Ero sivun ”Janus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
RibotBOT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: hu:Ianus
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti: la:Ianus on suositeltu artikkeli
Rivi 39: Rivi 39:
[[kn:ಜೇನಸ್]]
[[kn:ಜೇನಸ್]]
[[ka:იანუსი (ღმერთი)]]
[[ka:იანუსი (ღმერთი)]]
[[la:Ianus]]
[[la:Ianus]] {{Link FA|la}}
[[lt:Janas]]
[[lt:Janas]]
[[hu:Ianus]]
[[hu:Ianus]]

Versio 5. tammikuuta 2010 kello 10.26

Tämä artikkeli käsittelee jumalaa. Janus voi tarkoittaa myös Saturnuksen kuuta.
Kaksikasvoinen Janus. Roomalainen veistos. Vatikaanin museo.

Janus (lat. Ianus) oli roomalaisen mytologian alkujen, loppujen ja muutoksen sekä ovien ja porttien jumala. Janusta palvottiin kylvöajan alussa, satoa korjatessa, häissä, syntymäpäivinä ja muissa tärkeissä aluissa ihmisen elämässä.

Ulkoasu

Janus kuvattiin usein kaksikasvoisena, kasvot katsomassa eri suuntiin, toinen menneisyyteen ja toinen tulevaisuuteen. Alun perin toinen kasvo oli parraton ja toinen parrakas, mahdollisesti symboloimassa Kuuta ja Aurinkoa, mutta myöhemissä kuvissa molemmilla kasvoilla oli parta. Januksen oikeassa kädessä oli avain.

Kaksikasvoinen Janus oli kuva-aiheena useissa roomalaisissa kolikoissa.

Symbolismi

Mytologian mukaan Janus hallitsee kaikkia alkuja: jokaisen päivän ensimmäistä tuntia, jokaisen kuun ensimmästä päivää ja jokaisen vuoden ensimmäistä kuukautta. Roomalaisissa kodeissa päivä aloitettiin aamurukouksella Janukselle. Latinan kielessä vuoden ensimmäinen kuukausi tammikuu (Ianuarius) nimettiin Januksen mukaan, mistä se myöhemmin levisi germaanisiin kieliin (esimerkiksi englannissa January, ruotsissa Januari ja saksassa Januar).

Alkujen, loppujen ja ovien lisäksi Janus symboloi muutosta alkukantaisesta elämästä sivilisaatioon ja maatalousyhteiskunnasta kaupunkivaltioon. Hän myös piti yllä tasapainoa sodan ja rauhan sekä nuoruuden ja vanhuuden välillä. Malline:Link FA