Ero sivun ”Variaattori” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Variaattori''' on automaattinen [[voimansiirto]]järjestelmä, jonka [[välityssuhde]] muuttuu moottorin kierrosten sekä kuormituksen mukaan. Tämän avulla käytössä on aina parhain välitys ja moottori pyrkii toimimaan taloudellisimmalla n. 2000-3000 rpm alueella. Variaattorin toiminta perustuu kartiomaisiin hihmapyöriin sekä edessä että takana, sekä niitä yhdistävään voimansiirtohihnaan. Hihnan asentoa kartioilla säätelee yksinkertainen [[keskipakoisvoima]]an perustuva puristusmekanismi joka siten pyrkii muuttamaan välitystä moottorille edullisimmaksi.
'''Variaattori''' on automaattinen [[voimansiirto]]järjestelmä, jonka [[välityssuhde]] muuttuu moottorin kierrosten sekä kuormituksen mukaan. Tämän avulla käytössä on aina parhain välitys ja moottori pyrkii toimimaan taloudellisimmalla n. 2000-3000 rpm alueella. Variaattorin toiminta perustuu kartiomaisiin hihnapyöriin sekä edessä että takana, sekä niitä yhdistävään voimansiirtohihnaan. Hihnan asentoa kartioilla säätelee yksinkertainen [[keskipakoisvoima]]an perustuva puristusmekanismi joka siten pyrkii muuttamaan välitystä moottorille edullisimmaksi.

Variaattoreita käytetään yleisesti [[moottorikelkka|moottorikelkoissa]], [[mönkijä|mönkijöissä]] ja [[skootteri|skoottereissa]]. [[DAF]] ja [[Volvo]] ovat valmistaneet variaattori-voimansiirrolla ([[Variomatic]]) toimivia [[henkilöauto]]ja, esimerkiksi [[volvo 340|Volvo 343]] sekä [[DAF 66]], myös [[Nissan]] on valmistanut [[Nissan Primera|Primera]]a [[Transmatic]]-nimisellä variaattorilla.
Variaattoreita käytetään yleisesti [[moottorikelkka|moottorikelkoissa]], [[mönkijä|mönkijöissä]] ja [[skootteri|skoottereissa]].
[[DAF]] ja [[Volvo]] ovat valmistaneet variaattori-voimansiirrolla ([[Variomatic]]) toimivia [[henkilöauto]]ja, esimerkiksi [[volvo 340|Volvo 343]] sekä [[DAF 66]], myös [[Nissan]] on valmistanut [[Nissan Primera|Primera]]a [[Transmatic]]-nimisellä variaattorilla.


{{tynkä/Tekniikka}}
{{tynkä/Tekniikka}}

Versio 15. helmikuuta 2006 kello 16.38

Variaattori on automaattinen voimansiirtojärjestelmä, jonka välityssuhde muuttuu moottorin kierrosten sekä kuormituksen mukaan. Tämän avulla käytössä on aina parhain välitys ja moottori pyrkii toimimaan taloudellisimmalla n. 2000-3000 rpm alueella. Variaattorin toiminta perustuu kartiomaisiin hihnapyöriin sekä edessä että takana, sekä niitä yhdistävään voimansiirtohihnaan. Hihnan asentoa kartioilla säätelee yksinkertainen keskipakoisvoimaan perustuva puristusmekanismi joka siten pyrkii muuttamaan välitystä moottorille edullisimmaksi.

Variaattoreita käytetään yleisesti moottorikelkoissa, mönkijöissä ja skoottereissa. DAF ja Volvo ovat valmistaneet variaattori-voimansiirrolla (Variomatic) toimivia henkilöautoja, esimerkiksi Volvo 343 sekä DAF 66, myös Nissan on valmistanut Primeraa Transmatic-nimisellä variaattorilla.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.