Ero sivun ”Konstruktivismi (taide)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
RibotBOT (keskustelu | muokkaukset)
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 70: Rivi 70:
[[ta:கட்டமைப்புவாதம்]]
[[ta:கட்டமைப்புவாதம்]]
[[tr:Oluşturmacılık]]
[[tr:Oluşturmacılık]]
[[uk:Конструктивізм (мистецтво)]]
[[uk:Конструктивізм]]

Versio 16. joulukuuta 2009 kello 13.32

Tiedosto:Obmokhu 2.jpg
Konstruktivistien ensimmäisestä taidenäyttelystä "5X5=25" Moskovassa 1921.
Neville Brodyn suunnittelema Industria Solid kirjaimisto.

Konstruktivismi on rakenteellista, järjestelmällistä taidetta, jossa korostuu geometrisuus. Konstruktivismi syntyi 1900-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana ja se oli eräs maalaustaiteen, kuvanveiston ja arkkitehtuurin suuntaus koko vuosisadan ajan.

Jo Chicagon koulukunnan arkkitehtuurissa 1800-luvun lopulla korostettiin rakennetta. Konstruktivismin juuret ovat kuitenkin Venäjällä ja Neuvostoliitossa, jossa sen syrjäytti sosialistinen realismi 1930-luvulla. Sanaa konstruktiotaide käytti ensimmäisen kerran Kazimir Malevitš halventavassa mielessä kuvaamaan Aleksandr Rodtšenkon teoksia vuonna 1917. Naum Gabon Realistisessa manifestissa vuonna 1920 sana konstruktivismi esiintyy myönteisessä mielessä ilmaistuna.

Venäjältä konstruktivismin ajatukset levisivät Eurooppaan. Useat konstruktivistit opettivat ja luennoitsivat Bauhausissa, Saksassa. Naum Gabo perusti oman konstruktivistisen suuntauksensa Englannissa 1930-luvulla.

Toisen maailmansodan jälkeen konstruktivismia harjoittivat lukuisat arkkitehdit, muotoilijat ja taiteilijat. Joaquin Torres sekä Garcia ja Manuel Rendón levittivät konstruktivistista liikettä Eurooppaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Liikkeellä oli suuri vaikutus Etelä-Amerikan modernismiin, jossa muun muassa Oscar Niemeyer, Jesús-Rafael Soto, Carlos Merida, Enrique Tábara, Theo Constanté, Oswaldo Viteri, Anibal Villacis, Estuardo Maldonado ja Carlos Catasse ovat kuuluisimpia konstruktivisteja.

Suomessa konstruktivistinen taide tuli suosioon informalismin jälkeen 1960-luvulla, samanaikaisesti, kun minimalismi ja muut geometriset suuntaukset alkoivat vaikuttaa ja konstruktivismi kukoisti varsinkin 1970-luvulla.

Graafinen tyyli

Neville Brodyn graafinen suunnittelu- ja typografinen tyyli perustui konstruktivistisiin julisteisiin 1980-luvulla.

Dekonstruktivismi

Pääartikkeli: Dekonstruktivismi

Dekonstruktivistista arkkitehtuuria ovat harjoittaneet muun muassa arkkitehdit Zaha Hadid ja Rem Koolhaas. Lähtökohtana on konstruktivismin soveltaminen nykyarkkitehtuuriin.

Konstruktivismia

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Konstruktivismi (taide).