Ero sivun ”Tellervo Koivisto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{tämä artikkeli|käsittelee presidentti [[Mauno Koivisto]]n puolisoa, tamperelaisesta SDP:n kansanedustajasta katso [[Tellervo Maria Koivisto]]}}
{{tämä artikkeli|käsittelee presidentti [[Mauno Koivisto]]n puolisoa, tamperelaisesta SDP:n kansanedustajasta katso [[Tellervo Maria Koivisto]]}}
[[Kuva:Bundesarchiv_Bild_183-1987-0930-046,_Dresden,_Koivisto-Besuch,_Wolfgang_Berghofer.jpg|thumb|300px|Tellervo ja Mauno Koivisto vierailulla Dresdenissä vuonna 1987.]]
[[Kuva:Bundesarchiv_Bild_183-1987-0930-046,_Dresden,_Koivisto-Besuch,_Wolfgang_Berghofer.jpg|thumb|300px|Tellervo ja Mauno Koivisto vierailulla Dresdenissä vuonna 1987.]]
'''Taimi Tellervo Koivisto''' (o.s. Kankaanranta, s. [[2. tammikuuta]] [[1929]] [[Punkalaidun]]) on [[suomi|suomalainen]] ekonomi ja presidentti [[Mauno Koivisto]]n puoliso. Koivistot avioituivat vuonna [[1952]], ja [[1957]] Koivistoille syntyi tytär [[Assi Koivisto|Assi]]. Vuonna 2006 Koivistoista tuli pisimpään naimisissa ollut Suomen presidenttipari, ohitettuaan Urho ja Sylvi Kekkosen avioajan 1920-1974.
'''Taimi Tellervo Koivisto''' (o.s. Kankaanranta, s. [[2. tammikuuta]] [[1929]] [[Punkalaidun]]) on [[suomi|suomalainen]] ekonomi ja presidentti [[Mauno Koivisto]]n puoliso.


Tellervo Kankaanranta syntyi [[Punkalaidun|Punkalaitumen]] kunnassa [[Satakunta|Satakunnassa]] maanviljelijä Johannes Einari Kankaanrannan ja emäntä Olga Maria Kankaanrannan (o.s. Saarinen) tyttärenä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi [[1949]] ja valmistui [[ekonomi]]ksi [[Turku|Turusta]] [[1953]]. Valmistuttuaan hän työskenteli neljä vuotta opettajana Turun konttoriopistossa. Opiskeluaikana hän oli tutustunut Mauno Koivistoon, joka työskenteli Turun satamatyökonttorin hoitajana ja opiskeli sosiologiaa Turun yliopistossa. Pari avioitui vuonna [[1952]].
Tellervo Koivisto on toiminut itsekin aktiivisesti politiikassa: hän oli kansanedustajana eduskunnan sosiaalidemokraattisen ryhmän jäsen vuosina [[1972]]–[[1975]] ja Helsingin kaupunginvaltuustossa [[1977]]–[[1982]].


Vuonna [[1957]] syntyi Koivistojen ainoa lapsi, tytär [[Assi Koivisto|Assi]]. Samana vuonna perhe muutti Helsinkiin, mistä sosiologian tohtoriksi väitellyt Mauno Koivisto sai Helsingin Työväen Säästöpankin johtajan paikan. Mauno Koiviston luodessa uraa ensin pankkimaailmassa ja sitten valtakunnanpolitiikassa Tellervo Koivisto ei tyytynyt edustuspuolison rooliin vaan oli itsekin yhteiskunnallisesti aktiivinen. 1960-70-lukujen taitteessa hän osallistui sukupuolten tasa-arvoa ajaneen [[Yhdistys 9]]:n toimintaan. Vuosina [[1968]]–[[1972]] hänellä oli [[Suomen Kuvalehti|Suomen Kuvalehdessä]] oma pakinapalsta "Rouva Koiviston päiväkirja". Pakinoissaan Koivisto käsitteli humoristisesti elämäänsä pääministerin puolisona sekä esitteli ajatuksiaan naisen asemasta.
1990-luvun lopulla Koivisto oli ensimmäisiä julkisuuden henkilöitä, joka puhui avoimesti [[masennus|masennuksesta]] ja myöhemmin [[koulukiusaaminen|koulukiusaamisesta]].


Vuonna [[1975]] Tellervo Koivisto valittiin kansanedustajaksi [[Suomen Sosialidemokraattinen Puolue|Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen]] listalta. Hän luopui kuitenkin eduskuntatyöstä yhden kauden jälkeen. Vuoden [[1977]] kunnallisvaaleissa hän pyrki ja pääsi Helsingin kaupunginvaltuustoon, koska piti vaikuttamismahdollisuuksiaan kunnallispolitiikassa suurempina. Mauno Koiviston osallistuessa [[Suomen presidentinvaali 1982|presidentinvaaleihin 1982]] Tellervo Koivisto asettui ehdolle hänen valitsijamiehekseen ja sai 50 643, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Miehensä noustua tasavallan presidentiksi hän joutui kuitenkin jättämään kaikki poliittiset luottamustehtävänsä.
Koivisto kirjoitti [[Suomen Kuvalehti|Suomen Kuvalehteen]] pakinoita vuosina [[1968]]–1972.

Tasavallan presidentin puolisona Tellervo Koivisto esiintyi julkisuudessa vain harvakseltaan eikä omaksunut samanlaista seremoniallista "maan äidin" roolia kuin edeltäjänsä [[Alli Paasikivi]] ja [[Sylvi Kekkonen]]. Suurimman tarmonsa hän kohdisti sosiaalialan työhön ja hyväntekeväisyyteen.

Koivistot avioituivat vuonna [[1952]], ja [[1957]] Koivistoille syntyi tytär [[Assi Koivisto|Assi]]. Vuonna 2006 Koivistoista tuli pisimpään naimisissa ollut Suomen presidenttipari, ohitettuaan Urho ja Sylvi Kekkosen avioajan 1920-1974.

1990-luvun lopulla Koivisto oli ensimmäisiä julkisuuden henkilöitä, joka puhui avoimesti [[masennus|masennuksesta]] ja myöhemmin [[koulukiusaaminen|koulukiusaamisesta]].


== Julkaisut ==
== Julkaisut ==
Rivi 14: Rivi 20:


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
* Aura Korppi-Tommola: Tellervo Koivisto (1929–). Teoksessa ''Suomen kansallisbiografia V''. [[Suomalaisen Kirjallisuuden Seura]] [[2005]].
*{{Edustajamatrikkeli|nro=910066}}
*{{Edustajamatrikkeli|nro=910066}}
* [http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=7&t=&a=2491 YLEn Elävä arkisto: Tellervo Koivisto tarinoi verotuksesta]
* [http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=7&t=&a=2491 YLEn Elävä arkisto: Tellervo Koivisto tarinoi verotuksesta]

Versio 14. helmikuuta 2010 kello 17.05

Tämä artikkeli käsittelee presidentti Mauno Koiviston puolisoa, tamperelaisesta SDP:n kansanedustajasta katso Tellervo Maria Koivisto
Tellervo ja Mauno Koivisto vierailulla Dresdenissä vuonna 1987.

Taimi Tellervo Koivisto (o.s. Kankaanranta, s. 2. tammikuuta 1929 Punkalaidun) on suomalainen ekonomi ja presidentti Mauno Koiviston puoliso.

Tellervo Kankaanranta syntyi Punkalaitumen kunnassa Satakunnassa maanviljelijä Johannes Einari Kankaanrannan ja emäntä Olga Maria Kankaanrannan (o.s. Saarinen) tyttärenä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1949 ja valmistui ekonomiksi Turusta 1953. Valmistuttuaan hän työskenteli neljä vuotta opettajana Turun konttoriopistossa. Opiskeluaikana hän oli tutustunut Mauno Koivistoon, joka työskenteli Turun satamatyökonttorin hoitajana ja opiskeli sosiologiaa Turun yliopistossa. Pari avioitui vuonna 1952.

Vuonna 1957 syntyi Koivistojen ainoa lapsi, tytär Assi. Samana vuonna perhe muutti Helsinkiin, mistä sosiologian tohtoriksi väitellyt Mauno Koivisto sai Helsingin Työväen Säästöpankin johtajan paikan. Mauno Koiviston luodessa uraa ensin pankkimaailmassa ja sitten valtakunnanpolitiikassa Tellervo Koivisto ei tyytynyt edustuspuolison rooliin vaan oli itsekin yhteiskunnallisesti aktiivinen. 1960-70-lukujen taitteessa hän osallistui sukupuolten tasa-arvoa ajaneen Yhdistys 9:n toimintaan. Vuosina 19681972 hänellä oli Suomen Kuvalehdessä oma pakinapalsta "Rouva Koiviston päiväkirja". Pakinoissaan Koivisto käsitteli humoristisesti elämäänsä pääministerin puolisona sekä esitteli ajatuksiaan naisen asemasta.

Vuonna 1975 Tellervo Koivisto valittiin kansanedustajaksi Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen listalta. Hän luopui kuitenkin eduskuntatyöstä yhden kauden jälkeen. Vuoden 1977 kunnallisvaaleissa hän pyrki ja pääsi Helsingin kaupunginvaltuustoon, koska piti vaikuttamismahdollisuuksiaan kunnallispolitiikassa suurempina. Mauno Koiviston osallistuessa presidentinvaaleihin 1982 Tellervo Koivisto asettui ehdolle hänen valitsijamiehekseen ja sai 50 643, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Miehensä noustua tasavallan presidentiksi hän joutui kuitenkin jättämään kaikki poliittiset luottamustehtävänsä.

Tasavallan presidentin puolisona Tellervo Koivisto esiintyi julkisuudessa vain harvakseltaan eikä omaksunut samanlaista seremoniallista "maan äidin" roolia kuin edeltäjänsä Alli Paasikivi ja Sylvi Kekkonen. Suurimman tarmonsa hän kohdisti sosiaalialan työhön ja hyväntekeväisyyteen.

Koivistot avioituivat vuonna 1952, ja 1957 Koivistoille syntyi tytär Assi. Vuonna 2006 Koivistoista tuli pisimpään naimisissa ollut Suomen presidenttipari, ohitettuaan Urho ja Sylvi Kekkosen avioajan 1920-1974.

1990-luvun lopulla Koivisto oli ensimmäisiä julkisuuden henkilöitä, joka puhui avoimesti masennuksesta ja myöhemmin koulukiusaamisesta.

Julkaisut

  • Elämän siivellä: Päiväkirjan lehtiä (1970)
  • Päiväkirjan uudet sivut (1999)

Aiheesta muualla

Edeltäjä:
Sylvi Kekkonen
Suomen presidentin puoliso
1982
Seuraaja:
Eeva Ahtisaari
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.