Ero sivun ”Rush (yhtye)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 78: Rivi 78:
* ''Snakes & Arrows Live'' (2008)
* ''Snakes & Arrows Live'' (2008)


*Alun perin saatavilla Replay X3 mukana
* Alun perin saatavilla Replay X3 mukana


== Kirjallisuutta ==
== Kirjallisuutta ==

Versio 24. tammikuuta 2010 kello 14.47

Tämä artikkeli käsittelee yhtyettä. Daruden albumista, katso Rush (Daruden albumi).
Rush (yhtye)
Rush Milanossa, syyskuussa 2004. Alex Lifeson, Geddy Lee ja Neil Peart.
Rush Milanossa, syyskuussa 2004. Alex Lifeson, Geddy Lee ja Neil Peart.
Tiedot
Toiminnassa 1968
Tyylilaji progressiivinen rock
hard rock
Kotipaikka Kanada Toronto, Ontario, Kanada
Laulukieli englanti
Jäsenet

Geddy Leebasso, laulu, koskettimet
Alex Lifesonkitara
Neil Peartrummut

Entiset jäsenet

John Rutsey, rummut (1968-1974)
Jeff Jones, basso (1968)

Levy-yhtiö

Mercury Records
Atlantic Records

Aiheesta muualla
www.rush.com

Rush on vuonna 1968 Kanadassa perustettu rockyhtye, joka usein yhdistetään progressiiviseen rockiin. Syynä tähän ovat muun muassa yhtyeen 1970-luvulla julkaisemien albumien käsittelemät teemat ja pitkät kappaleet. 1980-luvulle tultaessa nämä nimenomaiset progressiivisen rockin tunnusmerkit kuitenkin katosivat hiljalleen Rushin albumeilta. Rushin musiikkia ja progressiivista rockia yhdistäviksi tekijöiksi ovat tämän jälkeen jääneet sävellysten monimutkaisuus ja soiton virtuoosimaisuus.

Jäsenet ovat tunnettuja soittotaidostaan ja ovatkin hyvin arvostettuja nimenomaan muusikoiden keskuudessa. Monien eri yhtyeiden jäsenet Suomessa ja ulkomailla mainitsevat Rushin esikuvikseen. Kotimaassaan Kanadassa yhtyeen jäsenet ovat kansallissankareiden asemassa, mistä osoituksena 1994 heille myönnettiin korkein mahdollinen kunniamerkki Order of Canada.

Rushin albumeja on myyty lähes 50 miljoonaa kappaletta. Rush on täten eniten albumeja myynyt kanadalainen yhtye. Yhdysvaltain markkinoilla Rush on saavuttanut kolmanneksi eniten kultalevyjä, joista menestyksellisimmät albumit ovat olleet multiplatinaa myyneet Moving Pictures (1981) ja 2112 (1976).

Maailmanlaajuisesta suosiostaan huolimatta Rush konsertoi melko harvoin Euroopassa.

Yhtyeen vaiheet

Yhtyeen ensimmäisessä kokoonpanossa soittivat Alex Lifeson (kitara), Geddy Lee (basso ja laulu) ja John Rutsey (rummut). Tällä kokoonpanolla yhtye julkaisi vuonna 1974 ensimmäisen albuminsa Rush, jolla se saavutti lähinnä vaatimatonta paikallista menestystä. Ensimmäisen pienimuotoisen kiertueen alla John Rutsey erosi yhtyeestä musiikillisten erimielisyyksien vuoksi. Neil Peart liittyi koesoiton jälkeen uudeksi rumpaliksi. Hänestä tuli myös yhtyeen pääasiallinen sanoittaja. Yhtyeen kokoonpano on siitä lähtien pysynyt samana. Ainoana mainittavana muutoksena voidaan sanoa pitkäaikaisen tuottajan Terry Brownin jääminen pois 1982.

Yhtyeen tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluva "YYZ" on saanut nimensä Toronton kansainvälisen lentokentän Pearsonin tunnuksesta. Instrumentaalikappaleen aloittaa Peartin rytmikäs triangeli-intro, joka on sähkötystä ja muodostaa juuri tuon YYZ-lyhenteen.

Rushin viimeisin studioalbumi Snakes & Arrows julkaistiin 1. toukokuuta 2007. Albumilla on tuottajana aikaisemmin muun muassa Foo Fightersin kanssa työskennellyt Nick Raskulinecz. Albumin julkaisun jälkeen yhtye ilmoitti lähtevänsä kiertueelle, joka saapuu myös Eurooppaan. Tällä kiertueella Rush saapui myös ensimmäistä kertaa Suomeen. Konsertti järjestettiin Hartwall-areenalla 29. lokakuuta 2007. Yhtyeen kitaristi Alex lifeson on paljastanut syyskuun 16 päivä yhtyeen tekevän ehkä uuden levyn

Jäsenet

Nykyiset

Entiset

  • John Rutsey – rummut, lyömäsoittimet, taustalaulu (kevät 1968 – heinäkuu 1974)

Diskografia

Pääartikkeli: Rushin diskografia

Studioalbumit

Konserttitallenteet

  • All the World's a Stage (1976)
  • Exit...Stage Left (1981)
  • Grace Under Pressure Tour (2009)*
  • A Show of Hands (1989)
  • Different Stages (1998)
  • Rush in Rio (2003)
  • Snakes & Arrows Live (2008)
* Alun perin saatavilla Replay X3 mukana

Kirjallisuutta

Aiheesta muualla


Malline:Link FA Malline:Link FA