Ero sivun ”Fredrik Idestam” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
58 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti lisäsi: cs:Fredrik Idestam)
'''Knut Fredrik Idestam''' ([[28. lokakuuta]] [[1838]] [[Tyrväntö]] – [[8. huhtikuuta]] [[1916]] [[Helsinki]]) oli [[Nokia (yritys)|Nokia]] Ab:n perustaja ja toimi sen [[toimitusjohtaja]]na vuosina [[1871]]–[[1895]].
 
Idestam syntyi masuuninomistajan[[Tampere]]en [[masuuni]]n omistajan, [[vuorimestari]] [[Gustaf Idestam]]in poikana. Idestam oli sinnikäs ja ennakkoluuloton. Hän oli [[Saksa]]n matkallaan saanut tietoonsa menetelmän, jolla puusta valmistetaan paperia. Tämä aiempaa edullisempi menetelmä kyllä jo tunnettiin Suomessa, mutta vasta Idestam rohkeni ottaa sen käyttöön. Filosofian maisteri ja vuori-insinööri Fredrik Idestam perusti ensimmäisen puuhiomotehtaansa [[Tampere]]elle vuonna [[1865]]. Kyseistä vuotta on myös pidetty [[Nokia (yritys)|Nokia Oyj]]:n historian alkupisteenä. Idestam kävi esittelemässä puuhiokekeksintöään [[Pariisi]]n maailmannäyttelyssä vuonna [[1867]] ja voitti sillä pronssia.
Idestam perusti toisen tehtaansa vuosina [[1868]]–[[1869]] Nokialle ja hankki yhtiönsä omistukseen Nokian kartanon maita. Vuonna [[1871]] hänen tehtaistaan muodostettiin osakeyhtiö nimeltään Nokia Aktiebolag, ja Idestam pysyi yhtiön [[toimitusjohtaja]]na aina vuoteen [[1895]].
24 277

muokkausta

Navigointivalikko