Ero sivun ”Pennsylvania” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: lmo:Pennsylvania
p Botti muokkasi: tr:Penzilvanya
Rivi 187: Rivi 187:
[[th:รัฐเพนซิลเวเนีย]]
[[th:รัฐเพนซิลเวเนีย]]
[[vi:Pennsylvania]]
[[vi:Pennsylvania]]
[[tr:Pensilvanya]]
[[tr:Penzilvanya]]
[[uk:Пенсильванія]]
[[uk:Пенсильванія]]
[[ur:پنسلوانیا]]
[[ur:پنسلوانیا]]

Versio 17. tammikuuta 2010 kello 03.58

Pennsylvania
Commonwealth of Pennsylvania
Osavaltion lippuOsavaltion sinetti
lippusinetti
Yhdysvaltain kartta, jossa Pennsylvania korostettuna
Yhdysvaltain kartta, jossa Pennsylvania korostettuna
Valtio  Yhdysvallat

Pääkaupunki Harrisburg

Suurin kaupunki Philadelphia

Kuvernööri Ed Rendell

Viralliset kielet Ei ole

Pinta-ala  
– yhteensä 119 283 km² (33.)
– josta maata 116 074 km²
– josta vettä 3 208 km² (Virhe lausekkeessa: odottamaton numero %)

Väestö  
– asukkaita 12 429 616 (6.)
– asukastiheys Virhe lausekkeessa: odottamaton numero as./km²

Liittovaltion osavaltioksi  
– päivämäärä 12. joulukuuta 1787
– järjestyksessä 2.

Aikavyöhyke Eastern Standard: UTC-5

Pinnanmuodostus  
– korkein kohta 979 m
– keskikorkeus 335 m
– matalin kohta 0 m

Lyhenteet  
– postilyhenne PA
– ISO 3166-2 US-PA

Lempinimi The Keystone State

www.state.pa.us
Löydä lisää Yhdysvaltoihin liittyviä artikkeleitaYhdysvaltojen teemasivulta

Pennsylvania on Yhdysvaltojen osavaltio maan koillisosassa. Se on yksi niistä neljästä osavaltiosta, joita kutsutaan kansainyhteisöksi. Brittiläinen kveekari William Penn perusti alueelle 1680-luvulla siirtokunnan josta myöhemmin muotoutui Pennsylvania. Se sai nimensä Pennin isän kunniaksi, ja loppuosa "sylvania" liittyy latinan kielen metsää tarkoittavaan sanaan.[1]

Osavaltion suurimmassa kaupungissa Philadelphiassa kirjoitettiin Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus 4. heinäkuuta 1776.

Historia

Nykyisen Pennsylvanian aluetta asuttivat alun perin intiaaniheimot delaware, susquehanna, irokeesit, eriez ja shawnee. Kvekarien johtaja Brittiläisen siirtomaa-ajan aikana Delawaren osavaltio oli vielä osa Pennsylvaniaa, mutta vuosina 1704–1710 kolme kaakkoisinta kreivikuntaa saivat muodostaa sen nimisen oman siirtokunnan.

Pennsylvanian ensimmäiset valloittajat olivat ruotsalaisia ja hollantilaisia, joista viimeksi mainitut ottivat haltuunsa Ruotsin vallan alla olleen alueen. Myöhemmin asuttajiksi tulivat hollantilaisten tilalle englantilaiset. Kaarle II läänitti 14. marraskuuta 1681 William Pennille suuren alueen Delawarejoen länsipuolelta, lisäsi sen pinta-alaa ostamalla intiaaneilta 20 000 eekkeriä maata ja luovutti alueen vainotuille uskonveljilleen kveekareille. Ne vainotuille uskonryhmille suotuisat lait, jotka Penn sääti hänen isänsä mukaan nimetylle siirtokunnalle, näistä erityisesti täydellinen uskonvapaus, houkuttelivat sinne tuhansia maahanmuuttajia kaikenlaisista kristityistä uskontokunnista: englantilaisia kveekareita, skottilaisia ja irlantilaisia presbyteerejä, saksalaisia mennoniittejä, ranskalaisia hugenotteja.

Siirtokunta sääti vuonna 1683 ensimmäisen perustuslakinsa, joka perustui yleiseen äänioikeuteen; kaikki virkamiehet tulisi valitsemaan kansa, jonka käsissä myös verotusoikeus olisi. Penn piti itsellään ainoastaan kuvernöörin oikeudet. Raja Marylandin kanssa oli pitkään kiistelty, mutta 1763–1767 lyötiin lukkoon nk. Masonin-Dixonin linja joka myöhemmin tuli kuuluisaksi rajana vapaiden ja orjuutta harjoittavien osavaltioiden välillä. Maa-alue kuului suurimmaksi osaksi kveekareille, jotka asuivat Englannissa. 1776 luovuttiin vanhasta perustuslaista ja väestö omaksui uuden tasavaltalaisiin periaatteisiin pohjautuvan perustuslain. Vapautussodassa Pennsylvania oli merkittävässä osassa ja monet käänteentekevät taistelut käytiin sen maaperällä. Valtion luoteisosa, jonka New York ja Massachusetts olivat jättäneet liittohallitukselle, osti Pennsylvanian 1792. Pennsylvania hyväksyi liittovaltion perustuslain 13. joulukuuta 1787 .

Tunnettuja pennsylvanialaisia

Maantiede

Maanviljelyä, Klingerstown.

Appalakkien vuorijono kulkee diagonaalisesti osavaltion läpi lounaasta koilliseen. Vuonna 1859 Edwin L. Drake löysi öljyä Titusvillen kaupungissa. Tämä oli Yhdysvaltojen ensimmäinen suuri öljylöytö ja se käynnisti koko amerikkalaisen öljyteollisuuden.[2]

Osavaltion itäisin osa Delawaren ja Sinisten vuorten välissä on vuoristoa jota lounas-koillis-suunnassa ylittää kolme rinnakkaista Alleghenyvuoriin kuuluvaa vuorijonoa, jotka muodostavat vedenjakajia Atlantin ja Ohion välille. Sinisten vuorten läpi kulkee sekä Delawarejoki että Susquehanna.

Tämän vuoriston läntisellä puolella levittäytyy tasanko, joka päättyy luoteessa Eriejärveen. Suuria alueita on edelleenkin metsän peitossa, ja niistä voi löytää karhuja, pesukarhuja sekä muita petoeläimiä. Läntisessä osassa sijaitsee puolet Pennsylvanian kivihiilimuodostumista.

Pennsylvaniasta on purjehdusyhteys Atlanttiin Delawarejoesta, joka muodostaa osavaltion itärajan, ja New Yorkista. Valtamerelle pääsee myös leveän mutta matalan Susquehannan kautta, joka vertaa osavaltion läpi eteläsuunnassa ja päättyy myöhemmin lopulta Chesapeanlahdelle sekä Meksikonlahdelle. Eriejärven vieressä sijaitsevalla lyhyellä rantakaistaleellaan osavaltiolla on hyvä luonnonsatama, Erien kaupunki, jonka kautta pystyy osallistumaan suurten järvien merenkulkuun.

Ilmasto vaihtelee paljon maantieteellisen sijainnin ja vuodenaikojen mukaan. Philadelphiassa on mitattu 38°C heinäkuussa ja -21°C tammikuussa, vaikka sen vuotuinen keskilämpötila on 11,9°C (heinäkuu 24,2°C, tammikuu 0°C). Pohjoinen vuorimaa on vuosittain neljän kuukauden ajan metrin syvyisen lumipeitteen alla; osavaltion eteläosassa on sitä vastoin ympäri vuoden miellyttävä ilmasto, jonka keskeyttävät lyhyeksi ajaksi vain korkean lämmön tai kylmyyden hetket. Keskiosan laaksot ovat hyvin kuumia kesäisin ja kylmiä talvisin, joten niillä on suuria lämpötilan vaihteluita. Lounaisten piirikuntien ilmasto on suhteellisen kuiva ja tasainen, siihen kuuluu paljon lunta talvisin sekä suuret kevättulvat. Keskimääräinen vuotuinen sademäärä on Philadelphiassa 996 mm, Harrisburgissa 950 mm ja Pittsburghissa 972 mm.

Talous

Pennsylvania oli aiemmin yksi Yhdysvaltojen rikkaimmista osavaltiosta. Vuonna 2000 keskivertotulot olivat 18. sijalla osavaltioiden listassa.

Syynä Pennsylvanian köyhtymiselle on pääasiassa se, että siellä on luotettu suuren raskaan teollisuuden määrän hyödyntämiseen. Viime vuosien aikana Yhdysvaltojen kilpailukyky on huonontunut sekä tuotanto- että raskaassa teollisuudessa. Jo presidentti Reaganin aikakaudella saattoi huomata suuren sektorillisen työvoiman siirtymisen teollisuudesta palveluiden puolelle.

Lähteet

  1. Explore the States 2000-2009. Library of Congress in Washington, D.C.. Viitattu 21.8.2009. (englanniksi)
  2. The Story of Oil in Pennsylvania paleontological Research Institution

Aiheesta muualla

Malline:Link GA