Ero sivun ”Hullut japanilaiset” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 253: Rivi 253:
[[ja:痛快なりゆき番組 風雲!たけし城]]
[[ja:痛快なりゆき番組 風雲!たけし城]]
[[pt:Olimpíadas do Faustão]]
[[pt:Olimpíadas do Faustão]]
[[th:โหดมันฮา]]

Versio 4. tammikuuta 2010 kello 11.46

Fûun! Takeshi Jô
風雲!たけし城
Alkuperäiskieli japani
Verkko Japani TBS
Esitetty 1986 – 1989
Aiheesta muualla
IMDb
Hullut japanilaiset
Takeshi's Castle
Tyyli Kilpailu, Komedia, Tosi-TV
Kestoaika 25 min
Alkuperämaa Japani Japani
Yhdistynyt kuningaskunta Iso-Britannia
Alkuperäiskieli japani
Verkko Yhdistynyt kuningaskunta Challenge
Suomi JIM (2008)
Suomi Nelonen
Esitetty 9. marraskuuta 2002 – 1. tammikuuta 2004
Tuotanto
Tuottaja(t) Ben Mole
Käsikirjoittaja(t) Ben Mole
Craig Charles
Tuotantoyhtiö(t) Black Mole Productions
Challenge TV
Flextech Television Limited
Aiheesta muualla
IMDb

Hullut japanilaiset (jap. 風雲!たけし城, Fūun! Takeshi-jō, engl. Takeshi's Castle) on vuosina 19861989 Tokyo Broadcasting Systemille tehty japanilainen kisailuohjelma, jossa 100 kilpailijaa yrittää suoriutua hullunkurisista radoista kenraali Leen johdolla ja lopulta vallata Takeshin linnan, jonka omistaa kreivi Takeshi Kitano. Ohjelma on kuin tosielämän videopeli, jossa vain ani harva kilpailija pääsee loppuun asti. Ohjelmasta on tullut etenkin Yhdysvalloissa (esitetään maassa nimellä MXC) kulttihitti[1].

Alkuperäisen sarjan materiaalista tuotettiin 2000-luvulla brittiläiselle Challenge TV:lle lyhennetty versio Takeshi's Castle, jonka juontajana toimi Craig Charles[2]. Brittiversio yllätti suosiollaan ollen jatkuvasti kanavan 10 viikon katsotuimman ohjelman joukossa. Sarjaa on sittemmin lähettänyt myös Virgin 1 (vuodesta 2007 lähtien[3]). Suomessa brittiversion toista tuotantokautta esitetään tällä hetkellä Nelosella.

Vakiohahmot

 Takeshi Kitano    kreivi Takeshi  
 Hayato Tani    kenraali Lee  
 Kikko Matsuoka    Kikko Matsuoka  
 Koji Sekiyama    Koji Sekiyama  
 Brad Lesley    Elukka (engl. Animal)  

Aloituslajit

Peli alkaa tyypillisesti yhdellä muutamasta erilaisesta aloituslajista, jossa putoaa 12–18 kilpailijaa sadasta.

Kop Kop (Knock Knock)

Kilpailijat yrittävät päästä jättimäisten seinien läpi, jotka ovat täynnä ovia, mutta vain kaksi ovista aukeaa. Muut on naulattu kiinni tai niiden takana on verkko, josta ei pääse läpi. Usein avattavissa olevien ovien takaa löytyy mutaeste. Jos tämä laji on kilpailun ensimmäisenä, niin lopussa on iso allas täynnä valkoista jauhetta, sekä jauheen seassa 88 värikästä palloa, joiden avulla pääsee jatkoon. Jos tämä laji on kilpailussa mukana, mutta ei ole ensimmäisenä lajina, kilpailijat menevät yksi kerrallaan radalle. Jos kilpailijat törmäävät naulattuun oveen tai verkkoon, he putoavat pelistä.

Pullanpuraisu (Bite The Bun)

Kilpailijoiden pitää eräänlaisessa pakkopaidassa saada roikkuva pulla itselleen vain suuta käyttäen. Jotkut pelaajat käyttävät toisten apua tähän hommaan. Pullia on vain 82 kappaletta. Jos tämä kierros on jaksossa mukana, se on ensimmäisenä.

Liukas seinä (Slippery Wall)

Tämä laji on tavallisesti kilpailun ensimmäinen laji. Kilpailijoiden tarkoitus on kiivetä korkean ja liukkaan seinän yli päästäkseen jatkoon. Vain 88 ensimmäistä pääsee tästä lajista jatkoon.

Muuri (The Great Wall)

Laji on hyvin samantapainen kuin Liukas seinä. Myös tässä täytyy kiivetä liukkaan muurin yli. Eroina Liukkaaseen seinään Muurissa ei ole köysiä kiipeämisen apuna ja vain toinen seinämä on kalteva. Liukkaus lisääntyy muurin loppua kohti, kun Liukas seinä on alusta alkaen liukas.

Ruletti (Roulette)

Kilpailijat poimivat valkean jauheen seasta numeroituja levyjä, joita vastaaville paikoille he asettuvat. Tämän jälkeen pyöräytetään rulettia, jolla arvotaan ne, jotka putoavat jatkosta.

Muut tehtävät

Muut tehtävät ovat ennen finaalia järjestettyjä tehtäviä joissa kilpailijan epäonnistuttua hän ei välttämättä vielä putoa pelistä lukuun ottamatta ennen finaalia järjestettyä tehtävää jossa kaikki epäonnistujat putoavat pelistä.

Kujanjuoksu (The Gauntlet)

Kilpailijoiden on tarkoitus selviytyä esteradasta, jossa on esteinä kummituksia, karuselli, vesieste, erilaisia lentäviä palloja, "ärisijä", joka yrittää häiritä kilpailijaa, ja liukas pinta. Radan yläreunalla kulkee kiskoilla vaaleanpunainen laite, jota ennen kilpailijan on oltava maalissa, tai muuten pelaaja häviää. Rata on suunniteltu vastaamaan vanhoja kaksiulotteisia Super Mario -pelejä.lähde?

Pallokoppaus (Ball Cupping)

Kilpailijoiden on ensin laukaistava pallo ylhäältä, josta se jatkaa kulkua ison flipperin läpi. Tämän jälkeen he juoksevat portaita pitkin alas koppaamaan sen koriin. Epäonnistuessaan kilpailijat lentävät naama edellä mutaan. Aivan sama saavatko he pallon kiinni, he joutuvat muutenkin mutaan.

Jalat alta (Wipe Out)

Kilpailijan tehtävänä on selvitä radan toisella puolella olevalle pienelle tasanteelle ohittamalla "valaat" hyppäämällä niiden yli. "Valaiden" läpikin saa mennä mutta niiden alittaminen ei ole sallittua. Tällöin keskimmäisellä tasanteella oleva "Hiawatha"/"Elukka"/"Pocahontas" pudottaa kilpailijan allaolevaan veteen.

Sokkelosinkoilu (Honey Comb Maze)

Kilpailijat laitetaan yksi kerrallaan kuusikulmaisten huoneiden sokkeloon. Sokkelossa odottaa kaksi tai kolme isokokoista vartijaa, joilta pitäisi livahtaa karkuun oikeasta ovesta. Jos kilpailija juoksee varomattomasti ulos sokkelosta, hän päätyy lätäkköön ja ulos kilpailusta. Jos taas vartijat saavat kisaajan kiinni, he joko viskaavat lätäkköön tai levittävät tervaa naamaan ja ohjaavat kisaajan maaliin. Joissakin jaksoissa kenraali Lee huutaa ylätasanteelta neuvoja kilpailijoille. Jotkut kilpailijat ovat kiivenneet seinien päälle, ja menneet niitä pitkin maaliin.

Neliösokkelo (Square Maze)

Kilpailijat laitetaan yksi kerrallaan sokkeloon, jossa on vain neliönmallisia huoneita. Sokkelossa odottaa kaksi isokokoista vartijaa, joilta pitäisi livahtaa karkuun oikeasta ovesta. Jos kilpailija kuitenkin juoksee varomattomasti ulos sokkelosta, päätyy hän lätäkköön ja ulos kilpailusta. Eräässä jaksossa sekä kilpailija että vartijat olivat side silmillä sokkelossa.

Kukkulan kuningas (Blueberry Hill)

Kilpailijat pukeutuvat punaiseen marjalta näyttävään pukuun ja heidän tarkoituksenaan on päästä maaliin ilman, että vartija huomaa heidän liikkuvan.

Järistys (Quake)

Kilpailijat yrittävät pysyä istuma-asennossa tyynyjen päällä mahdollisimman pitkään japanilaistyylisen talon heiluessa rajusti. Kun savu pöllähtää ja tärinä loppuu, pystyyn jääneet kilpailijat pääsevät jatkoon. Kilpailijoiden täytyy myös pitää peruukkeja päässään.

Lohikäärmejärvi (The Dragon Lake)

Kilpailijat pyrkivät heilauttamaan itsensä liaaniköydellä mutalammikon yli laskeutumisalueelle.

Lohkareloikinta (Skipping Stones)

Kilpailijat yrittävät päästä joen toiselle puolelle loikkimalla vedessä olevia kiviä pitkin. Osa kivistä ei kuitenkaan kestä astumista, vaan uppoavat jalan alta. Jotkut kilpailijat ovat yrittäneet huijata kiipeämällä takaisin kiville putoamisensa jälkeen.

Dominot (Dominoes)

Kilpailijat juoksevat dominopalikoiden ylitse toiselle puolelle yrittäen pysyä pystyssä ja olla putoamatta.

Liukurata (Slip Way)

Kilpailijat hyppäävät liukkaalla radalla olevan lautan päälle, yrittäen saada sen etenemään juuri oikean matkan. Jos kilpailija ei pääse laudalla maaliin asti, mörkö tiputtaa hänet veteen. Jos vauhti on liian kova, rata loppuu ja kilpailija tippuu lautan mukana veteen.

Toisessa versiossa kilpailijan täytyy laskea matkan varrella muodostuva lasku, jos kilpailija vastaa väärin hän putoaa alla olevaan mutaan tai valkoiseen jauheeseen.

Tarranauhatyrmäys (Velcro Fly)

Kilpailijat puetaan tarranauhapukuun, ja he heilauttavat itsensä köyden avulla kohti tarranauhasta tehtyä "ikkunaa", yrittäen saada puvun tarttumaan siihen. Ikkunan alla on lätäkkö. Ikkunan vieressä odottaa hämähäkkipukuinen vartija, joka kastelee kilpailijan isolla vesiletkulla, jos hän putoaa veteen.

Ihmiskeilat (Skittles)

Kilpailijat ottavat korttipakasta yhden pelikortin, joka määrää heidän paikkansa keilarivissä. Kun kilpailijat ovat paikallaan, heitä kohti työnnetään iso keilapallo. Pystyssä pysyneet pääsevät jatkoon.

Tukkimiehenjuoksu (Single Roller)

Kilpailijan pitää tasapainotella yksittäisen pyörivän tukin päällä ja samalla liikuttaa sitä eteenpäin rataa pitkin. Radan alla on lätäkkö. Esteen lopussa on alamäki, joka tuo tehtävään huomattavaa lisävaikeutta.

Rullajuoksu (High Rollers)

Kilpailijoiden pitää hyppiä pyörivien rullien ylitse. Yleensä rullien mankeloimat ja ruhjomat kilpailijat kuitenkin tippuvat alla odottavaan lätäkköön ja putoavat jatkosta.

Puolustuslinja (Grid Iron)

Kilpailijoiden tulee saada haltuunsa kentän keskellä oleva amerikkalainen jalkapallo, ja tehdä touchdown. Tehtävää vaikeuttavat isokokoiset puolustajat. Naisten täytyy ohittaa viisi ja miesten seitsemän puolustajaa. Joissakin jaksoissa kilpailijat nostavat kortin, joka määrää puolustajien määrän.

Riisikulhomäki (Rice Bowl Down Hill)

Kilpailijat laskevat jättimäisillä riisikupeilla vesiliukumäkeä pitkin vesialtaaseen. Tarkoituksena on liukua koko matka alas ja pysyä pystyssä.

Valasralli (Ride The Wave)

Kilpailijat liikkuvat valaaksi puetulla polkupyörällä esteiden läpi. Vartijat yrittävät kaataa kilpailijoita ampumalla heitä tykillä.

Rullalaukka (Roller Derby)

Kuusi kilpailijaa kerrallaan rullaluistelee hevosasuissa rataa pitkin ja esteiden yli. Kaksi ensimmäisenä maaliin päässyttä pääsee jatkoon. Joskus kisan jälkeen näytetään maalikameran kuvaa, vaikkei voittajista olisi lainkaan epäselvyyksiä.

Siltasompailu (Bridge Ball)

Kilpailija kävelee huteralle riippusillalle, jossa ei ole kaiteita. Hänelle ammutaan tykillä kultainen lentopallo, joka hänen on tarkoitus kuljettaa sillan toiselle puolelle. Samalla häntä päin ammutaan tykillä palloja. Jos kilpailija menettää kultaisen pallon, hän joutuu hakemaan kenraali Leeltä uuden. Lajista on useita versioita, joskus keltaista palloa ei tarvitse viedä toiselle puolelle, mutta sillan toisessa päässä on vartijoita, jotka heiluttavat siltaa, tai sitten sillalla on kiviä, joitten yli täytyy mennä. Tämä laji on useasti juuri ennen loppufinaalia.

Karaoke (Karaoke)

Kilpailijan tulee laulaa karaokelaulu mahdollisimman hyvin, jotta huoneessa olevat näyttelijät päästäisivät hänet jatkoon. Huone voi olla lavastettu esimerkiksi baariksi, jonka asiakas päättää, suoriutuuko kilpailija tehtävästä.

Ota koppi (Catch It)

Kilpailijat ovat oudoissa asuissa ja heille lyödään pesäpallomailalla pallo. Kopin saanut pääsee jatkoon. Toisessa versiossa tästä pelistä kilpailija laitetaan keskelle isoa mutakenttää, jonne sitten potkaistaan pallo. Pallo tulee saada kiinni, tai putoaa pelistä.

Rynnäkkö (Slipped Disks)

Kilpailijat yrittävät mennä paperinen rinkula päässään suuren esteen yli. Samalla vartijat ampuvat kilpailijoita vesipyssyllä yrittäen tuhota rinkulaa. Jos se tuhoutuu, kilpailija putoaa pelistä. Tämä on usein toisena lajina.

Kunnari (Home Run)

Kilpailijan tehtävänä on kulkea kapeaa suoraa reittiä samalla, kun "Elukka" yrittää pudottaa hänet kolmen valtavan pesäpallon avulla.

Käsipeli (Show Of Hands)

Kilpailijat ovat pukeutuneina avoimen käden muotoisiin asuihin. Vartija kuuluttaa heille laskutoimituksen, jonka jälkeen kilpailijan tulee heittäytyä ensimmäisenä oikeaa tulosta edustavan numerolaatan päälle, ikään kuin pöydällä pelattavissa numerokorttipeleissä.

Viimeinen pudotus (Final Fall)

Kilpaijoiden täytyy pudottautua yhdestä viidestä reiästä alas. Vain kolme rei'istä johtaa finaaliin. Väärään reikään pudottautuneet putoavat pelistä. Tämä on ainoastaan ennen loppufinaalia.

Sienitrippi (Mushroom Trip)

Kilpailijat kiertävät yksitellen kätensä ja jalkansa jättimäisen sienen ympärille ylätasanteella, jonka jälkeen he pyrkivät etenemään sieneen kiinnitetyn vaijerin varassa veden yli, ja irrottamaan otteensa laskeutumisalustan ollessa heidän alapuolellaan.

Linnuntie (Big Bird)

Kilpailiat pukeutuvat petolinnun asuihin. Kilpailiat roikkuvat vaijereiden avulla ilmassa ja heidän täytyy ensiksi napata kani ja sitten tiputtaa se pesään.

Ylämäkipuutarha (Uphill Garden)

Kilpailijat yrittävät kulkea mäkeä ylös paperisten rinkuloitten kanssa ja yrittää rikkoa "opettajien" paperirinkuloita. Tämä on ainoastaan lasten jaksossa.

Finaali (Show Down)

Versio 1

Tämä on yleensä kilpailun viimeinen laji, jossa kohdataan itse kreivi Takeshi. Kilpailijat istutetaan pieniin, moottorilla liikkuviin vaunuihin, joiden kärjessä on paperinen rinkula. Heitä vastassaan on kreivi Takeshi ja hänen Vihreä vartiostonsa samantapaisissa vaunuissa. Kilpailijoiden tulee ohjata vaunua, suojella omaa rinkulaansa ja puhkoa vartioston ja Takeshin rinkulat vesipyssyllä. Vastaavasti Vihreä vartiosto pyrkii rikkomaan kilpailijoiden rinkulat pudottaen heidät pelistä. Jos kilpailija onnistuu puhkaisemaan Takeshin rinkulan, hän voittaa pelin.

Versio 2

Muutoin samanlainen, kuin ylempi versio, mutta tällä kertaa pelaajille annetaan eräänlainen laserpistooli, jolla pyritään ampumaan Vihreä vartioston ja Takeshin vaunun sensoriin. Vaunu pysähtyy savuefektin saattelemana sensorin rekisteröidessä osuman. Jos vartiosto tai Takeshi ehtivät ensin, kilpailija putoaa pelistä.

Voittaminen

Lähes koskaan kukaan ei voita tässä ohjelmassa, mutta muutamalla kilpailijalla on ollut tarpeeksi tuuria ja taitoa.

Muuta

Jotkut jaksoista ovat ns. 'perhejaksoja', joissa kisaavat yhdessä lapsi ja jompikumpi hänen vanhemmistaan. Näissä jaksoissa vanhempi tekee yleensä "ruumiillisen työn" - esimerkiksi lajissa Liukurata (Slip Way) lapsi on radalla olevan lautan päällä, ja hänen mukanaan kisassa oleva vanhempi antaa hänelle vauhdin. Jotkut jaksot taas ovat kansainvälisiä (International), joissa on kilpailijoita ympäri maailmaa. Eräässä toisen tuotantokauden jaksossa kisailivat ainoastaan lapset.

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. Leach, Emily: Cool Japan: Why Japanese remakes are so popular on American TV, and where we’re getting it wrong Asianweek. 13.9.2008. Viitattu 7.1.2009. (englanniksi)
  2. Takeshi's Castle Challenge. Viitattu 7.1.2009. (englanniksi)
  3. Company credits for "Takeshi's Castle" IMDb. Viitattu 7.1.2009. (englanniksi)