Ero sivun ”Intel Pentium Pro” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Chobot (keskustelu | muokkaukset)
p robot Adding: it, sk
Chlewbot (keskustelu | muokkaukset)
p robot Adding: nl, ru, zh
Rivi 15: Rivi 15:
[[ko:펜티엄 프로]]
[[ko:펜티엄 프로]]
[[it:Pentium Pro]]
[[it:Pentium Pro]]
[[nl:Pentium Pro]]
[[ja:Pentium Pro]]
[[ja:Pentium Pro]]
[[pl:Pentium Pro]]
[[pl:Pentium Pro]]
[[pt:Pentium Pro]]
[[pt:Pentium Pro]]
[[ru:Pentium Pro]]
[[sk:Pentium Pro]]
[[sk:Pentium Pro]]
[[zh:Pentium Pro]]

Versio 8. helmikuuta 2006 kello 00.12

Intel Pentium Pro on Intelin valmistama kuudennen sukupolven x86-arkkitehtuuriin perustuva suoritin. Se julkaistiin marraskuussa 1995. Intelin oli tarkoitus korvata Intel Pentium Pentium Pro:lla, mutta lopulta suoritin sai jalansijaa vain palvelinkäytössä. Suorittimen korvasi Intel Xeon.

Nimestään huolimatta Pentium Pro on hyvin erilainen kuin Pentium. Se perustui täysin uuteen P6-ytimeen, josta muokattua versiota käytettiin myöhemmin Intel Pentium II:ssa, Intel Pentium III:ssa ja Intel Pentium M:ssä. Pentium Pro sisälsi lukuisia parannuksia haarautumisen ennakointiin. Siinä oli uusi käsky, CMOV, jota käyttämällä jossain tilanteissa pystyttiin välttämään haarautuminen kokonaan. Pentium Pro:n suorituskyky ajettaessa 32-bittistä koodia oli erinomainen, mutta 16-bittistä koodia ajettaessa se hävisi jopa tavalliselle Pentiumille. Koska siihen aikaan suurin osa kotikäyttäjien käyttämistä ohjelmista oli 16-bittistä, Pentium Pro ei saavuttanut suosiota kotikäyttäjien keskuudessa. Intel täytti tämän aukon tuotevalikoimassaan julkistamalla Pentium MMX:n.

Pentium Pro käytti jättimäistä Socket 8 -suoritinkantaa. Siinä oli 256 tai 512 kilotavua välimuistia. Myöhemmin julkaistiin yhden megatavun välimuistia käyttävä malli. Kaikki mallit olivat kalliita, sillä kehittymättömistä tuotantotekniikoista johtuen Pentium Pro:n saanti oli huono ja tuotantokustannukset siten korkeat. Suoritin toimi 150, 166, 180 tai 200 megahertsin kellotaajuudella. Ulkoinen väylä oli 60 tai 66 MHz. Pentium Pro:ta käytetiin usein moniprosessorikokoonpanoissa.

Pentium Pro:n seuraaja oli Pentium II, joka oli käytännössä Pentium Pro, johon oli lisätty MMX-käskyt sekä 16-bittistä suorituskykyä oli paranneltu.