Ero sivun ”Romantiikka” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Tiedosto:Caspar David Friedrich 032 High Resolution.jpg|thumb|300px|Caspar David Friedrich, ''Vaeltaja sumun meren yllä'', 1818.]]
[[Tiedosto:Caspar David Friedrich 032 High Resolution.jpg|thumb|300px|Caspar David Friedrich, ''Vaeltaja sumun meren yllä'', 1818.]]
aito juttu ZIMBo


'''Romantiikka''' oli [[1700-luku|1700-luvulla]] [[Eurooppa|Euroopasta]] alkunsa saanut taiteellinen ja intellektuaalinen suuntaus, joka puhkesi kukkaan Saksassa [[1790-luku|1790-luvulla]] ensin kirjallisuudessa ja lopulta filosofiassa. Saksaa ennen romantiikkaa oli esiintynyt [[Ranska]]ssa ja [[Englanti|Englannissa]], myöhemmin sitä on esiintynyt todennäköisesti kaikissa mantereen kulttuureissa. Suuntauksen nimesi saksalainen filosofi [[Friedrich von Schelling]].
'''Romantiikka''' oli [[1700-luku|1700-luvulla]] [[Eurooppa|Euroopasta]] alkunsa saanut taiteellinen ja intellektuaalinen suuntaus, joka puhkesi kukkaan Saksassa [[1790-luku|1790-luvulla]] ensin kirjallisuudessa ja lopulta filosofiassa. Saksaa ennen romantiikkaa oli esiintynyt [[Ranska]]ssa ja [[Englanti|Englannissa]], myöhemmin sitä on esiintynyt todennäköisesti kaikissa mantereen kulttuureissa. Suuntauksen nimesi saksalainen filosofi [[Friedrich von Schelling]].

Versio 21. tammikuuta 2010 kello 10.36

Caspar David Friedrich, Vaeltaja sumun meren yllä, 1818.

aito juttu ZIMBo

Romantiikka oli 1700-luvulla Euroopasta alkunsa saanut taiteellinen ja intellektuaalinen suuntaus, joka puhkesi kukkaan Saksassa 1790-luvulla ensin kirjallisuudessa ja lopulta filosofiassa. Saksaa ennen romantiikkaa oli esiintynyt Ranskassa ja Englannissa, myöhemmin sitä on esiintynyt todennäköisesti kaikissa mantereen kulttuureissa. Suuntauksen nimesi saksalainen filosofi Friedrich von Schelling.

Romantiikka painotti tunteita, mielikuvitusta ja vapautta. Luonnon merkitystä korostettiin sekä kielessä että taiteissa. Romantiikan ajalla oltiin erityisen kiinnostuneita henkimaailmasta, unikuvista, ihmissielun pimeästä puolesta ja muusta ”epätavallisesta”. Sankarillisia yksilösaavutuksia ihailtiin.

Romantiikka on usein nähty sitä edeltäneen valistuksen vastakohtana. 1800-luvun alun romantikot eivät täysin hylänneet antiikkia, mutta olivat kiinnostuneempia oman maansa historiasta. Kiinnostus kansojen alkuperään lisäsi innostusta kansanrunouden ja -satujen keräämiseen sekä loi pohjaa nykyaikaiselle historiantutkimukselle ynnä kansallisuutta korostavalle politiikalle ja ajattelulle.

Romantiikka eri taiteenaloilla

Romantiikan maalaustaidetta

Romantiikka kirjallisuudessa

Johann Wolfgang von Goethen Nuoren Wertherin kärsimyksien ensimmäinen painos vuodelta 1774.

Aikakauden merkittävimpiä kirjailijoita on Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832) romaanillaan Nuoren Wertherin kärsimykset (1774), joka kertoo yksipuolisesta rakkaussuhteestaan kärsivästä nuorukaisesta. Toisin kuin valistuksen kirjallisuudessa, Nuoren Wertherin kärsimykset kertoo yksilön elämästä ja subjektiivisista kokemuksista.

Englanninkielisen runouden merkittävimmät romantikot ovat William Blake (1757–1827), William Wordsworth (1770–1850) ja Samuel Taylor Coleridge (1772–1834). Heidän keskeisenä teemana on taistelu teknistyvää maailmaa vastaan ja paluu luontoon ja vapauteen. Varhaisena saksalaisena romantikkona pidetään E. T. A. Hoffmannia (1776–1822). Saksalaiseen romantiikkaan vaikuttivat suuresti runoilijat Novalis ja Friedrich Hölderlin. Osana romantiikkaa syntyi myös nykyaikainen kauhukirjallisuus, jonka merkittäviä kehittäjiä ovat englantilaiset lordi George Gordon Byron (1788–1824), Mary Shelley (1797–1851) ja amerikkalainen Edgar Allan Poe (1809–1849).

Romantiikan musiikki

Pääartikkeli: Romantiikan musiikki

Romantiikan musiikki liittyy läheisesti romantiikkaan myös kirjallisuudessa, taiteessa ja filosofiassa. Musiikissa jatkettiin monelta osin klassismin aikana vallinneita perinteitä, kuten sonaattimuotoa. Henkisesti se oli kuitenkin hyvin erilaista: kun aiemmin musiikissa oli noudatettu tiukkoja kaavoja ja rationalistista estetiikkaa ilmaisussa, nyt säveltäjät alkoivat ilmaista sillä tunteita ja käyttää intuitiivisia ja usein hyvin poikkeuksellisia ilmaisutapoja. Romantiikan sävellykset saivat usein aiheensa luonnosta, kuten aurinkoisesta kevätpäivästä tai myrskyisästä ulapasta. Innoituksia haettiin myös historiasta, kirjallisuudesta ja runoudesta tai ihmisen psyykestä.

Romanttinen baletti

1830–1850-luvuilla vallitsi baletissa romanttinen tyylisuuntaus. Tyypillisiä sille olivat taruolennoista tai eksoottisista maista kertovat tarinat, naistanssijoiden roolin korostuminen ja uusi emotionaalisesti latautunut tanssityyli. Romanttisen baletin suuria keksintöjä olivat ballerinojen varvastanssin muuttuminen taiteelliseksi tehokeinoksi ja kaasuvalojen käyttö näyttämöefektinä. Kuuluisimpia romanttisen baletin teoksia on Giselle (säv. Adolphe Adam). Romanttinen baletti vakiinnutti ballerinan esiintymisasuksi valkoisen tiukkamiehustaisen hihattoman pohjepituisen tyllihameen (tutu), sukkahousut ja balettitossut. Tanskassa on vielä nykyään säilynyt lähinnä romanttista balettia muistuttava Bournonville-tyyli.

Romantiikka Suomessa

Suomessa romantiikkaa edustavat muun muassa Johan Ludvig Runebergin sotarunot. Muita romantiikan kirjailijoita olivat muun muassa Zacharias Topelius ja Elias Lönnrot. Kalevala ja Kanteletar voidaan myös laskea romantiikan aikaansaannoksiksi. Romantiikka valoi uskoa yhteen, voimakkaaseen suomalaiseen kansaan. Syntyi nationalismi ja kansallisromantiikka.

Romantiikka ja realismi

Romantiikan vastapainoksi kehittyi 1800-luvun lopulla realismi. Realismi, toisin kuin romantiikka, kuvasi kansan todellista elämää sellaisenaan. Jumalien ja sankarien sijaan ihannoitiin tavallista talonpoikaa. Realismi herätti kiinnostusta kansan elinoloihin. Siinä missä romantiikkaan yhdistyi usein nationalismi, realismiin yhdistyi usein sosialismi. Esimerkki romantiikan ja realismin taitekohdan kirjallisuudesta on Aleksis Kiven Seitsemän veljestä.

Romantiikka nykyään

Romantiikka säilyi hallitsevana taiteenlajina musiikissa pidempään kuin muilla aloilla, 1900-luvulle asti. Kirjallisuudessa romantiikka elää muun muassa fantasiakirjallisuudessa. Myös Hollywood-elokuvat ovat usein tyyliltään romanttisia. Kauhuelokuvat ja esimerkiksi Lordi-yhtye ovat osa romantiikan traditiota.[1]

Lähteet

  1. Kinisjärvi, Raimo & Lukkarila, Matti (toim.): Kun hirviöt heräävät – kauhu ja taide. Pohjoinen, 1986. ISBN 951-749-010-0.

Katso myös

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta romantiikka.

Kirjallisuutta

  • Krohn, Eino: Eros ja Narkissos – johdatus romanttiseen aatevirtaukseen. Otava, 1956.
  • Krohn, Eino: Mitä on romantiikka – klassisuus, koomisuus, tyyli, realismi, ekspressionismi, draama, etiikka. Otava, 1958.
  • Pinx. Maalaustaiteen mestareita. Osat 3 ja 4. WSOY, 2005. ISBN 951-0-29197-8 ja ISBN 951-0-29198-6.
  • Whittall, Arnold: Romantiikan musiikki – Schubertista Sibeliukseen. Suomentanut Jouko Laaksamo. Kuopio: Unipress, 2007. ISBN 978-951-579-196-2.


Malline:Link FA Malline:Link GA Malline:Link FA Malline:Link GA