Ero sivun ”NTFS” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TobeBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ta:NTFS
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti: ta:NTFS
Rivi 60: Rivi 60:
[[sl:NTFS]]
[[sl:NTFS]]
[[sv:NTFS]]
[[sv:NTFS]]
[[ta:NTFS]]
[[vi:NTFS]]
[[vi:NTFS]]
[[tr:NTFS]]
[[tr:NTFS]]

Versio 22. joulukuuta 2009 kello 20.06

NTFS (New Technology File System) on Microsoftin kehittämä tiedostojärjestelmä, joka on käytössä kaikissa Microsoftin Windows NT -pohjaisissa käyttöjärjestelmissä. NTFS suunniteltiin korjaamaan puutteita FAT- ja HPFS-tiedostojärjestelmissä, ja se tarjoaakin näitä paremman suorituskyvyn, luotettavuuden ja tehokkaamman levytilan hyväksikäytön. NTFS tarjoaa myös uusia ominaisuuksia kuten datan journalointi, tiedostojen käyttöoikeudet sekä paremman tuen metadatalle.

Ominaisuudet

  • Levykiintiöt (Disk Quota)
Ominaisuuden avulla järjestelmän ylläpitäjät voivat rajoittaa ja seurata muiden käyttäjien levytilan käyttöä. Ominaisuus ei ota huomioon reaaliaikaisen pakkauksen aiheuttamaa levytilan säästöä. Tuki ominaisuudelle lisättiin NTFS:n versioon 3.0.
  • Tiedostojen varjokopiot (Volume Shadow Copy eli VSC)
Ominaisuuden avulla tiedostojärjestelmä ottaa tiedoista automaattisesti kopion kun niiden päälle tallennetaan uusi versio. Tämä mahdollistaa tiedoston vanhemman version palauttamisen käyttäjän niin halutessa.
  • Läpinäkyvä pakkaus
Ominaisuuden avulla tiedostojärjestelmä pakkaa kaiken levylle kirjoitetun datan automaattisesti. Pakkaamiseen käytetään LZ77-algoritmia jota käytetään myös tunnetussa ZIP-tiedostomuodosta. Koska reaaliaikainen pakkaus käyttää huomattavasti prosessorin tehoja, sitä ei suositella käytettäväksi palvelimissa ja muissa ympäristöissä joissa kiintolevyn I/O-kuorma on korkea.
  • Läpinäkyvä salaus (Encrypting File System eli EFS)
Ominaisuuden avulla kaikki levylle tallennettu data salataan käyttäen Microsoftin CryptoAPI-rajapintaa. Tuki ominaisuudelle lisättiin NTFS:n versioon 3.0.
  • Journalointi (Change Journal)
Ominaisuuden avulla kirjoitusoperaatioiden keskeytyminen esimerkiksi sähkökatkoksen tai käyttöjärjestelmän kaatumisen takia eivät korruptoi kirjoitettavaa dataa.

Rajoitukset

  • Varatut tiedostonimet
Koska NTFS varastoi metadatan tavallisissa tiedostoissa ja kansioissa, ovat tietyt tiedostonimet osion juurihakemistossa varattuja. Varatut tiedostonimet ovat $MFT, $MFTMirr, $LogFile, $Volume, $AttrDef, $Bitmap, $Boot, $BadClus, $Secure ja $Upcase. Varatut kansiot ovat . (piste) ja $Extend.
  • Osion kokorajoitus
Teoriassa NTFS tukee korkeintaan 264-1 klusterin kokoisia osioita, mutta esimerkiksi Windows XP rajoittaa koon 232-1 klusteriin. Käyttäen NTFS:n oletus klusterikokoa eli 4 kilotavua, on osion maksimikoko 16 teratavua (miinus 4 kilotavua). Käyttäen suurinta mahdollista klusterikokoa eli 64 kilotavua, kasvaa osion maksimikoko 256 teratavuun (miinus 64 kilotavua).
  • Tiedoston kokorajoitus
Teoriassa NTFS tukee korkeintaan 16 eksatavun kokoisia tiedostoja, mutta käytännössä suurin mahdollinen tiedostokoko on 16 teratavua.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.