Ero sivun ”Bereniken hiukset” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 87: Rivi 87:
[[sk:Súhvezdie Vlasy Bereniky]]
[[sk:Súhvezdie Vlasy Bereniky]]
[[sl:Berenikini kodri (ozvezdje)]]
[[sl:Berenikini kodri (ozvezdje)]]
[[sr:Береникина коса]]
[[sr:Береникина коса (сазвежђе)]]
[[sh:Berenikina kosa]]
[[sh:Berenikina kosa]]
[[sv:Berenikes hår]]
[[sv:Berenikes hår]]

Versio 21. helmikuuta 2010 kello 16.11

Valokuva tähdistöstä (käänteisillä väreillä)
Bereniken hiukset
Latinankielinen
nimi
Coma Berenikes
Lyhenne Com
Genetiivi Comae Berenikes
Symbologia Berenike II:n hiukset
Ala taivaasta 386 neliöastetta
Tähtien määrä
(magnitudi < 3)
Ei yhtään
Kirkkain tähti β Com (4,26 mag.)
Meteoriparvet Coma Berenicidit
Naapuri-
tähdistöt

Näkyy leveysasteiden +90° ja −-70° välillä

Bereniken hiukset (lat. Coma Berenices) on Otavan alla oleva pohjoisen taivaan himmeätähtinen tähdistö. Sitä rajoittavat Ajokoirat, Leijona, Neitsyt ja Karhunvartija.

Berenike oli Egyptin kuningas Ptolemaios III:n puoliso, joka lupasi uhrata hiuksensa Afroditelle, jos hänen miehensä palaisi turvallisesti taistelusta. Bereniken hiukset pantiin temppeliin, mutta ne katosivat. Temppelin vartijat olivat jo saamassa kuolemantuomion, kun hoviastronomi Konon Samoslainen ilmoitti kuninkaalle, että hiukset ovatkin löytyneet taivaalta Afroditen lahjoittamana, jotta kaikki saisivat niitä ihailla.

Tähdet

Tähdistön kirkkainkin tähti, β Comae Berenices, on magnitudiltaan vain 4,26. Absoluuttisesti se on vain hiukan omaa Aurinkoamme kirkkaampi, joten se antaa hyvän kuvan siitä, miten himmeästi Aurinko loistaisi 27 valovuoden päästä. Toiseksi kirkkain tähti on α Com (Diadem), suhteelliselta kirkkaudeltaan 4,32. Tähti edustaa tähdistön mytologiassa Bereniken kruunun jalokiveä. Se on kaksoistähti jonka molemmat osapuolet ovat melkein yhtä kirkkaita. Niiden rata on Maasta katsoen on 0,1 asteen verran vinossa, joten ne eivät peitä toisiaan. Kolmas neljännen magnitudin tähti tähdistössä on γ Com; 4,36m.

FK Comae Berenices on muuttuva tähti, jonka kirkkaus vaihtelee välillä 8,14m - 8,33m 2,4 päivän jaksolla. Se edustaa FK Comae -luokan muuttujia. On arveltu että tähden kirkkauden muutoksen aiheuttaisivat suuret ympäristöään viileämmät ja siten myös himmeämämmät tähdenpilkut pyörivän tähden pinnalla. FS Com on epäsäännöllinen muuttuva tähti, joka vaihtelee 5,3m -  6,1m 58 vuorokauden jaksolla. R Comae Berenices on Mira-tyyppinen muuttuja, joka vaihtelee kirkkauttaan välillä 7,1m ja 14,6m 363 päivän jaksolla.

Syvän taivaan kohteet

M64 –- Mustasilmägalaksi

Tähdistön alueella on kolmen kaariminuutin kokoinen pallomainen tähtijoukko M53. Myös joitakin Neitsyen galaksijoukon galakseja on tähdistön alueella, kuten Messierin kohteet M64 (Mustasilmägalaksi), M85, M88, M91, M98 ja M99. Samoin tähdistössä sijaitsee Coman galaksijoukko, joka on tähtiharrastajille liian himmeä.

Avoin tähtijoukko Mel 111 on tähdistön γ Com -tähden luokse levittäytynyt laaja, harvahko joukko, jonka muutamat jäsenet voi nähdä jo paljain silmin. Suurin osa joukon tähdistä on kuitenkin kirkkaudeltaan noin 5 - 10m. Etäisyyttä joukolla Aurinkokunnasta on noin 270 valovuotta.

Galaktinen pohjoisnapa (12h 51,42m ja deklinaatio 27° 07,8′ (vuoden 2000 epookki)) sijaitsee Bereniken hiusten tähdistön alueella, josta johtuen tähdistön alueella voidaan havaita runsain mitoin galakseja; oman Linnunratamme pöly ja tähtienvälinen kaasu ei ole estämässä valon kulkua kauempaa.