Ero sivun ”Kuukautiskuppi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Dinamik-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: pt:Coletor menstrual
WeggeBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: da:Menstruationsbæger
Rivi 244: Rivi 244:


[[cs:Menstruační kalíšek]]
[[cs:Menstruační kalíšek]]
[[da:Menstruationsbæger]]
[[de:Menstruationstasse]]
[[de:Menstruationstasse]]
[[en:Menstrual cup]]
[[en:Menstrual cup]]

Versio 26. tammikuuta 2010 kello 16.29

Kellonmuotoinen kuukautiskuppi
Kertakäyttöinen pessaaria muistuttava kuukautiskuppi
Kellonmuotoinen kuukautiskuppi tulitikkuaskin rinnalla

Kuukautiskuppi (kuukuppi, kuukautiskerääjä) on kupin muotoinen kuukautissuoja. Se sijoitetaan kuukautisten aikana naisen emättimeen kuukautisvuodon keräämiseksi. Toisin kuin tamponit, kuukautiskuppi ei "ime" kuukautisvuotoa. Vuoto pysyy kupissa, kunnes kuppi tyhjennetään.

Kuukautiskuppeja on kahta mallia. Yleisin malli on kellon muotoinen ja se on valmistettu kumista (lateksista) tai silikonista. Se on uudelleenkäytettävä, ja se kestää oikein käytettynä ja hoidettuna noin kymmenen vuotta. Tämäntyyppisiä kuppeja myydään tuotenimillä The Keeper, The DivaCup, Fleurcup, Lunette, LadyCup ja The MoonCup. Vaihtoehtoinen malli muistuttaa muodoltaan pessaaria, ja sitä valmistaa toistaiseksi vain yksi yhtiö. (Malli ei käy muodostaan huolimatta ehkäisyvälineeksi.) Instead-kuppi on kertakäyttöinen, ja valmistettu polyeteenistä. Kuukautiskuppeja voi ostaa sekä Internetissä toimivista kaupoista että erikoisliikkeistä kuten maailmankaupoista, ekokaupoista, apteekeista ja äitiystarvikeliikkeistä.

Kuukautiskuppien käyttö ei ole yleistä, suurin osa länsimaiden naisista käyttää kertakäyttöisiä tamponeja tai kuukautissiteitä. Lukuisat liikeyritykset ovat yrittäneet levittää tietoa kuukautiskuppien käytöstä 1900-luvulla; useimmat näistä tuotteista on vedetty sittemmin markkinoilta niiden kysynnän oltua olematonta. Yhä useammat naiset etsivät vaihtoehtoja nimekkäille kertakäyttöisille tamponeille ja kuukautissiteille (terveydellisistä, ympäristö-, taloudellisuus- tai käytännön syistä). Muita suosittuja vaihtoehtoja ovat ympäristöystävällisestä, valkaisemattomasta (ja usein geenimuuntelemattomasta) puuvillasta tai joskus luonnonmukaisesta puuvillasta valmistetut tamponit, pestävät kankaiset kuukautissiteet ja luonnon pesusienestä valmistetut tamponit.

Käyttö

Kuukautiskuppia käytetään emättimen sisällä. Se ei ole huokoinen, imukykyinen eikä kuitupintainen, joten se ei naarmuta tai kuivata emättimen seinämiä, häiritse emättimen luontaista itsepuhdistustoimintaa, ei ole hankala poistaa kuukautisten niukkavuotoisenkaan vaiheen aikana eikä jätä kuitua tai nukkaa jälkeensä. Kuukautiskuppia ei ole myöskään yhdistetty toksiseen šokkisyndroomaan eli TSS:aan (katso alla). Kaikki edellä mainitut ongelmat yhdistetään tamponien käyttöön. Kuukautiskupin käytön ajatellaan ehkäisevän kuukautissiteiden aiheuttamia ongelmia, kuten hiivatulehdusta (joka johtuu osittain siteen luomasta lämpimästä ja kosteasta ympäristöstä) ja virtsatietulehdusta (joka johtuu usein ulosteen ja sen sisältämien kolibakteerien joutumisesta virtsaputkeen tai emättimeen). Kuukautiskuppia voidaan käyttää missä vaiheessa kuukautiskiertoa tahansa; sen käyttöä, asettamista ja poistamista voi kuivaharjoitella ja sitä voi käyttää kuukautisten alkamista odottaessa.

Kuukautiskuppi täytyy tyhjentää (tai vaihtaa) harvemmin kuin tamponit tai kuukautissiteet. Kuppi on tilavuudeltaan noin 30 ml, joka vastaa karkeasti arvioituna kolmannesta keskivertonaisen koko kuukautisvuodosta. Kuppi voidaan jättää paikalleen jopa 12 tunniksi ennen tyhjennystä, joten se täytyy tyhjentää useimmiten kahdesta kolmeen kertaa vuorokaudessa.

Eri kuppimalleja käytetään eri kohdissa emätintä. Vertailun vuoksi mukaan on liitetty kuva tamponin oikeasta sijoituspaikasta emättimessä.

Kellonmuotoinen kuppi Pessaaria muistuttava kuppi Tamponi
Kuukautiskuppi emättimessä Disposable menstrual cup in the vagina Tamponi emättimessä
Kellomainen kuppi on alhaalla emättimessä. Se saattaa nousta ylöspäin päivän aikana, mikä on luonnollista, mutta sitä ei ole suunniteltu olemaan kohdunkaulaa ylempänä. Jokaisen kellonmuotoisen kupin pohjassa on nipukka, joka helpottaa kupin poistamista. Kertakäyttöinen Instead -kuppi asetetaan ja sitä käytetään samoin kuin pessaaria. Se asettuu kohdunkaulan yli ja pysyy paikoillaan häpyluun aiheuttaman paineen avulla. Kuppi poistetaan työntämällä sormi sen renkaalla vahvistetun reunan yli ja se koukataan häpyluun ohi. Tamponin pitäisi olla asetettu kohdunkaulan viereen. Tämä on mukavin kohta, sillä se jättää tilaa tamponille laajentua sekä sivu- että pituussuunnassa. Tamponissa on lanka, joka tulee kehon ulkopuolelle ja jonka avulla se on helppo poistaa.

Uudelleenkäytettävien kuukautiskuppien kokotaulukko

Merkki Vetoisuus Halkaisija Kuppiosan korkeus (ilman antennia) Antennin pituus
The MoonCup Koko B: 13ml

Koko A: 15ml

Koko B: 43mm

Koko A: 46mm

Koko B: 50mm

Koko A: 50mm

Koko B: 25mm

Koko A: 25mm

Diva Cup Koko 1: 20ml

Koko 2: 25ml

Koko 1: 41mm

Koko 2: 44mm

Koko 1: 57mm

Koko 2: 57mm

Koko 1: 9,5mm

Koko 2: 9,5mm

Fleurcup Koko S: 20ml

Koko L: 29ml

Koko S: 41mm

Koko L: 46mm

Koko S: 47mm

Koko L: 52mm

Koko S: 23mm

Koko L: 18mm

Keeper Koko B: 13ml

Koko A: 13ml

Koko B: 42mm

Koko A: 45mm

Koko B: 54mm

Koko A: 54mm

Koko B: 25mm

Koko A: 25mm

Lady Cup Koko S: 15,5ml

Koko L: 26ml

Koko S: 40mm

Koko L: 46mm

Koko S: 46mm

Koko L: 53mm

Koko S: 19mm

Koko L: 13mm

Lunette Koko 1: 20ml

Koko 2: 26ml

Koko 1: 41mm

Koko 2: 46mm

Koko 1: 47mm

Koko 2: 52mm

Koko 1: 25mm

Koko 2: 20mm

Miacup Koko 1: 25ml

Koko 2: 30ml

Koko 1: 43mm

Koko 2: 46mm

Koko 1: 53mm

Koko 2: 53mm

Koko 1: 17mm

Koko 2: 17mm

Asettaminen ja neitsyys

Kuukautiskupin paikalleen asettaminen vaatii jonkun verran harjoittelua, erityisesti jos käyttäjä ei ole jo ennestään tottunut tamponeiden käyttöön tai on neitsyt.

Kuukautiskuppia, kuten tamponejakin, voidaan käyttää ensimmäisistä kuukautisista lähtien, vaikka käyttäjä olisikin neitsyt. Mitä paremmin nainen tai tyttö on sinut oman elimistönsä, emättimensä ja ulkosynnyttimiensä kanssa, sitä helpompaa sisäisten kuukautissuojien käyttäminen on. Hyvä tapa saada tietoa on katsoa kaaviokuvia ja kuvailuja naisen sukupuolielimistöstä ja kuukautiskierrosta, ja tutustua itseensä kaikessa rauhassa, kenties käsipeilin avulla.

Lähes jokaisella (mutta ei kaikilla) naisella on syntyessään immenkalvo, ohut kalvo joka peittää emättimen aukkoa. Siinä on reikä kuukautisvuodon poistumista varten. Jos immenkalvo ei ole jo repeytynyt tai venynyt liikunnan tai seksin takia, voi olla, että se täytyy rikkoa kuukautiskupin ensimmäisellä asetuskerralla. Se saattaa olla jonkin verran kivuliasta, mutta se tarvitsee tehdä vain kerran. Jos uskonnollisesta, moraalisesta tai kulttuurisesta syystä pelkää immenkalvonsa rikkoutumista, kuukautiskuppi, tamponi tai muu sisäinen kuukautissuoja ei ehkä ole sopiva.

Jos emätin on kuiva, kuukautiskupin asettaminen voi olla vaikeaa. Kupin kostuttaminen yleensä auttaa, mutta myös vesipohjaista liukastetta voidaan käyttää. Vaseliini tai muu petrokemiallisia ainesosia sisältävä liukaste voi olla haitallinen niin emättimelle kuin itse kupillekin. Liukaste tulisi levittää emättimen aukolle ennemmin kuin kuppiin itseensä. Jos sitä laitetaan liikaa, se voi vaikuttaa kupin toimintaan ja tarvittavan alipaineen muodostumiseen.

Kuukautiskupin ensimmäiset käyttökerrat vaativat harjoittelua. Aloittelijan tulisi muistaa olla jännittämättä ja kiirehtimättä. Kupin paikalleen saaminen ei ole ensimmäisellä kerralla tärkeätä, erityisesti jos käyttämistä harjoitellaan ennen kuukautisten alkua.

Turvallisuus

Huolellisella käytöllä ja hoidolla kummankin tyyppiset kuukautiskupit ovat hygieenisiä ja yhtä turvallisia käyttää kuin tamponit, ehkä turvallisempiakin. Yhdysvalloissa kuppien valmistusta ja laatua tarkkailee paikallinen terveysvirasto FDA, ja pieni joukko naisia on käyttänyt kuppia monta vuosikymmentä. Kupin käytöstä johtuneita TSS-tapauksia ei ole ilmoitettu. On kuitenkin tärkeää huomata, että kupin käytön tähänastisesta harvinaisuudesta johtuen sitä ei ole kiinnostuttu tutkimaan kovinkaan syvällisesti. Tämän vuoksi ei voida olettaa, että kuppi ei olisi koskaan aiheuttanut terveydellisiä haittoja.

Koska kupin asettaminen emättimeen ja sen poistaminen suoritetaan käsin, täytyy käsien puhtaudesta pitää huoli pesemällä ne saippualla ja vedellä ennen kupin käsittelyä. Tämä pätee kaikkiin ruumiin sisällä käytettäviin tuotteisiin (tamponiin, sienitamponiin, ehkäisypessaariin, naisten kondomiin jne).

Uudelleenkäytettävät kuukautiskupit toimitetaan yhdessä käyttö- ja puhdistusohjeiden kanssa. Jos ohjeita noudatetaan, kuppia voidaan turvallisesti käyttää useita vuosia, eikä se haurastu tai ala haista. Yleensä kuukuppi tulisi pestä hajustamattomalla, matala pH:sella saippualla ja vedellä jokaisen tyhjennyskerran aikana. Jos tämä ei ole mahdollista, kuppi voidaan huuhdella puhtaalla vedellä, pyyhkiä kuivalla tai kostealla vessapaperilla tai intiimialueille tarkoitetulla kosteuspyyhkeellä tai jopa huudella naisen omassa virtsassa (virtsa on steriiliä), ja pestä saippualla seuraavalla kerralla. Useat kuukuppia käyttävät naiset eivät kuitenkaan käytä lainkaan saippuaa.

Silikonista valmistetut kupit voidaan desinfioida keittämällä niitä viitisen minuuttia. Kuppi kannattaa desinfioida vähintään kerran kuukautiskierron aikana, tavallisimmin kuukautisten loputtua. Varsinkin hiivatulehduksista kärsivien kannattaa desinfioida kuppejaan hieman useammin, sillä desinfioimaton kuppi voi tartuttaa tulehduksen uudestaan.

Luonnonkuminen The Keeper desinfioidaan etikkaliuoksessa, sillä materiaali ei kestä keittämistä.

Vaikka tamponit (ja siteet) myydäänkin usein yksittäispakattuina, on hyvä tietää, että niitä ei steriloida tai desinfioida, vaan ne on vain valkaistu.

Vertailu: Kuppi vastaan kertakäyttötamponit ja -siteet

Kellonmuotoinen kuppi

Edut

  • Se ei kuivata tai raavi emättimen seinää eikä jätä kuituja jälkeensä kuten tamponit saattavat tehdä.
  • Se ei häiritse emättimen itsepuhdistuskykyä kuten tamponit.
  • Se ei aiheuta virtsatulehdusta siirtämällä kolibakteeria peräaukosta virtsaputkeen tai emättimeen kuten siteet saattavat tehdä.
  • Se ei aikaansaa lämmintä ja kosteaa ympäristöä joka edistää hiivasienen kasvua kuten siteet.
  • Kuppeja ei ole koskaan yhdistetty TSS:ään (ks. yllä).
  • Jotkut naiset jotka käyttävät kuukautissiteitä ja kuukautiskuppia ovat ilmoittaneet kuukautistensa olevan kivuttomammat kuin silloin kun he käyttävät tamponia.
  • Kuppeja voi käyttää urheilun ja uimisen aikana.
  • Vastoin kuin tamponit, kuukuppi voidaan asettaa paikoilleen missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa (helpottaa harjoittelua) ja voidaan laittaa kuukautisia odotettaessa eikä vasta niiden alettua, kuten tamponit.
  • Yksi uudelleenkäytettävä kuppi maksaa suurin piirtein yhtä paljon kuin kymmenen kuukauden kertakäyttösiteet, mutta kestää kymmenenkin vuotta.
  • Koska kuppi täytyy uusia vain kerran kymmenessä vuodessa, se on käytännöllinen vaihtoehto naisille, jotka matkustavat paljon tai asuvat maissa joissa siteet ja tamponit ovat vaikeita löytää tai kalliita.
  • Kuppi vie vähän tilaa matkatavaroissa vaikka pakkaisi kuukausia kestävälle matkalle.
  • Kuppi ei aiheuta mitään kertakäyttötuotteiden tuomaa jätettä (vrt. asettimelliset tamponit: laatikko, yksittäispakkaus, tamponi ja asetin, kerro kymmenellä vuodella).
  • Valmistusprosessi voi olla turvallisempi ympäristölle (ei esimerkiksi valkaisuprosessia).
  • Koska itse kuukautisveren lisäksi muuta jätettä ei synny, kuppi on täydellinen suoja käytettäväksi tilanteissa joissa mahdolliset jätteet olisi muuten pakko esimerkiksi haudata maahan tai kuljettaa koko matkan takaisin (kuten eräretkeilymatkalla).
  • Ne naiset, jotka uskovat kuukautisvuotonsa olevan erittäin voimakkaan voivat kupin avulla tarkkaan mitata vuotonsa määrän.
  • Kuppia voi pitää jopa 12 tuntia ennen kuin on se tarvitsee tyhjentää (tamponien ja siteiden valmistajien suosituksena on tuotteen vaihtaminen vähintään kahdeksan tunnin välein).
  • Kuukautisten tyypillinen haju jää pois, koska kuukautiskupissa veri ei hapetu eli pilaannu, kuten tamponia tai kuukautissidettä käytettäessä. Kuukautiskuppiin kertynyt veri on hajutonta.

Haitat

  • Kuten tamponia, kuppia käytetään sisäisesti ja jotkut naiset pitävät sellaista epämukavana
  • Niin poisto kuin asetuskin saattavat vaatia jonkin verran harjoittelua, ja harjoittelu voi olla sotkuista, jos käytetään väärää tekniikkaa
  • On hieman leveämpi kuin imukykyisimmät tamponit, ja voi alkuun olla vaikeampi asettaa paikoilleen
  • Vuotaa ohi, jos ei ole asetettu kunnolla paikoilleen
  • Kuppi voi liikkua hieman paikaltaan (ja vuotaa ohi jos ei uudelleenaseteta) orgasmin, täyden rakon tai suolen takia tai ulostaessa
  • Kuppi pysyy paikoillaan osittain emättimen lihasten avulla; näitä lihaksia voi joutua harjoittamaan jos kupilla on taipumus vajota liian alas
  • Kuten tamponit, kuppi täytyy poistaa ennen emätinyhdyntää
  • Kuppi pitää mahdollisesti ostaa verkkokaupasta (Lunettea saa kuitenkin lähes kaikista Suomen apteekeista), koska niitä ei ole yhtä helppo löytää länsimaissa kuin tamponeita ja siteitä
  • Kuppi vaatii suuremman alkuinvestoinnin kuin tamponit tai siteet (vaikkakin monet valmistajat tarjoavat rahat-takaisin -takuun)
  • Kuppi vaatii jonkin verran huoltoa (puhdistuksen ja oikean säilytyksen) kun taas tamponit ja siteet voi käytön jälkeen vain heittää roskiin

Pessaarin muotoinen kuppi

Edut

  • Se ei kuivata tai raavi emättimen seinää tai jätä kuituja jälkeensä (niin kuin tamponit saattavat tehdä)
  • Se ei häiritse emättimen itsepuhdistuskykyä (niin kuin tamponit tekevät)
  • Se ei aiheuta virtsatulehdusta siirtämällä kolibakteeria anuksesta virtsateihin tai emättimeen (niin kuin siteet saattavat tehdä)
  • Se ei aikaansaa lämmintä ja kosteaa ympäristöä joka edistää hiivasienen kasvua (niin kun siteet tekevät)
  • Kuppeja ei ole koskaan yhdistetty TSS:ään (ks. yllä)
  • Jotkut naiset jotka käyttävät kuukautissiteitä ja kuukautiskuppia ovat ilmoittaneet kuukautistensa olevan kivuttomammat kuin kun he käyttävät tamponia
  • Kuten tamponeita, kuppeja voi käyttää urheilun ja uimisen aikana
  • Vastoin kuin tamponit, kuukuppi voidaan asettaa paikoilleen missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa (helpottaa harjoittelua) ja voidaan laittaa kuukautisia odotettaessa eikä vasta niiden alettua, kuten tamponit
  • Kuppia voi pitää jopa 12 tuntia ennen kuin on se tarvitsee tyhjentää (tamponien ja siteiden valmistajien suosituksena on tuotteen vaihtaminen kahdeksan tunnin välein)
  • Toisin kuin tamponia, kuppia voi käyttää emätinyhdynnänkin aikana (vaikka kuppi ei olekaan ehkäisyväline)

Haitat

  • Aiheuttaa enemmän hajoamatonta jätettä kuin tamponit ja terveyssiteet lähde?
  • Kuten tamponia, kuppia käytetään sisäisesti ja jotkut naiset eivät koe sitä mukavana
  • Niin poisto kuin asetuskin saattavat vaatia jonkin verran harjoittelua
  • Pessaarinmuotoinen kuppi ei ole yhtä yleinen ja on vaikeammin saatavissa kuin tamponit ja terveyssiteet
  • Kertakäyttöisenä pessaarin muotoinen kuppi tule kalliimmaksi kuin siteet ja tamponit

Asettaminen, poisto ja puhdistus

Kellonmuotoiset kupit

Suurimmat erot eri valmistajien kuppimallien välillä on niiden muotoilussa ja koossa sekä materiaalissa. Tärkein ero on The Keeperin lateksisessa ja The DivaCupin, Luneten, LadyCupin sekä The Mooncupin silikonimateriaalissa. Lateksiallergiasta tai -yliherkkyydestä kärsivien naisten ei tulisi tietenkään käyttää The Keeper -kuppia. Kaikissa kupeissa on poistamista helpottava antenni, joka kuitenkin The DivaCupissa on merkittävästi muita kellon muotoisia kuppeja lyhyempi ja napakampi. Lunetessa tämä on litteä, jolloin sen sisään ei kerry likaa ja puhdistus on helpompaa. Antenni voi tuntua kuppia käytettäessä epämukavalta, joten sitä voi helposti leikkaamalla lyhentää jonkin verran. Joissain takuullisissa kupeissa pitää antenni jättää tietyn kokoiseksi.

Eräs kupintaittelutekniikka

Kaikkia kuppeja myydään kahta eri kokoa, toinen naisille jotka eivät ole synnyttäneet ja toinen synnyttäneille. Kokoero ei ole kovin suuri (suurimmat kupit ovat 3-5 mm leveämpiä kuin pienemmät), mutta on tärkeää valita oikea koko, jotta kuppi sopii mahdollisimman hyvin. Kuppi on halkaisijaltaan noin 45 mm ja pituudeltaan 50-57 mm (mitattuna kupin yläreunasta sen pohjaan nipukka pois lukien). Kuppi on asettamista varten puristettava pienimpään mahdolliseen muotoonsa.

Ensimmäistä kertaa kuppia asetettaessa käyttäjän tulisi valita rauhallinen ja häiriötön aika ja paikka jossa rentoutuminen on mahdollista. Koska kuukautiskupit eivät "ime" vuotoa sisäänsä, kuppi voidaan laittaa paikoilleen missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa, mikä mahdollistaa kupin käytön harjoittelun jo ennen kuukautisia.

Kupin asettaminen paikoilleen niin harjoitustilanteessa kuin tositoimissakin kannattaa aloittaa niin käsien kuin kupinkin puhdistamisella vedellä ja soveltuvalla saippualla (varsinkin lateksista kuppia tulisi käsitellä varovaisemmin, jotta kupin kumimateriaali säilyy käyttökelpoisena useampia vuosia). Sopiva asento kupin asettamiseen löytyy kokeilemalla, suosituimpia asentoja ovat WC-istuimella istuminen, kyykistyminen tai seisominen. Kuppi taitellaan kunnes se on mahdollisimman pieni, kupista pidetään kiinni niin alhaalta kuppiosaa kuin mahdollista ja asetetaan se emättimeen ohjaten sitä ylös- ja taaksepäin. Emätin on kallellaan taaksepäin, joten kupin suuntaaminen kohti selkää voi olla hyvä strategia. Kupin avautumisen varmistamiseksi (niin että kupin yläreuna koskettaa kauttaaltaan emätintä) kuppia voi varovasti pyöräyttää akselinsa ympäri, tai vetää sitä hieman alaspäin nipukasta tai kupin pohjasta. Avautumisen voi tarkistaa pyöräyttämällä sormeaan kupin ympäri emättimessä. Kupin kuuluisi olla asettuneena emättimen alaosaan, muttei niin alas, että nipukka tuntuu epämukavalta. Kuppi voi "vaeltaa" emättimessä ylöspäin päivän tai useammin yön aikana ja se on aivan normaalia. Jos käyttäjä ei ole varma kupin asettumisesta kohdalleen oikein, voidaan käyttää sidettä kupin rinnalla, kunnes tekniikka on hioutunut ja hallussa.

Koska nämä kupit asettuvat emättimen alaosaan, emätinyhdyntä ei ole mahdollista, kun kuppi on paikoillaan. Kupin paikallaanolo ei kuitenkaan tarkoita, ettei nainen voi saada orgasmia; kupin sijainti tulisi kuitenkin orgasmin jälkeen tarkistaa. Kuten voidaan nähdä yllä olevasta kaaviokuvasta kupista emättimessä, niin virtsarakko kuin peräsuolikin ovat lähellä sitä osaa emättimestä, jossa kupin kuuluisi olla. On mahdollista, että täysi rakko tai peräsuoli painautuvat kuppia vasten ja työntävät sen pois oikeasta kohdastaan. Myös ulostamiseen osallistuvat lihakset voivat siirtää kuppia jossain määrin.

Kuppi pysyy paikoillaan emättimen seinämän ja kupin reunojen muodostaman pienen alipaineen ja emättimen lihasten avulla. Jos kuppi tuntuu vajoavan alaspäin, kannattaa tarkistaa että kuppi on asetettu oikein ja että alipaine todella muodostuu. Jos ongelmaan ei löydy tällä tavoin ratkaisua, ongelmana voi olla huonokuntoiset lantionpohjan lihakset, joita voidaan harjoituttaa.

Alipaine, joka pitää kuppia paikallaan ja ehkäisee vuodot, voi tehdä kupin poistosta kivuliaan, jos käytetään väärää tekniikkaa. Kupeissa on melko pienet reiät reunan paksunnoksen alapuolella, jotta alipaine olisi helpompaa rikkoa. Alipaine rikotaan puristamalla kevyesti kupin pohjasta tai työntämällä sormi kupin yläreunan ja emättimen väliin. Jos kupin pohjaan ei ylety, voi kuppia vetää varovasti nipukasta alemmas. Joskus kuppi on saattanut nousta niin ylös, ettei sen nipukkaankaan yllä. Silloin kuppia voi painaa alaspäin käymällä kyykkyyn (emättimen lyhentämiseksi) ja työntämällä kuppia lihaksillaan alas- ja ulospäin.

Uudelleenkäytettävät kupit tyhjennetään esimerkiksi vessanpönttöön tai lavuaariin. Jos saatavilla ei ole saippuaa ja puhdasta vettä, kuppi voidaan puhdistaa kostutetulla tai kuivalla vessapaperilla, mutta se pitää pestä kunnolla mahdollisimman pian. Suositeltavaa olisi, että kuppi pestäisiin kuumalla vedellä ja saippualla joka kerran kun se tyhjennetään (tosin kuppiin mahdollisesti tarttuvaa tuoksua voi ehkäistä huuhtelemalla se ensin kylmällä vedellä, jolloin vuodon sisältämät proteiinit ja muut aineet eivät "pala" siihen kiinni). Silikoniset kupit voidaan desinfioida kiehuvalla vedellä kuukautisten välissä, mutta kumista valmistettu The Keeper ei kestä keittämistä ja sen desinfiointi suoritetaan liottamalla kuppia etikkavedessä. Kuppien mukana tulevat yksityiskohtaisemmat ohjeet. Kupin ei kuuluisi haista, mutta jos siihen iskostuu haju, jota keittäminen tai peseminen ei poista, etikassa liottaminen voi auttaa tilanteeseen. Jos kuukautiskuppia käytetään, puhdistetaan ja säilytetään oikein, se on turvallinen ja puhdas suoja (ks. yllä).

Pessaarin muotoiset kupit

Instead on halkaisijaltaan noin 7,5 cm. Sen ulkoreuna on joustava, joten se voidaan puristaa pieneen kokoon asettamisen helpottamiseksi. Emättimessä kuppi palautuu takaisin oikeaan muotoonsa.

Instead -kupin asettaminen alkaa samoilla toimenpiteillä kuin kellon muotoistenkin kuppien asettaminen (ks. yllä), käsien pesulla, ajan ja paikan valinnalla ja rentoutumisella sekä oikean asennon etsimisellä. Seuraavaksi kuppi otetaan kääreestään, puristetaan pieneksi asettamista varten ja ohjataan emättimeen selkään suunnaten emättimen kaltevuuden takia. Instead ponnahtaa auki kun ote irrotetaan. Seuraavaksi kuppia tulisi työntää ylemmäs emättimeen kunnes se voidaan asettaa paikoilleen häpyluun yli (joittenkin naisten häpyluun asento kuitenkin haittaa/estää tämän kuten tavallisen pessaarinkin paikoillaan pysymisen). Lopuksi kädet pestään uudelleen.

Instead voidaan jättää paikoilleen useaksi tunniksi. Kuten tavanomaisissa kupeissa, jos käyttäjä ei ole varma asetustekniikastaan, voidaan kupin lisäksi käyttää sidettä, kunnes oikea tekniikka on hioutunut.

Koska Insteadin oikea sijoituspaikka on korkealle emättimessä, sen pitäisi mahdollistaa emätinyhdynnän ollessaan paikoillaan. On kuitenkin huomattava, että vaikka se näyttääkin ehkäisyväline pessaarilta, se ei kuitenkaan ole ehkäisyväline, eikä sitä ole tarkoitettu sellaiseksi.

Instead -kuppi poistetaan pestyin käsin ojentamalla sormi emättimessä kupin reunan yli, jotta se saadaan vedettyä häpyluun ohi. Koska kuppi on täynnä, tulee kuppi pitää pystyasennossa sotkun estämiseksi. Kupin poistoa kannattaa harjoitella kotona, jotta poistotilanteessa ei tule ikäviä yllätyksiä esimerkiksi julkisessa vessassa. Kun kuppi on poistettu emättimestä, se tulee tyhjentää pönttöön tai lavuaariin, kääriä vessapaperiin ja heittää roskakoriin. (Kuppia, kuten tamponiakaan, ei saa vetää vessanpöntöstä, koska se voi aiheuttaa putkiin tukoksen.) Jos tarve vaatii, voidaan uusi kuppi asettaa paikoilleen ja sen jälkeen pestä kädet.

Aiheesta muualla

  • Kuukautiskuppien historiasta Museum of Menstruation and Women's Health -sivustolta – sisältää monta kuvaa erilaisista kuukautiskupeista, joita on markkinoilla tällä hetkellä ja aikaisemmin 1900-luvulla, sekä käyttäjäkommentteja naisilta, jotka ovat niitä käyttäneet
  • Kuukuppikunta - Suomalaisten käyttäjien perustama sivusto
Valmistajien virallisia sivustoja