Ero sivun ”Kostianvirta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p coor type
l
Rivi 19: Rivi 19:
[[Luokka:Suomen joet]]
[[Luokka:Suomen joet]]
[[Luokka:Kokemäenjoen vesistö]]
[[Luokka:Kokemäenjoen vesistö]]
[[Luokka:Pälkäne]]
[[Luokka:Pälkäneen luonto]]

Versio 9. tammikuuta 2010 kello 19.13

Kostianvirta on Kokemäenjoen vesistöön kuuluva joki, joka sijaitsee Pirkanmaalla Pälkäneen kirkonkylässä. Sitä pitkin Pälkänevesi laskee Mallasveteen. Koska molempien järvien keskivedenkorkeus on noin 84 metriä merenpinnasta, Kostianvirran virtaussuunta vaihtuu toisinaan, erityisesti keväisten sulamisvesien vaikutuksesta.

Kostianvirran kautta kulkee laivaväylä, jolta on yhteydet Pälkäneveden ja Jouttesselän kautta Aitoon kylään sekä Mallasveden kautta Längelmäveden reitille, Hauhon reitille ja Valkeakoskelle.

Synty

Ennen vuotta 1604 Kostianvirran kohdalla oli pieni Hykiänkoski, mutta pääosa Pälkäneveden ja myös Längelmäveden vesistä laski Roineeseen Kangasalla sijainneen Sarsanvirran kautta. 10. kesäkuuta 1604 vesi uursi Hykiänkosken paikalle suuremman uoman, ja Pälkäneveden pinta laski useita metrejä Mallasveden tasolle. Samalla Längelmävesi alkoi laskea entisen salmen paikalle syntyneen Iharinkosken kautta Pälkäneveteen ja Sarsanvirta kuivui.

Kostianvirran taistelu

Pääartikkeli: Kostianvirran taistelu

Lokakuussa 1713 käytiin Kostianvirran rannoilla Suureen Pohjan sotaan liittyvä Kostianvirran taistelu, jossa Fjodor Apraksinin johtama Venäjän armeija löi Carl Gustaf Armfeltin johtaman Ruotsin armeijan, ja isoviha alkoi. Venäläiset pitävät Kostianvirran taistelua sodan ratkaisutaisteluna, vaikka vielä helmikuussa 1714 käytiin Isossakyrössä Napuen taistelu.

Aiheesta muualla