Ero sivun ”Julkishallinto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
suomenkieliseen Wikipediaan riittää suomenkieliset linkit
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Julkishallinto''' voidaan käsittää valtion luomaksi hallintokoneistoksi, jonka tarkoituksena on sekä valvoa että auttaa kansalaisten toimintaa. Suomessa julkishallinto koostuu valtion ylimmistä elimistä, aluehallinnosta ja paikallishallinnosta. Useissa maissa julkishallinto voi kuitenkin koostua ainoastaan ylimmistä elimistä ja paikallishallinnosta. Erityisen pienissä maissa saattaa puuttua sekä alue että paikallishallinto.
'''Julkishallinto''' voidaan käsittää valtion luomaksi hallintokoneistoksi, jonka tarkoituksena on sekä valvoa että auttaa kansalaisten toimintaa. Suomessa julkishallinto koostuu valtion ylimmistä elimistä, aluehallinnosta ja paikallishallinnosta. Useissa maissa julkishallinto voi kuitenkin koostua ainoastaan ylimmistä elimistä ja paikallishallinnosta. Erityisen pienissä maissa saattaa puuttua sekä alue- että paikallishallinto.





Versio 27. helmikuuta 2010 kello 13.41

Julkishallinto voidaan käsittää valtion luomaksi hallintokoneistoksi, jonka tarkoituksena on sekä valvoa että auttaa kansalaisten toimintaa. Suomessa julkishallinto koostuu valtion ylimmistä elimistä, aluehallinnosta ja paikallishallinnosta. Useissa maissa julkishallinto voi kuitenkin koostua ainoastaan ylimmistä elimistä ja paikallishallinnosta. Erityisen pienissä maissa saattaa puuttua sekä alue- että paikallishallinto.


Julkishallinnon hierarkia

Valtion ylimmillä elimillä yleisesti tarkoitetaan esimerkiksi ministeriöitä ja niiden alapuolella toimivia valtakunnallisia keskusvirastoja. Suomen olosuhteissa aluehallinnolla tarkoitetaan läänejä sekä maakuntia. Liittovaltiomuotoisissa valtioissa aluehallinnolla tarkoitetaan pääasiallisesti osavaltiotasoista hallintoa. Paikallishallinnolla tarkoitetaan kunnallishallintoa. Myös ev.lut ja ortodoksi seurakuntien hallinto luetaan julkishallintoon Suomessa.

Valtiomuodosta riipppuen voi näiden eri hallintotasojen keskinäinen hierarkia vaihdella. Yleisesti voidaan kuitenkin olettaa, että valtion ylimmillä elimillä on ylin ohjaava valta. Tästä säännöstä poikkeavat joidenkin liittovaltioiden lisäksi myös itsehallintoalueet, joiden tärkein ylinpäättävä elin on usein aluehallinto.

Julkishallinto palveluntarjoajana

Julkishallinnon tarkoitus on usein ensisijaisesti tarjota kansalaisille palveluja. Usein tämän nähdään tarkoittavan sitä, että julkisen hallinnon tulee itse myös tuottaa nämä palvelut. Esimerkkejä palveluista voivat olla mm. koululaitos ja terveydenhuoltojärjestelmä. Valtioiden välillä on kuitenkin suuria eroja sen suhteen minkälaisia palveluja julkishallinto tarjoaa. Toisissa valtioissa palvelut rajoittuvat turvallisuuspalveluihin kun taas toisissa tarjotaan ilmainen asunto.

Julkishallinnon eräs merkittävä tehtävä on tuottaa kansalaisille turvallisuuspalveluja. Näitä palveluja ovat mm. armeija, poliisi, vankilat ja tuomioistuimet. Valtio saattaa turvallisuuspalvelujen avulla myös valvoa kansalaisten toimintaa ja ennakoida mahdollisia häiriöitä.

Julkishallinnon dysfunktioita

Julkishallintoa kritisoidaan usein sen tarjoamien palvelujen aiheuttamista kustannuksista. Useissa maissa julkishallintoon liittyy kustannustehottomuutta ja korruptiota, nämä yhdessä ovat omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta sekä valtiota että julkishallintoa kohtaan.


Katso myös

Aiheesta muualla


Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.