Ero sivun ”Ahvenanmaan lääni” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
78 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
Lisäyksiä
p (typo)
(Lisäyksiä)
'''Ahvenanmaan lääninhallitus''' ({{k-sv|Länsstyrelsen på Åland}}) oli vuodesta [[1918]] vuoteen [[2009]] [[Suomi|Suomen tasavallan]] aluehallintoviranomainen [[Ahvenanmaan maakunta|Ahvenanmaan maakunnassa]], pääkaupunkinaan [[Maarianhamina]].
 
Vaikka [[Lääniuudistus|lääninhallituslaki]] [http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19970022] mainitseemainitsikin Ahvenanmaan läänin muiden Suomen läänien yhteydessä, oli sen tehtäväalue melkoisesti erilainen kuin muualla Suomessa. Useat normaalisti lääneillä olevat tehtävät kuuluvat Ahvenanmaalla [[Ahvenanmaan maakuntahallitus|maakuntahallitukselle]].
 
Itsehallinnollisen Ahvenanmaan ja valtakunnan toimivallan jako merkitsi sitä, että Ahvenanmaan lääninhallituksella on vähemmän ja osittain toisenlaisia tehtäviä kuin maan muilla lääninhallituksilla, mutta se hoiti myös sellaisia tehtäviä, jotka sille on annettu valtion erityisviranomaisten puuttuessa maakunnasta.
 
Ajatuksen Ahvenanmaan läänin perustamisesta esitti epävirallinen Ahvenanmaa-komitea, joka oli perustettu etsimään sovintoratkaisua Suomen ja [[Ruotsi]]n väliseen kiistaan Ahvenanmaasta. Lääniksi erottamisella haluttiin siirtää päätösvaltaa saarille ja se oli yksi vaihe itsehallinnon luomisessa. Itsehallinto oli osa saarten kansainvälistä asemaa koskevan kiistan ratkaisua. [[Suomen senaatti]] päätti [[13. kesäkuuta]] [[1918]] erottaa Ahvenanmaan [[kihlakunta|kihlakunnan]] [[Turun ja Porin lääni]]stä ja muodostaa siitä Ahvenanmaan läänin.<ref>Asetus Ahvenanmaan kihlakunnan erottamisesta Turun ja Porin läänistä eri lääniksi, 48/1918</ref>
 
Valtion aluehallintoa Ahvenanmaalla jatkaa [[Ahvenanmaan valtionvirasto]].
 
==Valtion virastot==
1 439

muokkausta

Navigointivalikko