Ero sivun ”QZSS” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
211 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
{{Korjattava|"Järjestelmä antaa Japanille tarkan GPS:stä riippumattoman ajan?" Pitäisikö tässä olla piste vai kysymysmerkki ?}}
[[Image:Qzss-45-0.09.jpg|thumb|QZSS:n kiertorata]]
'''Quasi-Zenith Satellite System''' (QZSS; ''Jun-Ten-Cho'') on [[Japani]]n vuodesta 2002 alkaen kehittämä kolmen [[Satelliittipaikannus|paikannussatelliitin]] konstellaatio, joka tarkentaa [[GPS]]-paikannustasatelliittipaikannusta Japanin alueella. Tämä Japanin alueen GPS-paikannuksen tarkennusjärjestelmä on nimeltään [[MSAS]], joka perustuu QZS- ja [[MTSAT]]-satelliittien toimintaan.
 
QNSS on osin GPS:n [[SBAS]]-tukijärjestelmä, jollaisiin kuuluu esim. EU-alueen [[EGNOS]] ja Intian [[GAGAN]]. QNSS-satelliitit lähettävät myöserilaisten omaakorjaustietojen lisäksi GPS-signaalin kaltaista paikannussignaalia, joka antaa Japanille oman GPS:stä riippumattoman ajan ja alueellisen paikannuskyvyn. <ref>Guenther's Space Page</ref> Vastaavaan GPS-paikannuksesta autonomiaan pyrkivät myös Kiina, Intia ja EU omilla Beidou-, IRNSS- ja GalieloGalileo-järjestelmillään. Venäjällä tämä autonomia jo on [[GLONASS]]-järjestelmän avulla.
 
==QZS-satelliitit==
Japani avaruusjärjestö [[JAXA]] on kehittänyt QZSS-satelliitit. Ensimmäinen niistä, QZSS QZS-1, laukaistaneen vuoden 2010 aikana JAXAn [[H-II|H-2]]A-kantoraketilla. Eräiden nettiuutisten mukaan tämä laukaisu voisi tapahtua jo vuonna 2009.<ref>http://sidt.gpsworld.com/gpssidt/The+System/THE-SYSTEM-mdash-November-2007/ArticleStandard/Article/detail/469041?contextCategoryId=40125 GPS World Online, November 2007. </ref> Vuoden 2010 alussa QZS-1 sai Japanissa järjestetyn nimikilpailun kautta nimen Michibiki (edelläkävijä). <ref>http://www.gpsdaily.com/reports/First_Quasi_Zenith_Satellite_Named_MICHIBIKI_999.html</ref>
 
Satelliitteja kehittää Advanced Space Business Corporation-konsortio, johon kuuluvat muun muassa japanilaiset [[Mitsubishi]] Electric Corporation, [[Hitachi]] Ltd. ja GNSS Technologies Inc. yhtiöt. Satelliitit perustuvat Mitsubishin ETS-8-tietoliikennesatelliitin runkoon. Satelliitin massa on 4100 kg.
 
QZS-atelliitin massa on 4100 kg. Satelliitit lentävät aikanaan hyvin [[Ellipsirata|elliptisella radalla]], joilta signaalin kuuluvuus on hyvä myös Japanin vuoristoisessa ja suurkaupunkien korkeiden talojen peittämillä kaduilla ("urbaanit kanjonit"). [[Satelliitti]]en toiminta-aika on kymmenen vuotta.
 
==Muuta==
Satelliitit toimivat aikanaan yhteistoiminnassa japanilaisen [[MTSAT]]-tietoliikennesatelliitin, joka on varsinainen GSP-paikannusta avustava satelliitti, kanssa. Tämä alueellinen järjestelmä on nimeltään [[MSAS]].
 
== Viitteet ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko