Ero sivun ”Saha” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MauritsBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: la:Serra; kosmeettisia muutoksia
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: br:Heskenn
Rivi 43: Rivi 43:
[[id:Gergaji]]
[[id:Gergaji]]
[[jv:Piła]]
[[jv:Piła]]
[[br:Heskenn]]
[[ca:Serra (eina)]]
[[ca:Serra (eina)]]
[[cs:Pila]]
[[cs:Pila]]

Versio 11. helmikuuta 2010 kello 02.22

Tämä artikkeli käsittelee työkalua. Sanan muista merkityksistä katso Saha (täsmennyssivu).

Saha on työkalu tai työstökone jota käytetään sahaukseen. Sahat voivat olla käsisahoja jotka toimivat ihmisvoimin tai konesahoja jotka käyvät konevoimalla. Sahan tyypistä riippuen sillä voidaan sahata puuta, muoveja, metalleja, kiveä tai betonia. Myös lihaa käsiteltäessä käytetään esim. vannesahaa.

Käsi- ja konesahat

Pääartikkeli: Käsisaha

Käsikäyttöisiä sahoja ovat esim kaarisahat ja justeerit. Käsikäyttöiset sahat perustuvat ihmisvoimin aikaan saatuun edestakaiseen liikkeeseen ja ne voivat leikata työnnettäessä tai vedettäessä. Konesahat toimivat sähkömoottorilla tai muulla tavoin konevoimalla.

Eri sahatyyppejä

Pyörösaha

Pyörösahassa eli sirkkelissä on pyöreä terä jonka ulkoreuna on hammastettu. Pyörösahalla voidaan sahata vain suoraan. Pyörösahoilla sahataan mm. puuta muoveja ja metalleja. Katkaisuun tarkoitetuissa pyörösahoissa terä useimmiten tekee syöttöliikkeen. Katkaistavaa kappale siirretään sahan päydällä sivusuunnassa oikeaan kohtaan ja terää liikuttamalla suoritetaan katkaisu. Terä on yleensä käännettävissä ja kallistettavissa, jotta katkaisu voidaan tehdä erilaisissa kulmissa.

Levyjen sahaukseen ja halkaisuun tarkoitetuissa sahoissa sahattavaa kappaletta liikutetaan pöydällä. Usein sahoissa on liukupöytä. Tällöin kappale tuetaan vaakatasossa terän lappeen suuntaisesti liikkuvaan pöytään ja sitä syötetään paikallaan pysyvään terään. Terää voidaan kallistaa pöytään nähden erilaisten sahauskulmien aikaansaamiseksi.

Yksi merkittävä pyörösahojen laji ovat sahat joilla tukeista sahataan puutavaraa. Näissä sahoissa on isot terät ja pitkä liukupöytä. Usein sahat ovat siirrettäviä nk. kenttäsirkkeleitä, jotka kuljetetaan sahauspaikalle esim. maatilalle tai tulevalle rakennustyömaalle.

Vannesaha

Vannesahassa on yhtenäisen silmukan muodostava nauhamainen terä, jonka reunassa on leikkaavat hampaat. Vanneshoilla voidaan leikata suoraan tai kaartaen. Pienin mahdollinen kaarresäde riippuu käytettävän vanteen leveydestä.

Kuviosaha

Pääartikkeli: Kuviosaha

Kuviosahat on tarkoitettu pienten yksityskohtien sahaamiseen. Kuviosahoissa on edestakainen työstöliike.

Puukkosaha

Puukkosahoissa on edestakaista liikettä tekevä terä joka on koneen rungon suuntainen ja voi olla huomattavan pitkä.

Pistosaha

Pistosahan terä on poikittain koneen runkoon nähden ja tekee edestakaista leikkuuliikettä.

Lankasaha

Lankasaha on numeerisesti ohjattu työstökone jolla tehdään lankasahausta.

Pokasaha

Pokasaha on koottava jännesaha joka koostuu sahanterästä ja puisista pää- ja välipuista sekä pääpuita yhdistävästä kiristysnarusta puukapuloineen. Sahapuut veistettiin useimmiten itse ja valmiina ostettiin vain sahanterä ja kiristysnaru. Pokasahaa alettiin käyttää 1920-luvulta alkaen metsätyömailla pinotavaran sahaamiseen ja se oli käytössä aina 1940- ja 1950-luvuille saakka jolloin sen korvasi ensin metallirunkoinen kaarisaha ja sitten moottorisaha. Järeät tukit kaadettiin justeerilla. Pokasahaa kutsuttiin myös sirnikaksi tai nälkäviuluksi.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.