Ero sivun ”Richterin asteikko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 88.115.234.4 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 88.114.233.166 tekemään versioon.
Usm (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 41: Rivi 41:


== Katso myös ==
== Katso myös ==

*[[Mercallin asteikko]]
*[[Mercallin asteikko]]
*[[Momenttimagnitudi]]


[[Luokka:Hasardimaantiede]]
[[Luokka:Hasardimaantiede]]

Versio 27. helmikuuta 2010 kello 22.18

Richterin asteikko (oikeammin paikallisen magnitudin asteikko ML) on matemaattinen menetelmä, jolla mitataan maanjäristysten voimakkuutta. Asteikon kehitti yhdysvaltalainen seismologi Charles Richter yhdessä Beno Gutenbergin kanssa vuonna 1935 tutkittuaan satoja maanjäristyksiä. Asteikko perustuu kymmenkantaiseen logaritmiin, ts. arvon kasvaessa yhdellä järistyksen voimakkuus on kasvanut kymmenkertaiseksi. Kuitenkin vapautuva energiamäärä nousee aina 32-kertaisesti.

Asteikolla mitataan vapautuvaa energiamäärää. Asteikkoa kutsutaan avoimeksi, koska asteikolla ei ole ylä- eikä alarajaa. Järistykset mitataan herkällä piirturilla, seismografilla. Laitetta, joka vastaanottaa maanpinnan liikkeitä, kutsutaan seismometriksi.

Richter mielivaltaisesti määritteli voimakkuudeltaan eli magnitudiltaan 0-arvoisen maanjäristyksen olevan sellainen, joka näyttää maksimissaan yhden mikrometrin pystysuuntaisen siirtymän käytettäessä Wood-Andersonin kiertymäseismometriä 100 km maanjäristyksen keskipisteestä. Sen valinnan hän teki välttääkseen negatiivisia magnitudiarvoja. Herkillä nykyaikaisilla seismografeilla voidaan kuitenkin mitata myös negatiivisia arvoja.

Alkuperäisen Wood-Andersonin seismometrin rajoituksien vuoksi alkuperäistä Richterin ML-arvoa ei voi mitata 6,8-arvoisia suuremmille järistyksille. Sitä laajentamaan on kehitetty monia muita asteikkoja: käytetyimmät ovat pinta-aallon magnitudin asteikko MS ja perusaallon magnitudin asteikko Mb.

Kuvaus Richterin asteikko Vaikutukset Esiintyy vuosittain
Minimaalinen Alle 2,0 Ei havaita ilman mittalaitteita. Noin 8000 / päivä
Erittäin vähäinen 2,0-2,9 Havaitaan tavallisesti vain mittalaitteiden avulla. Noin 1000 / päivä
Vähäinen 3,0-3,9 Havaitaan heikosti sisällä, mutta vahingot harvinaisia. 49 000 (arvio)
Pienehkö 4,0-4,9 Ikkunat helisevät. Merkittävät vahingot ovat epätodennäköisiä. 6200 (arvio)
Keskinkertainen 5,0-5,9 Huonosti suunnitellut rakennukset saattavat kärsiä merkittäviä vaurioita, astiat särkyvät. Korkeintaan pieniä vaurioita hyvin suunnitelluille rakennuksille. 800
Voimakas 6,0-6,9 Tuhoisa noin 150 km:n säteellä. 120
Erittäin voimakas 7,0-7,9 Voi aiheuttaa vakavia vaurioita laajoilla alueilla, mm. sillat sortuvat. 18
Valtava 8,0-8,9 Täydellinen tuho, vakavia vaurioita satojen kilometrien alueella. 1
Todella valtava 9,0 tai suurempi Täydellinen tuho, vakavia vaurioita tuhansien kilometrien alueella. kerran 20 vuodessa

Suurin tunnettu maanjäristys oli Suuri Chilen maanjäristys, jonka voimakkuudeksi mitattiin 9,5 (MW).

Richterin asteikon ongelmat

Richterin asteikon suurin ongelma on, että sen arvoilla, yksiköillä ei ole yhteyttä järistyslähteen fysikaalisiin ominaisuuksiin. Lisäksi järistyksissä, jotka ovat suuruusluokaltaan vähintään 8,3—8,5 yksikköä, tapahtuu mitattaessa saturaatioilmiö. Se ilmenee siten, että perinteisillä mittaustavoilla (kuten MS) saadaan samoja arvoja järistyksille, jotka kuitenkin selvästi ovat erilaisia voimakkuudeltaan. Vuonna 1979 seismologi Hiroo Kanamori ehdotti momenttimagnitudin asteikkoa (MW), joka kuvaa tavan ilmaista seismisiä momentteja muodossa, jota voidaan suurin piirtein verrata perinteisiin seismisten magnitudien mittaamistapoihin (kuten Richterin asteikko).

Yleiskielessä Richterin asteikkoa käytetään yleensä maanjäristysten voimakkuuden kuvaajana. Tutkijat käyttävät täsmällisempiä magnitudimäärittelyjä.

Magnitudia ei saa sekoittaa intensiteettiin. Makroseisminen intensiteetti kuvaa maanjäristyksen vaikutusten voimakkuutta ja se on yhteenveto tietyssä paikassa tehdyistä havainnoista maanjäristyksen vaikutuksista rakennettuun ympäristöön ja elollisiin olentoihin. Intensiteettiä kuvataan muun muassa Rossi-Forelin ja Mercallin asteikoilla.

Katso myös