Ero sivun ”Merileopardi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kekkone (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Kekkone (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 29: Rivi 29:


==Piirteet==
==Piirteet==
Merileopardi urokset kasvavat yleensä 2,5-3,2 metriä pitkiksi ja painavat noin 200-450 kiloa. Naaraat kasvavat 2,4-3,4 metriä pitkiksi ja painavat noin 225-590 kiloa. Merileobardin etujalat ovat melko kehittyneet ja se voi käyttää niitä korvahylkeisiin kuuluvan [[merileijona]]n tapaan tehokkaasti liikkuessaan maalla. Merileopardi metsästää pinnan tuntumassa eikä tee syviä sukelluksia kuten muut Antarktiksen hylkeet.
Merileopardiurokset kasvavat yleensä 2,5-3,2 metriä pitkiksi ja painavat noin 200-450 kiloa. Naaraat kasvavat 2,4-3,4 metriä pitkiksi ja painavat noin 225-590 kiloa. Merileopardin etujalat ovat melko kehittyneet ja se voi käyttää niitä korvahylkeisiin kuuluvan [[merileijona]]n tapaan tehokkaasti liikkuessaan maalla. Merileopardi metsästää pinnan tuntumassa eikä tee syviä sukelluksia kuten muut Antarktiksen hylkeet.


==Käyttäytyminen==
==Käyttäytyminen==

Versio 15. helmikuuta 2010 kello 14.12


Merileopardi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen[1] [2]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Hylkeet Phocidae
Suku: Hydrurga
Laji: leptonyx
Kaksiosainen nimi

Hydrurga leptonyx
(de Blainville, 1820)

Katso myös

  Merileopardi Wikispeciesissä
  Merileopardi Commonsissa

Merileopardi (Hydrurga leptonyx) on Etelämeressä elävä hylje (Phocidae). Se voi kasvaa jopa 350 sentin pituiseksi. Merileopardit ovat erikoistuneet saalistamaan pingviineitä, mutta ne syövät myös kaloja, krilliäyriäisiä ja joskus toisia hylkeitä.[3] Tohtori Ilkka Koiviston vetämä nisäkkäiden nimityöryhmä on ehdottanut merileopardin nimen muuttamista leopardihylkeeksi lajitiedon tarkentamiseksi. Nimen muuttamisesta päätetään keväällä 2007.[4]

Piirteet

Merileopardiurokset kasvavat yleensä 2,5-3,2 metriä pitkiksi ja painavat noin 200-450 kiloa. Naaraat kasvavat 2,4-3,4 metriä pitkiksi ja painavat noin 225-590 kiloa. Merileopardin etujalat ovat melko kehittyneet ja se voi käyttää niitä korvahylkeisiin kuuluvan merileijonan tapaan tehokkaasti liikkuessaan maalla. Merileopardi metsästää pinnan tuntumassa eikä tee syviä sukelluksia kuten muut Antarktiksen hylkeet.

Käyttäytyminen

Merileopardi elää pääsäänölisesti Antarktista ympäröivillä kylmillä merialueilla. Kesäisin se metsästää ajojäällä viettäen aikansa pääasiallisesti vedessä. Joskus yksilöitä havaitaan kaukana tältä alueelta, havaintoja on tehty muun muassa Uudesta-Seelannista ja Australiasta. Merileopardi elää yksin, mutta lisääntymisaikaan niitä saattaa kerääntyä joukoiksi asti. Pohjoisen jääkarhun tapaan merilepardi on elinalueensa ravintoketjun pää. Pienet hylkeet syövät krillejä, mutta suuremmat yksilöt syövät pingviinejä ja pieniä hylkeitä. Saalinsa se tappaa ravistelemalla ja iskemällä veden pintaan.

Hyökkäykset ihmisen kimppuun

Merileopardi on todettu maailman vaarallisimmaksi hylkeeksi. Se saattaa jahdata ihmistä jäätiköllä jopa satakunta metriä. Syynä voi olla se, että sitä on joko häiritty tai ihminen on tullut liian lähelle. Tiedetään myös tapauksia, jolloin merileopardi on yrittänyt napata ihmisten jaloista heidän noustessaan avannosta. Muutamia tunnettuja tapauksia ovat:

  • Merileopardi hyökkäsi Thomas Orde-Leesin kimppuun Ernest Shackletonin tutkimusmatkalla Antarktikselle 1914-1917. Hän kuitenkin selvisi erään toisen tutkijan ammuttua hylkeen.[5]
  • Vuonna 1985 merileopardi puri skotlantilaista tutkijaa Gareth Woodia jalkaan jään päällä ja yritti raahata tämän veteen. Hänen seuralaisensa pelastivat hänet potkimalla hyljettä päähän kunnes se päästi irti.[5]
  • Vuonna 2003 merileopardi tappoi biologi Kirsty Brownin hänen ollessa snorkkelisukeltamassa. Tapaus oli ensimmäinen tunnettu, jossa merileopardi on tappanut ihmisen.[6]

Lähteet

  1. IUCN 2008 Red List IUCN. Viitattu 29.10.2008.
  2. Hydrurga leptonyx IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  3. Burnie, David: Matka eläinten maailmaan, sivu 280, WSOY, 2004, ISBN 951-0-29414-4 (alk. teos: The Concise Animal Encyclopedia, 2003)
  4. Kivipelto, Arja: Hiiri, rattu, hekko, puikkija.... Helsingin Sanomat, 2006, nro 12.12.2006, s. D1, julkaistu 12.12.2006.
  5. a b Inquiry into fatal leopard seal attack begins [1]
  6. Leopard Seal Kills Scientist in Antarctica [2]
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.