Ero sivun ”Proletariaatti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
Obersachsebot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: hr:Proleteri
Rivi 34: Rivi 34:
[[gl:Proletariado]]
[[gl:Proletariado]]
[[ko:프롤레타리아트]]
[[ko:프롤레타리아트]]
[[hr:Proleteri]]
[[it:Proletariato]]
[[it:Proletariato]]
[[he:מעמד הפועלים]]
[[he:מעמד הפועלים]]

Versio 25. helmikuuta 2010 kello 01.27

Tiedosto:Pyramid of Capitalist System.gif
"Kapitalismin pyramidi". Vuoden 1911 "Industrial Worker"-lehti.

Proletariaatti (lat. proles, jälkeläinen, lapsi) eli työväenluokka on palkkatyöllä itsensä elättävien ihmisten muodostama omistamaton luokka. Alun perin käsite viittasi ihmisiin, jolla ei ollut muuta omaisuutta, kuin poikansa. Käsitteen merkitys oli aluksi halventava, kunnes Karl Marx otti sen kirjoituksiinsa kuvaamaan työväenluokkaa. Marxin mukaan proletariaatin tekemä työ on elintärkeää, mutta osa työn lisäarvosta menee omistavalle luokalle, porvaristolle.

Proletariaatti-sana esiintyy Karl Marxin ja Leninin sosialismia ja kommunismia käsittelevissä teksteissä. Marxismin mukaan proletariaatti pystyy parantamaan asemaansa ainoastaan vallankumouksen kautta. Proletariaatin diktatuurilla viitataan kommunistista yhteiskuntaa edeltävään siirtymävaiheeseen, jossa valtio on työväenluokan eli proletariaatin hallitsema.

Toisen vasemmistoideologian, anarkismin, mukaan työväen ei tule vallata hallitusta, vaan eliminoida se. Anarkismin mukaan kaikki valta on alistamista, joten sitä ei tule toteuttaa missään tilanteessa. Anarkistien vaihtoehto proletaarin diktatuurille ovat mm. syndikalismi ja yleislakko.

Marxilaisuudessa sanalla proletariaatti tarkoitetaan erityisesti teollisuuselinkeinojen palveluksessa olevia tehdastyöläisiä, jotka selkeästi osallistuvat aineellisten hyödykkeiden tuotantoteollisuuteen. Marxismi-leninismissä tunnetaan lisäksi käsite ryysyköyhälistö (saks. Lumpenproletariat), joka ei tee tuottavaa työtä, mutta joka kuitenkin elää toisten varassa (mm. kerjäläiset, prostituoidut, pikkurikolliset, kaupustelijat jne). Siinä, missä marxismissa teollisuustyöväestö katsotaan edistykselliseksi luokaksi, ryysyköyhälistö puolestaan lasketaan taantumukselliseksi luokaksi.

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.