Ero sivun ”Józef Rotblat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p + et
WeggeBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: da:Joseph Rotblat
Rivi 20: Rivi 20:
[[bg:Юзеф Ротблат]]
[[bg:Юзеф Ротблат]]
[[ca:Joseph Rotblat]]
[[ca:Joseph Rotblat]]
[[da:Joseph Rotblat]]
[[de:Józef Rotblat]]
[[de:Józef Rotblat]]
[[et:Joseph Rotblat]]
[[et:Joseph Rotblat]]

Versio 28. tammikuuta 2010 kello 20.09

Józef Rotblat

Sir Józef Rotblat (4. marraskuuta 1908, Varsova31. elokuuta 2005) oli puolalainen fyysikko. 1995 Rotblat sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Pugwash Conferences on Science and World Affairs -organisaation kanssa ydinaseriisunnan edistämisestä.

Rotblat valmistui Varsovan yliopistosta ja työskenteli yliopistossa ja muissa tieteellisissä instituutioissa vuoteen 1939 asti.

Matkallaan Liverpooliin hän päätti toiseen maailmaansotaan tympääntyneenä tehdä asialle jotain. Hän jäi Britanniaan ja teki yhteistyötä James Chadwickin kanssa. Hän osallistui ensimmäisen ydinpommin valmistamista tavoittelevaan Manhattan-projektiin. Natsi-Saksan kukistumisen jälkeen Rotblatista tuli ainoa projektista eronnut fyysikko, sillä hänestä se oli menettänyt oikeutuksensa.

Rotblantista tuli yksi huomattavimmista ydinvarustelukisan arvostelijoista. Hän allekirjoitti Russell-Einstein-manifestin 1955 ja perusti Bertrand Russellin kanssa Pugwash-konferenssin 1957. Hän toimi kylmästä sodasta huolimatta lännen ja idän tieteilijöiden välisenä yhdyssiteenä. Hän ajatteli, että tiedemiehillä tulisi olla lääkärien Hippokrateen valaa vastaava moraalinen ohjeisto.

Malline:Tynkä/Nobel