Ero sivun ”Scream Tracker” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
+ Aiheesta muualla: Garbo.uwasa.fi
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 10: Rivi 10:
Ohjelma kykeni myös tuon ajan äänikorteissa yleisien OPL-piirien ([[OPL2]], [[OPL3]] ja [[OPL4]]) avulla toistamaan yhdeksää [[FM-synteesi]]kanavaa ja tämän lisäksi vielä samanaikaisesti digitaalisia ääninäytteitä. Scream Trackerin FM-synteesimahdollisuuksia ei kuitenkaan käytetty kovinkaan yleisesti.
Ohjelma kykeni myös tuon ajan äänikorteissa yleisien OPL-piirien ([[OPL2]], [[OPL3]] ja [[OPL4]]) avulla toistamaan yhdeksää [[FM-synteesi]]kanavaa ja tämän lisäksi vielä samanaikaisesti digitaalisia ääninäytteitä. Scream Trackerin FM-synteesimahdollisuuksia ei kuitenkaan käytetty kovinkaan yleisesti.


Ennen kaikkea Scream Trackerin .S3M-tiedostomuodon etuna [[Amiga]]n [[MOD]]-formaattiin nähden olivat mahdollisuus stereokuvan luontiin (äänikanavat eivät olleet jaettuna tylysti joko täysin vasempaan tai oikeaan äänikanavaan, vaan heksanumeerisesti kyettiin määrittelemään ääninäytteelle 255 eri stereosijaintia), jopa 32 äänikanavaa (alkuperäinen MOD-formaatti tuki vain 4:ää) ja ääninäytteitä pystyi olemaan 31:n sijasta 99.
Ennen kaikkea Scream Trackerin .S3M-tiedostomuodon etuna [[Amiga]]n [[MOD]]-formaattiin nähden olivat mahdollisuus stereokuvan luontiin (äänikanavat eivät olleet jaettuna tylysti joko täysin vasempaan tai oikeaan äänikanavaan, vaan heksanumeerisesti kyettiin määrittelemään ääninäytteelle 255 eri stereosijaintia), jopa 32 äänikanavaa (alkuperäinen MOD-formaatti tuki vain 4:ää), ja ääninäytteitä pystyi olemaan 31:n sijasta 99.


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

Versio 8. helmikuuta 2010 kello 09.14

Scream Tracker 3.21 (1994)

Scream Tracker on suomalaisen demoskeneryhmä Future Crew'n 1990-luvulla luoma tracker-ohjelmisto. Ohjelma oli yksi suosituimmista DOS-trackereista. Scream Trackerin eri versiot ohjelmoitiin C- ja assembly-ohjelmointikielillä. Ohjelmaversiot 3.0:aan asti loivat .STM-päätteisiä tiedostoja, myöhemmät .S3M. Scream Tracker 3 yleisti yli 16-kanavaisen tracker-musiikin PC:n puolella.

Ohjelman viimeisin versio on vuonna 1994 julkaistu Scream Tracker 3.21.

Scream Trackerin käyttöliittymä lainattiin myös toiseen hyvin suosittuun DOS-trackeriin, Impulse Trackeriin.

Scream Trackerin ominaisuuksiin kolmosversiosta lähtien kuului tuki 99:lle 8-bittiselle ääninäytteelle (sample), 32:lle äänikanavalle, 99:lle patternille (tracker-musiikissa ilmenevä kappaleen moniraitaosio, tiettyyn pituuteen jaettu osa) ja 256 järjestyspaikkaa patterneille.

Ohjelma kykeni myös tuon ajan äänikorteissa yleisien OPL-piirien (OPL2, OPL3 ja OPL4) avulla toistamaan yhdeksää FM-synteesikanavaa ja tämän lisäksi vielä samanaikaisesti digitaalisia ääninäytteitä. Scream Trackerin FM-synteesimahdollisuuksia ei kuitenkaan käytetty kovinkaan yleisesti.

Ennen kaikkea Scream Trackerin .S3M-tiedostomuodon etuna Amigan MOD-formaattiin nähden olivat mahdollisuus stereokuvan luontiin (äänikanavat eivät olleet jaettuna tylysti joko täysin vasempaan tai oikeaan äänikanavaan, vaan heksanumeerisesti kyettiin määrittelemään ääninäytteelle 255 eri stereosijaintia), jopa 32 äänikanavaa (alkuperäinen MOD-formaatti tuki vain 4:ää), ja ääninäytteitä pystyi olemaan 31:n sijasta 99.

Aiheesta muualla