Ero sivun ”Legoanimaatio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Nro92 (keskustelu | muokkaukset)
→‎Aiheesta muualla: Youtube-linkit pois
sori, mutta tällä sivulla ei ole lähteitä
Rivi 1: Rivi 1:
'''Legoanimaatio''' (englanninkielisten harrastajien keskuudessa tunnettu muun muassa termillä ''brickfilm'') on yksi monista [[animaatio]]tekniikoista.
{{lähteetön}}'''Legoanimaatio''' (englanninkielisten harrastajien keskuudessa tunnettu muun muassa termillä ''brickfilm'') on yksi monista [[animaatio]]tekniikoista.
Lego-animaatioita tehdään yleensä [[stop motion]] -tekniikalla, mutta jotkut alan harrastajat käyttävät myös normaalia videokuvausta tai tietokoneavusteista animaatiota. Riippumatta käytetystä tekniikasta, lego-animaatiossa tulee käyttää tanskalaisen [[Lego Group]]in muovisia [[Lego|Lego-]]rakennuspalikoita tai muita Lego-tuotteita.
Lego-animaatioita tehdään yleensä [[stop motion]] -tekniikalla, mutta jotkut alan harrastajat käyttävät myös normaalia videokuvausta tai tietokoneavusteista animaatiota. Riippumatta käytetystä tekniikasta, lego-animaatiossa tulee käyttää tanskalaisen [[Lego Group]]in muovisia [[Lego|Lego-]]rakennuspalikoita tai muita Lego-tuotteita.



Versio 4. helmikuuta 2010 kello 00.18

Legoanimaatio (englanninkielisten harrastajien keskuudessa tunnettu muun muassa termillä brickfilm) on yksi monista animaatiotekniikoista.

Lego-animaatioita tehdään yleensä stop motion -tekniikalla, mutta jotkut alan harrastajat käyttävät myös normaalia videokuvausta tai tietokoneavusteista animaatiota. Riippumatta käytetystä tekniikasta, lego-animaatiossa tulee käyttää tanskalaisen Lego Groupin muovisia Lego-rakennuspalikoita tai muita Lego-tuotteita.

Historia

Lego-animaation historia yltää ainakin 1980-luvulle. Varhaisin tunnettu lego-animaatio on vuodelta 1989 peräisin oleva australialainen The Magic Portal. Suomessa lego-animaatiot tulivat tunnetuksi viimeistään 1997, kun Oulun musiikkivideofestivaalit palkitsi yleisön suosikkina ja tuomariston kunniamaininnalla Antti Haarasen ja Jaakko Huukin ohjaaman animaatiomusiikkivideon Tjad & Jasupehmo: Avaruuslimonadi. Kesällä 2000 puolestaan harrastelijaryhmä tAAt esitti Assembly2000-messuilla lego-animaation LeGorso.

Muutamien viime vuosien aikana lego-animaatioiden tekeminen on yleistynyt maailmalla huimaa vauhtia ja ehkä tunnetuimmalta lego-animaatioille omistetulta Brickfilms-sivustolta löytyykin nykyisin jo tuhansia lego-animaatioita lyhyistä aloittelijoiden tekemistä aina ammattimaisesti toteutettuihin elokuviin saakka. Monilla legoanimaatioilla yritetään matkia tai parodioida erilaisia mediota tai historian tapahtumia esimerkiksi kuuluisia sotien taisteluita tai tunnettuja viihdesarjoja ja pelejä. Youtube on lähes yhtä täynnä näitä videoita kuin Brickfilm.

Legoanimaatio Suomessa

Myös Suomessa lego-animaatioiden tekeminen on viime vuosina lisääntynyt. Tunnetuimpia kotimaisia harrastelijaryhmiä ovat muun muassa:

  • tAAt ry
  • Tuskavisio
  • HOViNET team
  • PE-porukka
  • Konseli

Näistä ryhmistä tAAt ry on tuottanut lähinnä parodiaa ja komediaa. Tuskavisio on tehnyt koko illan elokuvia pääasiassa videotekniikalla ja keskittyen Tapporalli-sarjaan. HOViNET team on tuottanut ehkä määrällisesti eniten lyhyitä animaatioita vaihtelevalla tyylillä, PE-porukka on keskittynyt tekemään mielenkiintoisia musiikkivideoita legoilla ja Konseli on päässyt ehkä lähimmäksi kansainvälistä tasoa parilla todella tyylikkäällä teoksellaan.

Aiheesta muualla