Ero sivun ”Arvo-osuusjärjestelmä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Arvo-osuusjärjestelmässä''' pidetään kirjaa yritys- ja yksityissijoittajien arvo-osuusmuotoisista arvopaperiomistuksista sekä toteutetaan näihin omistuksiin tapahtuvat muutokset (siirrot, kaupat, yhtiöjärjestelyt jne.) '''Arvo-osuus''' on perinteisen painetun osakekirjan sähköinen vastine. Arvo-osuusjärjestelmään kirjataan rahatilien tapaan sijoittajan omistamien osakkeiden eli arvo-osuuksien lukumäärät. Kunkin omistajan arvo-osuusomistukset on kirjattu yhdelle tai useammalle [[arvo-osuustili]]lle.
 
Arvo-osuusjärjestelmää ylläpitää [[Arvopaperikeskus]]. Arvo-osuusjärjestelmää käyttävät asiakkaidensa puolesta lähes kaikki markkinoilla toimivat pankit ja sijoituspalveluyritykset. Pääsääntöisesti järjestelmän palvelut (arvo-osuustilien avaukset, tapahtumien kirjaus, pörssikauppojen toteutukset, liikkeeseenlaskupalvelut ym.) ovat sijoittajien ja liikkeeseenlaskijoiden saatavilla tällaisten yritysten kautta. Arvopaperikeskus tarjoatarjoaa myös joitain rajoitettuja palveluita suoraan sijoittaja-asiakkaille tai yleisölle.
 
Siirtyminen arvo-osuuksiin on toteutettu keväästä [[1992]] alkaen. Kaikki pörssikaupan kohteena olevat [[osake|osakkeet]] ja vaihteleva joukko muita [[arvopaperi|arvopapereita]] kuten [[vaihtovelkakirja]]t ja [[joukkovelkakirja]]t on siirretty järjestelmään. Tämän myötä [[pörssi]][[osake|osakkeiden]] kaupassa ei enää käsitellä fyysisesti osakekirjoja, vaan kauppojen toteutus, eli selvitys, tapahtuu tietojärjestelmissä eri [[arvo-osuustili]]en välillä (''traditio longa manu'').
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko