Ero sivun ”Kiertoilmaus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
162 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti lisäsi: tl:Eupemismo)
Kiertoilmauksia on kehitetty myös asioille, joita ei ole yhteisöllisistä tai yhteiskunnallisista syistä voinut sanoa. Vallanpitäjät ovat toisinaan rajoittaneet poliittisesti arkojen sanojen käyttöä, jolloin on keksitty vaihtoehtoisia ilmauksia. Kiertoilmauksia syntyy runsaasti myös länsimaisessa nyky-yhteiskunnassa, sillä jotkut sanat ja ilmaukset ovat [[poliittisesti epäkorrekti|poliittisesti epäkorrekteja]] tai jopa [[kielletty sana|juridisesti kiellettyjä]]. Tällaisia ovat varsinkin eri etniset nimitykset ja ihmisten henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten vammaisuuteen liittyvät nimitykset. Esimerkiksi sana [[neekeri]] on poliittisesti epäkorrekti, ja sen käyttöä rajoitetaan jopa juridisesti, joten tilalle on otettu käyttöön monia vaihtoehtoisia nimityksiä, kuten tummaihoinen, musta, negridi ja afrikkalaisperäinen. Myös nyky-yhteiskunnassa käy toisinaan siten, että kiertoilmaus vakiintuu asian varsinaiseksi nimeksi, jolloin täytyy keksiä uusia kiertoilmauksia.
 
Esimerkiksi "kuolema" on hyvin tunnelatautunut sana, ja siitä käytetäänkin termejä "nukkua pois", "poistua joukostamme", ''kellahtaa'', ''kuukahtaa'', ''kupsahtaa'', "kaatua", "heittää veivit", "heittää pyyhe kehään", "heittää lusikka nurkkaan", ja''oikaista koipensa'', ''vaipua ikiuneen'', ''siirtyä ajasta ikuisuuteen'', ''sulkea silmänsä'', "potkaista tyhjää" ja uusi ''delata''. Toisinaan varsinkin poliittiset eufemismit päätyvät viralliseen käyttöön. Sanalle kertynyt huono leima edesauttaa tätä muutosta. Esimerkiksi "[[Neekeri-sanan käyttö|neekeriä]]" monet pitävät epäkorrektina sanana.
 
Eufemismin vastakohta on [[dysfemismi]], jolla pyritään saattamaan jokin asia huonoon valoon. Poliittisessa retoriikassa käytetään paljon dysfemismejä, kuten ''lahtari'' valkokaartilaiselle tai ''kulakki'' suurviljelijälle. [[espanjan sisällissota|Espanjan sisällissodassa]] "tasavaltalainen" ja "kansallismielinen" olivat osapuolten eufemismeja, ja "kommunisti" sekä "fasisti" niiden dysfemismejä.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko