Ero sivun ”Hadrianus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
150 merkkiä poistettu ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (kh+, typos fixed: lukuuno → lukuun o using AWB)
Hadrianus kuoli vanhana miehenä kivuliaasti ja hitaasti. Ennen kuolemaansa Hadrianus oli adoptoinut [[Lucius Aelius|Lucius Aeliuksen]] ja tehnyt tästä seuraajansa. Aelius kuitenkin kuoli ennen Hadrianusta. Tämän jälkeen Hadrianus adoptoi [[Antoninus Pius|Antoninus Piuksen]] sillä ehdolla, että tämä vuorostaan adoptoisi [[Marcus Aurelius|Marcus Aureliuksen]] ja [[Lucius Verus|Lucius Veruksen]], joka oli Lucius Aeliuksen poika, sekä tekisi heistä seuraajansa. Hadrianuksen kuoleman jälkeen vihamielinen senaatti kirosi keisarin muiston ([[damnatio memoriae]]) ja päätti poistaa historiasta jäljet Hadrianuksesta. Antoninus Pius sai senaatin pyörtämään päätöksensä.
 
[[Juutalaiset]] vihaavat yhä tänäkin päivänä Hadrianusta enemmän kuin ketään muuta ehkä [[Adolf Hitler]]iä lukuun ottamatta. [[Midrash]]issa hänetHadrianus esitetään tyhmänä mutta ylpeänä pakananhallitsijana, ja hänen nimeeensä liitetään aina sanat ''sehiq tamja'', "murskattakoon hänen luunsa".[http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?letter=H&artid=47]
 
Kristittyihin Hadrianus suhtautui edeltäjänsä [[Trajanus|Trajanuksen]] tavoin; kristinuskon tunnustamisesta seurasi kuolema, mutta kristittyjä ei vainottu aktiivisesti. Jerusalemin hävityksen yhteydessä Pyhän Haudan kirkon tilalle pystytettiin Venuksen temppeli.

Navigointivalikko