Ero sivun ”John Lee Hooker” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
42 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
p
Botti lisäsi: fa:جان لی هوکر; kosmeettisia muutoksia
p (Botti muutti luokan Luokka:Rock and Roll Hall of Fameen valitut artistit)
p (Botti lisäsi: fa:جان لی هوکر; kosmeettisia muutoksia)
[[KuvaTiedosto:JohnLeeHooker1997.jpg|thumb|450px|John Lee Hooker esiintyy vuonna 1997]]
'''John Lee Hooker''' ([[22. lokakuuta]], [[1917]] – [[21. kesäkuuta]], [[2001]]) oli [[yhdysvallat|Yhdysvaltalainen]] [[blues]]-[[muusikko]], [[laulaja]] ja [[kitaristi]]. Häntä on pidetty yhtenä vaikutusvaltaisimmista blues-artisteista.
 
== Elämä ja ura ==
=== Varhaiset vaiheet ===
Hooker syntyi [[22. lokakuuta]], [[1917]] Mississippin Clarksdalen lähettyvillä sijainneessa Coahoma Countyssä. Hän oli William Hooker (1871–1923) nimisen maanviljelijän ja baptistisaarnaajan 11 lapsisen perheen kuopus. Hooker ja hänen sisarensa saivat koulutuksensa kotonaan. Kotona lasten ei annettu kuunnella muuta kuin hengellistä musiikkia, ja Hookerin ensi kosketukset musiikin esittämiseen tulivatkin kirkossa laulettujen [[gospel|negro-spirituaalien]] kautta.
 
1930-luvulla Hooker eli Memphisissä, jossa hän esiintyi blues-klubeistaan tunnetulla [[Beale Street]]illä. Toisen maailmansodan aikaan Hooker oli töissä tehtaissa useissa eri kaupungeissa, ajautuen lopulta vuonna 1948 Detroitiin, jossa hän toimi [[Ford|Ford Motor Companyn]] leivissä. Hän tunsi olonsa kotoisaksi asuessaan itäisen Detroitin mustan väestön ajanviettopaikkana toimineen Hasting Streetin blues-kuppiloiden läheisyydessä. Pianisteista kuuluisassa kaupungissa kitaransoittajat olivat harvassa. Hooker soitti Detroitin klubeissa ja sai nopeasti suosiota. Hän hankki itselleen sähkökitaran etsiessään kovempiäänistä instrumenttia akustisen kitaransa tilalle.
 
=== Levytysura alkaa ===
Hookerin levytysura alkoi vuonna 1948, jolloin hänen nauhoittamansa [[demonauha]] päätyi Modern Recordsin omistaneiden Bihari veljesten käsiin. Hooker pääsi levyttämään Modern merkille "Boogie Chillen" kappaleensa, joka on Hookerin ensimmäinen single. Kappale on yksi Hookerin tunnetuimpia, ja se kertoo pojasta, joka haluaa viettää aikaa Hasting Streetin musiikkibaareissa äitinsä antamasta kiellosta huolimatta. Toiseksi tunnetuin varhaisvuosien levytys on "I'm in the Mood". Vaikka Hooker oli lukutaidoton, hän oli bluesin mittakaavassa merkittävä kappaleiden sanoittaja, joka laati uusia kappaleita - tai variaatioita vanhoista - usein huomattavalla vauhdilla. Koska mustille muusikoille maksettiin huonosti, Hooker vaelteli studiosta toiseen, tarjoten uusia kappaleitaan levytettäväksi. Levytyssopimuksensa takia, hän levytti muille yhtiöille salanimillä, kuten "John Lee Booker, "Johnny Hooker" ja "John Cooker".
 
Suomessa Hooker esiintyi ainoan kerran myöhemmän uransa huippukaudella Järvenpään [[Puistoblues]]issa [[29. kesäkuuta]], [[1991]] yhtyeenään The Coast to Coast Blues Band.
 
=== Myöhempiä vaiheita ===
Vuonna 1980 Hooker esiintyi lyhyesti kuuluisassa ''[[Blues Brothers]]'' elokuvassa. Soittotyylinsä takia hänen osuuttaan ei nauhoitettu [[playback]]ina vaan normaalin live-esityksen tapaan. Hookerin ulkoasu - silmälasit ja hiustyyli - antoi vaikutteita [[John Belushi]]n elokuvassa esittämällä Jake Bluesin hahmolle.
 
Kuolemansa aikoihin Hooker oli noussut jo bluesin suurimpien legendojen joukkoon. Hänen kappaleistaan ovat tehneet [[cover]]eita esimerkiksi [[MC5]], [[The Doors]], [[Led Zeppelin]], [[Van Morrison]], [[Yardbirds]], [[The Animals]], [[R. L. Burnside]], [[Pointer Sisters]] ja [[Jon Spencer Blues Explosion]].
 
== Tietoa muualta ==
* [http://www.johnleehooker.com/ Viralliset John Lee Hooker sivut]
* [http://web.telia.com/~u19104970/johnnielee.html John Lee Hooker Resource Page]
* [http://www.blues.org/halloffame/inductees.php4?YearId=25 Hooker Blues Foundationin Hall of Famessa]
* [http://www.boomboomblues.com/ The Boom Boom Room] Hookerin perustama yökerho San Franciscossa
 
{{DEFAULTSORT:Hooker, John lee}}
[[en:John Lee Hooker]]
[[es:John Lee Hooker]]
[[fa:جان لی هوکر]]
[[fr:John Lee Hooker]]
[[fy:John Lee Hooker]]
1 921

muokkausta

Navigointivalikko