Ero sivun ”Uhtua” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: en:Kalevala, Russia
MastiBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 33: Rivi 33:
[[la:Kalevala (oppidum)]]
[[la:Kalevala (oppidum)]]
[[pl:Kalewała]]
[[pl:Kalewała]]
[[ru:Калевала (посёлок)]]
[[ru:Калевала (Карелия)]]
[[sv:Kalevala (stad)]]
[[sv:Kalevala (stad)]]

Versio 2. helmikuuta 2010 kello 04.08

Uhtua (nykyään ven. Калевала, Kalevala, vuoteen 1963 asti Ухта, Uhta) on kaupunkityyppinen taajama ja Kalevalan piirin hallintokeskus Keski-Kuittijärven pohjoisrannalla Karjalan tasavallassa Venäjällä. Asukkaita on 5 459 (2005).

Historia

Uhtua on ollut Vienan suurin kylä ja taloudellinen keskus. Uhtua jakautui 1800-luvun alkupuolella hallinnollisesti Vuokkiniemen ja Paanajärven pitäjiin, joiden rajana oli Uhutjoki. Myöhemmin Uhtuasta tehtiin oma kunta lähikylineen. Uhtua oli 1800-luvulla vilkas kauppapaikka, jossa kävivät lähes kaikki tunnetut runonkerääjät. Esimerkiksi Lönnrot kävi paikkakunnalla useasti ja vuonna 1835 hän sai täkäläiseltä Varahvontta Jamaselta viiden ruplan maksusta 20 pitkää runoa. Vielä 1900-luvun alussa suomalaiset kävivät tutkimassa täkäläistä runonlauluperinnettä. Vuoden 1918 tienoilla suomalaisia oli alueella yrittämässä torjua bolshevikkeja ja myöhemmin osallistumassa Itä-Karjalan epäonnistuneeseen kansannousuun. Uhtuan kunta lakkautettiin 1920-luvulla ja siitä tuli osa Uhtuan piiriä, jonka keskukseksi Uhtuan kylä tuli. Vuokkiniemi liitettiin Kostamuksen piiriin 1988.

Jatkosodan aikana Uhtualla oli 69. Ilmavalvontakomppania, jonka toimialueena oli Uhtualla Eldanda, Hevoslampi, Jyvälahti, Korsukukkula, Kenttijärvi, Korvajärvi, Kostamus, Kontokki, Luomajärvi, Myrsky, Pistojoki, Pystynen, Röhö, Vuokkiniemi 15. maaliskuuta 1943 ja Karhu sekä Suri-Suurjärvi 10. elokuuta 1943.[1]

Uhtuan kyliä

Uhtua, Tsiksa, Enonsuu, Alajärvi, Jyvälahti, Luusalmi, Nurmilahti, Röhö, Häme, Haikola, Ponkalahti.

Huomioitavaa

Uhtuaa ei pidä sekoittaa Komin tasavallassa sijaitsevaan Uhta-nimiseen kaupunkiin.

Lähteet

  1. Spk-8127

Määritä osoite!

Malline:Tynkä/Karjalan tasavalta