Ero sivun ”Lumilautailu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 2: Rivi 2:
'''Lumilautailu''' on [[laskettelu]]n kaltainen liikuntamuoto ja talviurheilulaji, jossa käytetään välineenä [[lumilauta]]a. Lumilauta koostuu varsinaisesta laudasta sekä siteistä ja kengistä, joilla lautailijan molemmat jalat kiinnitetään lautaan. Lumilautailu on yleistynyt huomattavasti 80-luvulta alkaen ja on nykyään valtava laji ja bisnes. Olympialajiksi tuli vuonna 1998 lumilautailun freestylen alalaji [[halfpipe]] (katso pääartikkeli: [[Lumilautailu 1998 talviolympialaisissa]]). Suomalaisten laskijoiden menestys lumilautailussa on maailman kärkitasoa. Tunnettuja suomalaisia lumilautailijoita ovat muun muassa Antti Autti, Joni Malmi, Jussi Oksanen, Minna Hesso, Heikki Sorsa, Eero Ettala, Risto Mattila, Janne Heiskanen ja Peetu Piiroinen.
'''Lumilautailu''' on [[laskettelu]]n kaltainen liikuntamuoto ja talviurheilulaji, jossa käytetään välineenä [[lumilauta]]a. Lumilauta koostuu varsinaisesta laudasta sekä siteistä ja kengistä, joilla lautailijan molemmat jalat kiinnitetään lautaan. Lumilautailu on yleistynyt huomattavasti 80-luvulta alkaen ja on nykyään valtava laji ja bisnes. Olympialajiksi tuli vuonna 1998 lumilautailun freestylen alalaji [[halfpipe]] (katso pääartikkeli: [[Lumilautailu 1998 talviolympialaisissa]]). Suomalaisten laskijoiden menestys lumilautailussa on maailman kärkitasoa. Tunnettuja suomalaisia lumilautailijoita ovat muun muassa Antti Autti, Joni Malmi, Jussi Oksanen, Minna Hesso, Heikki Sorsa, Eero Ettala, Risto Mattila, Janne Heiskanen ja Peetu Piiroinen.


henri huhta-aho on kännissä
== Lajin historiaa ==
[[Kuva:Halfpipe Snowboard.jpg|thumb|200px|left|Halfpipe eli [[lumikouru]]]]
Lumilautailu sai alkunsa [[1960-luku|1960-luvulla]]. [[Lainelautailu]] oli suuressa suosiossa ja ihmiset halusivat kokea saman tunteen myös talvella, alueilla jossa lumi peittää maan. Eräs tarina Michiganilaisesta Sherman Poppenista kertoo miten lumilautailu sai alkunsa lasten leikeistä. Oli vuosi 1965 ja Poppeneilla valmisteltiin joulua. Shermanin piti keksiä lapsille jotain tekemistä etteivät he olisi tiellä joten hän vei heidät ulos leikkimään. Valitettavasti varastosta löytyi vain yhdet minisukset. Sen sijaan että olisivat vuoron perään laskeneet suksilla lapset päättivät laskea molemmat yhdellä suksella. Lasten laskemista hetken katseltuaan Sherman keksi laittaa suksen päähän narun, josta pitää kiinni laskiessa. Laskeminen helpottui heti huomattavasti ja joulun jälkeen kun lahjat oli unohdettu eivät tytöt enää tehneet muuta kuin laskivat tällä uudella keksinnöllä. Ns. Snurferi (Snow-surfer) oli nähnyt päivänvalon. Snurferi kasvatti suosiotaan nopeasti ja Sherman alkoi valmistaa lautoja autotallissaan asuinalueen lapsille. Kysynnän kasvaessa Sherman päätti myydä laudan valmistuoikeudet suurelle lelutehtaalle. Tulevina vuosina lautoja myytiin satoja tuhansia. Snurferi oli kuitenkin lelu ja varsinaisesti lumilauta sai alkunsa 60-luvun lopulla järjestetyistä Snurfer-kilpailuista. Kilpailuihin otti osaa eräs nuori mies nimeltä [[Jake Burton]]. Tehdäkseen laskemisesta huimissa vauhdeissa entistä helpompaa, hän päätti asentaa Snurferiinsa alkeelliset siteet. Tämä keksintö teki Jakesta ylivoimaisen muihin nähden. Lumilauta oli tehnyt aimo harppauksen kohti nykyistä muotoansa ja [[Jake Burton]] tunnetaan nykyään maailman menestyneimmän lautamerkin, Burton snowboardsin perustajana. myös Sims- lumilautamerkin perustaja Tom Sims tunnetaan yhtenä lumilautailun kehittäjistä. Myös Icon-lumilaudat ovat Suomessa paljon käytössä.


== Varusteet ==
== Varusteet ==

Versio 11. tammikuuta 2010 kello 15.04

Lumilautailija näyttää taitojaan halfpipessä eli lumikourussa.

Lumilautailu on laskettelun kaltainen liikuntamuoto ja talviurheilulaji, jossa käytetään välineenä lumilautaa. Lumilauta koostuu varsinaisesta laudasta sekä siteistä ja kengistä, joilla lautailijan molemmat jalat kiinnitetään lautaan. Lumilautailu on yleistynyt huomattavasti 80-luvulta alkaen ja on nykyään valtava laji ja bisnes. Olympialajiksi tuli vuonna 1998 lumilautailun freestylen alalaji halfpipe (katso pääartikkeli: Lumilautailu 1998 talviolympialaisissa). Suomalaisten laskijoiden menestys lumilautailussa on maailman kärkitasoa. Tunnettuja suomalaisia lumilautailijoita ovat muun muassa Antti Autti, Joni Malmi, Jussi Oksanen, Minna Hesso, Heikki Sorsa, Eero Ettala, Risto Mattila, Janne Heiskanen ja Peetu Piiroinen.

henri huhta-aho on kännissä

Varusteet

Freeriding

Lumilautamonoja on kahdentyyppisiä: ns. pehmeät lautamonot (lautakengät), jotka ovat pehmeät mutta tukevat talvikenkiin verrattavissa olevat jalkineet, sekä nk. kovat lautamonot, jotka ovat erityisesti ratalautailun ja sen eri alalajeihin käytetyt kovat, alppihiihtomonoja muistuttavat monot. Eri monotyyppien kanssa käytetään erityyppisiä siteitä, jotka ovat jaettavissa monojen mukaisesti pehmeisiin siteisiin ja koviin siteisiin.

Lumilaudat voidaan jakaa karkeasti kolmeen tyyppiin, käyttötarkoituksensa mukaan: Freeridelaudat ovat melko pitkiä, jäykkiä ja niissä on siteet lähellä laudaan tailia - eli perää, helpottaen laskemista pehmeässä lumessa. Freeridelaudat ovat ns. direktionaalisia-lautoja, ts. lautojen leikkaus suosiii laskemista aina sama pää edellä ja niissä voi olla jopa nk. swallow-tail eli laudan peräpäähän tehty suuri lovi, joka mahdollistaa perän uppoamisen pehmeään lumeen, kelluttaen keulaa (nose). Freestylelaudoissa puolestaan on nk. twintip-muoto, joka mahdollistaa laskemisen myös väärä jalka edellä (switchinä) temppujen monipuolistamiseksi. Freestyle laudat ovat myös lyhyempiä ja joustavampia. Ratalaudat puolestaan ovat kapeita ja jäykkiä direktionaalisia lautoja.

Lisäksi on olemassa erilaisia selkäpanssareita ja suojia, jotka antavat suojaa, jos lumilautailija ei satukkaan tulemaan jaloilleen alas. Myös kypärä ja rannesuojat ovat suositeltavia suojavarusteita.

Lumilautailun lajit

Lumilautailua on karkeasti jaoteltuna kolmentyyppistä: freeride, freestyle ja ratalautailu. Myös muita alalajeja löytyy.

  • Freeride tarkoittaa nk. puuterilaskua; pehmeän lumen laskua hoitamattomilla rinteillä ja rinteiden takamaastossa, samaan tapaan kuin laskettelussa.
  • Freestyle-laskussa käytetään erilaisia "bokseja"(engl. 'Funbox': hyppyreitä joissa itse hyppyri ja alastulo), "paippia"(eng. Halfpipe: lumikourua joka tehdään erillisellä koneella) ja "reilejä" (engl. 'Rail': metallisia ja muovisia kaiteita.

Pressit (engl. Press: Paksumpia kuin reilit ja leveämpiä.

Freestylerinnettä kutsutaan streetiksi ja kilpailulajia streetillä slopestyleksi.  Freestylessä laskijat suorittavat hyvinkin akrobaattisia temppuja.  Freestyle-lasku on yleistynyt jatkuvasti ja on Suomessa suosituin lautailun laji.

Freestylen ja ratalautailun yhdistelmä on boardercross, jossa useampi kilpailija kilpailee radalla, johon on sijoitettu tiukkoja mutkia ja hyppyreitä, yhtä aikaa toisiaan vastaan motocrossin tapaan.

  • Ratalautailu eli alpine-lumilautailu tarkoittaa erityisesti lajiin tarkoitettujen porttien kiertämistä, joko kelloa tai kilpakumppania vastaan rinnakkain aivan kuten laskettulukilpailuissa. Varusteet eroavat huomattavasti freestyle-välineistä: laudat ovat yleensä pitkiä ja kapeita (eivät kuitenkaan aina) ja niissä käytetään kovia siteitä ja monoja. Nykyään on myös yleistynyt termi carving-lautailu. Alpine-lautailun eräs alalaji on free-carving tai euro-carving, jossa keskitytään kilpailun sijaan kehittämään omaa laskutekniikkaa ja -tyyliä mahdollisimman hyväksi ja näyttäväksi.

Kilpailut

Lumilautailumaajoukkueen kausi koostuu lähinnä kahden tärkeimmän kilpailujärjestäjän FIS:n (Kansainvälinen Hiihtoliitto) ja itsenäisen TTR:n (Ticket To Ride –organisaatio) osakilpailuista. FIS:n ja TTR:n ulkopuolisista kilpailuista suurin on amerikkalainen X Games-moniurheilutapahtuma.

FIS:n kiertueella ratkaistaan maailmanmestaruus; järjestön alaisuudessa toimivat maailman-cup ja maailmanmestaruuskilpailut sekä olympialaiset. FIS:n maailmancup-lajeja ovat halfpipe ja big air -hyppykilpailu. Vuoden 2009 big air -maailmanmestaruuden voitti suomalainen Markku Koski.

TTR-kilpailut, etenkin Burton European Open sekä Burton US Open, ovat ammattilaisten keskuudessa erittäin arvostettuja.

Suomen maajoukkue

Suomen maajoukkue kilpailee nimellä Toyota Snowboard Team Finland. Joukkueen päävalmentaja on Pekka Koskela. Kauden aikana joukkueessa kilpailevien laskijoiden tiedot löytyvät Suomen Lumilautaliiton sivuilta www.fsa.fi.

Lumilautailumerkkejä

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lumilautailu.