Ero sivun ”Ylempi ammattikorkeakoulututkinto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 194.252.152.9 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 85.181.80.31 tekemään versioon.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Ylempi ammattikorkeakoulututkinto''' on [[ammattikorkeakoulu]]ista saatava [[Bolognan prosessi|Bolognan prosessin]] mukainen toisen syklin (eli ''maisteritason'') tutkinto, joka on edeltävistä opinnoista riippuen 60–90 [[opintopiste]]en laajuinen ([[Kandidaatti|kandidaatin]] 180 op:lla hakiessa vaaditaan tosin siltaopintoja) niin, että kokonaiskertymä valmistuessa on 300 op. Se tuottaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja toimiin kuin [[ylempi korkeakoulututkinto]].
'''Ylempi ammattikorkeakoulututkinto''' on [[ammattikorkeakoulu]]ista saatava [[Bolognan prosessi|Bolognan prosessin]] mukainen toisen syklin tutkinto, joka on edeltävistä opinnoista riippuen 60–90 [[opintopiste]]en laajuinen ([[Kandidaatti|kandidaatin]] 180 op:lla hakiessa vaaditaan tosin siltaopintoja) niin, että kokonaiskertymä valmistuessa on 300 op. Se tuottaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja toimiin kuin [[ylempi korkeakoulututkinto]].


==Tutkinnot==
==Tutkinnot==

Versio 16. helmikuuta 2010 kello 19.39

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on ammattikorkeakouluista saatava Bolognan prosessin mukainen toisen syklin tutkinto, joka on edeltävistä opinnoista riippuen 60–90 opintopisteen laajuinen (kandidaatin 180 op:lla hakiessa vaaditaan tosin siltaopintoja) niin, että kokonaiskertymä valmistuessa on 300 op. Se tuottaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja toimiin kuin ylempi korkeakoulututkinto.

Tutkinnot

Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot erottuvat kyseisen alan ammattikorkeakoulututkinnosta perään tulevalla (ylempi amk) -lisällä. Eli esimerkiksi tekniikan alan ylempi ammattikorkeakoulututkinto on insinööri (ylempi amk).

Hakeminen, toteutus, opiskelu

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on mahdollista suorittaa joustavasti työn ohella. Pääsyvaatimuksena opintoihin on ammattikorkeakoulututkinto vastaavilta aloilta tai muu soveltuva korkeakoulututkinto ja kolmen vuoden työkokemus alalta tutkinnon suorittamisen jälkeen. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon koulutusohjelma voidaan järjestää myös verkostototeutuksena useamman ammattikorkeakoulun kesken.

Opintojen sisältö

  • syventäviä ammattiopintoja
  • vapaasti valittavia opintoja
  • opinnäytetyö

Edellä mainittuja opintoja pyritään mahdollisuuksien mukaan kohdistamaan työelämälähtöisesti, esimerkiksi opiskelijan oman työpaikan kehittämisprojekteihin.

Tilastoja

Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen koulutusohjelmissa aloitti vuonna 2005 760 opiskelijaa ja vuonna 2006 noin 1 260 opiskelijaa. Tutkintoja voi suorittaa kaikilla ammattikorkeakoulujen koulutusaloilla.[1]

Vuonna 2008 aloituspaikkoja eri koulusaloilla on jo noin 2 000.[2]

Lähteet

  1. http://portal.hamk.fi/portal/page/portal/HAMK/Tutkimus_ja_kehitys/Valtakunnalliset_verkostohankkeet/Ylempi_amk_tutkinto/Perustietoa
  2. Malkamäki, Elina: Harva jättää yliopisto-opinnot kandidaatin papereihin. Turun Sanomat. 11.9.2007. Viitattu 11.9.2007.

Katso myös

Aiheesta muualla