Jaakko Kankaanpää
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2007
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 385
ISBN 978-951-0-32856-9
Sarja: Artemis Fowl
Edeltävä Artemis Fowl: Opalin kosto
Seuraava Artemis Fowl: Aikaparadoksi
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Artemis Fowl: Kadonnut siirtokunta on Eoin Colferin kirjoittaman Artemis Fowl -kirjasarjan kuudes teos. Kirja ilmestyi vuoden 2006 lopussa ja Jaakko Kankaanpään suomennos helmikuussa 2007.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

HAL:illa ei mene hyvin: Komentaja Julius Root on kuollut, Holly Short on eronnut ja Rootin tilalle on tullut Ark Sool. Mutta hyvin ei mene Artemiksellakaan: Hän on saanut käsiinsä tiedostoja demonien aikaloitsusta, joka on pitänyt demonit Limbossa kymmenentuhatta vuotta. Loitsu alkaa purkaantua ja pian demoneita sinkoilisi ympäri aikaa ennalta-arvaamattomiin paikkoihin. Jos demoneita alkaisi ilmestyä ympäri maailman, keijujen salainen kulttuuri paljastuisi. Sattumalta Artemis tempautuu demonin matkaan ajan halki, mutta Butlerin onnistuu ankkuroida heidät omaan aikaansa hopeakorun avulla.

Holly Short kutsutaan salaiseen erikoisyksikkö Osasto kahdeksaan. Hän lähtee auttamaan Artemista, joka on tarkkailemassa uusinta materilisaatiopaikkaa, Teatro Massimo Bellini -teatteria. He huomaavat yllätyksekseen, että eräs tyttönero nimeltä Minerva Paradizo on päässyt selville keijuista ja kaappaa demonin. Hän aikoo esitellä sen Nobel-komitealle ja olla nuorin koskaan Nobel-palkinnon voittanut. Hänen suunnitelmansa toimii hyvin kunnes Artemis, Holly, Foaly, Mulch sekä tonttu nimeltä Doodah Day sotkevat kaiken. Holly joutuu Minervan vangiksi, mutta pääsee itse karkuun ja auttaa myös Numero 1 pakoon.

Valitettavasti turvallisuusmies Billy Kong ottaa Minervan panttivangiksi, joten Artemis tarjoutuu myymään hänelle demonin. Artemiksen juonen avulla sekä Minerva että Numero 1 saadaan elävänä takaisin, mutta Billy Kongin onnistuu laittamaan Hollyn ranteeseen pommin, jonka on tarkoitus räjähtää Hybrasilla, demonien saarella. Numero 1 herättää henkiin toisen, itsensä kiveksi muuttaneen velhon.

Artemiksen on tarkoitus purkaa pommi ennen räjähdystä, joten Holly lennättää hänet, Numero 1 sekä velhovanhus Qwanin viereiseen rakennukseen. Hollyn siivet eivät kestä painoa ja he alkavat tippua alas. Artemis lähettää heidät demonien saarelle irrottamalla demonin tästä ulottuvuudesta.

Matkattuaan aikatunnelin läpi Artemis kumppaneineen saa vastaansa armeijallisen verenhimoisia demoneita. Artemiksen on onnistunut nappaamaan hippusen taikuutta aikatunnelissa.

Qwan ja Numero 1 alkavat hätäisesti purkaa aikaloitsua ja vajoavat transsiin. Saaren Limbossa pitävä aikaloitsu rakoilee vauhdilla ja demonien johtajan, Abbotin, onnistuu tappaa Holly Short, Qwan ja Numero 1. Ajan rakoilun vuoksi aika hyppää sekunnin ajaksi menneisyyteen, jolloin Artemis pelastaa ystävänsä ampumalla Abbotia selkään menneisyydessä.

Selviää, että Abbot, ainoa koskaan ihmisten maassa selvinnyt ja takaisin Limboon päässyt demoni, sekoitti alkuperäisen loitsun, jonka vuoksi kaikki velhot (Qwania lukuun ottamatta) lensivät avaruuteen ja kuolivat. Sekoittaessaan loitsun hän ja nuori demonivelho sulautuivat yhteen kiehuvassa laavassa ja lennähtivät tulevaisuuden maailmaan. Abbot oli saanut nuoren demonivelhon taikuuden, jonka oli piilottanut muiden silmiltä välttääkseen epäilyksiä. Abbot saapui sattumalta Minervan kartanon pihalle ja lukittautui väliaikaisesti ihmisten maailmaan. Palatessaan Limboon hän otti mukaan romaanin ja varsijousen.

Abbot menettää tajuntansa Artemiksen ampuessa tätä selkään. Yhdessä Artemis, Holly, Qwan, Numero 1 ja Abbot (tajuttomana) muodostavat taikapiirin pommin ympärille kuljettaakseen demonien saaren pois Limbosta. Abbotin tajuttomuus herättää tämän sisällä uinuneen demonivelhon, jonka voimia Abbot on käyttänyt.

Palattuaan 2000-luvulle he saavat tietää olleensa poissa kolme vuotta. Butler on muuttanut rannalle odottamaan Artemista ja ystävystynyt Minervan kanssa. Artemiksen ja Hollyn toiset silmät ovat vaihtuneet aikatunnelissa, eikä tilannetta voida korjata. Artemis valehtelee Hollylle käyttäneensä kaiken taikuutensa tunnelissa. Numero 1 antaa Abbotin kehon hallinnan Qweffordille, nuorelle demonivelholle.

Koodi

Tämän kirjan alareunassa on tekstiä maahiseksi, jota voi lukea, jos vain osaa kirjaimet. (Näiden kirjainten koodiavain löytyy kirjasta Artemis Fowl: Salaiset kansiot.) Teksti menee näin:

´´Demonien kirjoituskääröissä kerrotaan velhosta joka tulee pelastamaan kansamme mutta minä en luottaisi kääröihin liikoja. Niissä sanotaan myös että kaniinit ovat kaikkivaltiaita ja että paras lääke kurkkukipuun on lannasta ja vanhoista sukista tehty haude. Neuvoisin siis lukemaan niitä harkiten. Niissä kerrotaan kuitenkin muutamia vihjeitä joista voi olla hyötyä. Jos olet sanotaanko ihminen etkä ole koskaan tavannut demonia. Mikä tietysti on aika epätodennäköistä. Jos nimittäin olet ihminen et pysty edes lukemaan tätä. Eli miten tullaan toimeen demonien kanssa. Ensinnäkin älä koskaan lyö demonia hänen omalla miekallaan. Se on pahin mahdollinen loukkaus ja siitä saattaa seurata sukupolvesta toiseen kestävä verikosto. Voit aivan hyvin lyödä demonia omalla miekallasi, silloin hän onnittelee sinua hyvästä suorituksesta, mutta vain taitamaton soturi menettää miekkansa niin että se joutuu vihollisen käsiin. Jos saat sellaisen tilaisuuden, älä käytä sitä. Toiseksi demoneilla on ilmeikäs elekieli, jossa pakaroiden läimäyttelyllä on suuri merkitys. Tärkeintä on että ei läimäytä väärää pakaraa. Älä koskaan läimäytä kenenkään muun pakaraa paitsi jos hän lyö sinua omalla miekallasi, se ei kuulu hyviin tapoihin. Pidä myös mielessä oikean ja vasemman pakaran ero. Jos ohikulkija kääntää takamuksensa sinua kohti ja läimäyttää vasenta pakaraansa, se tarkoittaa että sinä yönä paistaa täysikuu ja hän kutsuu sinut mukaansa perinteiselle metsästysretkelle. Jos hän läimäyttää oikeaa pakaraansa, se tarkoittaa vain että olet hänen mielestään hänen oikean pakaransa näköinen. Kuten huomaat, väärinkäsityksen vaara on suuri. Kolmanneksi älä koskaan pane kättä suun eteen kun aivastat. Päästä aina aivastus lentämään vapaasti. Lääkintädemonien mukaan jokaisessa aivastuksessa on miljoonittain pikkuruisia demoneja jotka leijuvat ympäri maailmaa kunnes löytävät sopivan ihmisen. Sitten ne laskeutuvat ihmisen päälle ja alkavat hakata hänen päänahkaansa pienillä kirveillään. Siitä ihmiset saavat kauhean päänsäryn ja heidät on helppo voittaa taistelussa. Eli aina kun demoni aivastaa läimäytä oikeaa pakaraasi aivastuksen suuntaan jotta pikkuruiset demonit voivat viedä sellaisen terveisen ihmiselle kun laskeutuvat heidän päälleen.´´

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla