Ero sivun ”Viracocha” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Idioma-bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 27: Rivi 27:
[[id:Viracocha]]
[[id:Viracocha]]
[[bg:Виракоча]]
[[bg:Виракоча]]
[[ca:Huiracocha]]
[[ca:Viracocha]]
[[da:Viracocha]]
[[da:Viracocha]]
[[de:Viracocha]]
[[de:Viracocha]]

Versio 9. tammikuuta 2010 kello 03.39

Tiedosto:Viracocha.jpg
Viracocha

Apu Qun Tiqsi Wiraqutra, joka tunnetaan usein lyhyemmällä nimellä Viracocha, oli inkojen mytologiassa yksi tärkeimmistä jumalista. Viracocha oli maailman luoja sekä myrskyn ja auringon jumala. Myöhemmin inkat tosin korottivat Intin auringon jumalaksi Viracochan sijaan.[1]

Erään legendan mukaan Viracochalla oli yksi poika, Inti, ja yksi tytär, Mama Quilla. Legendan mukaan Viracocha tuhosi kaikki ihmiset Titicaca-järven ympäriltä suuressa tulvassa nimeltä Unu Pachakuti, mutta säästi kaksi ihmistä perustamaan uutta sivilisaatiota. Toisen legendan mukaan hän oli kahdeksan ensimmäisen sivistyneen ihmisen isä. Eräissä kertomuksissa hänellä oli vaimo nimeltä Mama Cocha.

Viracochan toinen nimitys on Con-Tici Viracocha, josta lainattiin nimi Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-lautalle.

Antropologi Graham Hancock arvelee, että Viracocha oli jollain tavalla yhteydessä Quetzalcoatliin, Meksikon atsteekkien jumalaan. Vaikka näiden kahden jumalan mytologiat ovat melko samanlaisia, useat arvostetut atsteekkien historian tutkijat eivät anna tukea ajatukselle.

Lähteet

  • Hallam, Elizabeth (päätoim.): Mytologian jumalat: Yli 130 jumalaa ja jumalatarta kautta maailman. (Gods and goddesses: A treasury of dieties and tales from world mythology, 1997.) Suomentanut Kimmo Kankaanpää. Hämeenlinna: Karisto, 1997. ISBN 951-23-3647-2.

Viitteet

  1. Hallam 1997, s. 23

Katso myös