Ero sivun ”Tioridatsiini” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Uusi sivu: Tioridatsiini on ns. ensimmäisen polven neuroleptilääke eli antipsykootti. Sillä on sedatiivisia eli väsyttäviä vaikutuksia. Lääkkeen käyttö on esiintynyt nk. pienessä psy...
(ei mitään eroa)

Versio 22. helmikuuta 2010 kello 18.16

Tioridatsiini on ns. ensimmäisen polven neuroleptilääke eli antipsykootti. Sillä on sedatiivisia eli väsyttäviä vaikutuksia. Lääkkeen käyttö on esiintynyt nk. pienessä psykiatriassa eli aikaisemmalta nimitykseltään neuroottisiksi kuvatuilta potilailta.

Tioridatsiinia on pidetty hyvin siedettynä, vaikka sen sivuvaikutukset saattavat olla samantyyppisiä kuin kaikkein ensimmäisenä markkinoille tulleella ja aikanaan laajimmin käytössä olleella klooripromatsiinilla. Tioridatsiini saattaa herkistää ihoa valolle, joka ilmentyy valo- eli aurinkoihottumana.

Lääkkeen annostusmäärä psykooseissa ja skitsofreniassa voi olla huomattavan suurikin, jopa 600mg/vrk. Pienessä psykiatriassa tyydytään huomattavasti vähäisempiin määriin. Yhteisvaikutusta muiden sedatiivien kera luonnollisestikin esiintyy.

Suomessa tioridatsiini tuli markkinoille (kauppanimi Orsanil, valmistaja Orion-Pharma) jo noin 60-luvun puolivälin tietämillä, ja sitä käytetään edelleen. Tioridatsiinin käyttö voi tulla kyseeseen, sikäli kun muut "lievemmät" neuroleptit eivät tehoa. Klotsapiinia voitaneen pitää tioridatsiinia "aggressiivisempana" -ja vastaavasti sedatiivisesti merkityksessä haloperidolia taasen ehkä "lievempänä" lääkkeenä.