Ero sivun ”Rafael Wardi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
25 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
p
fix
p
p (fix)
'''Rafael Wardi''' (alk. Waprinsky, s. 5. heinäkuuta [[1928]] [[Helsinki]]) on Helsingissä asuva [[juutalaiset|suomenjuutalainen]] kuvataiteilija. Wardi valmistui Suomen taideakatemian koulusta 1949. Hän on opiskellut myös Taideteollisessa keskuskoulussa ja Vapaassa taidekoulussa. Taiteilijantyönsä ohella hän on opettanut sekä Taideakatemian koulussa että [[Taideteollinen korkeakoulu|Taideteollisessa korkeakoulussa]]. Hän aloitti taideterapiatoiminnan[[taideterapia]]toiminnan Suomessa työskentelemällä Nikkilän[[Nikkilä]]n mielisairaalassa vuodesta 1959 lähtien 1970-luvulle saakka. Wardin vanhemmat olivat kauppias Isak Waprinsky ja Riko Lea Waprinsky (o.s. Sribnik). Wardin isän Isakin vanhemmat muuttivat Suomeen [[Mogiljov]]ista [[Valko-Venäjä]]ltä taas kun äiti Riko Lean vanhemmat ovat [[Daugavpils]]ista [[Latvia]]sta.
__NOTOC__
'''Rafael Wardi''' (alk. Waprinsky, s. 5. heinäkuuta [[1928]] [[Helsinki]]) on Helsingissä asuva [[juutalaiset|suomenjuutalainen]] kuvataiteilija.
 
Wardin vanhemmat olivat kauppias Isak Waprinsky ja Riko Lea Waprinsky (o.s. Sribnik). Wardin isän Isakin vanhemmat muuttivat Suomeen [[Mogiljov]]ista,[[Valko-Venäjä]]ltä taas kun äidin Riko Lean vanhemmat ovat [[Daugavpils]]ista, [[Latvia]]sta.
 
Wardi valmistui Suomen taideakatemian koulusta 1949. Hän on opiskellut myös Taideteollisessa keskuskoulussa ja Vapaassa taidekoulussa. Taiteilijantyönsä ohella hän on opettanut sekä Taideakatemian koulussa että Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän aloitti taideterapiatoiminnan Suomessa työskentelemällä Nikkilän mielisairaalassa vuodesta 1959 lähtien 1970-luvulle saakka.
 
Wardin maalasi uransa alkuvaiheessa 1950-luvulla [[abstrakti|abstrakteja]] sommitelmia, jonka jälkeen teokset ovat pohjanneet realistiseen aiheen käsittelyyn. Hänen teoksiaan oli esillä vuoden 1961 [[Ars-näyttelyt|Ars 61-näyttelyssä]] Ateneumin taidemuseossa Helsingissä, jolloin alkoi näkyä valon ja värin tutkimiseen suuntautunut tuotanto. Wardi tunnetaan hehkuvan värikkäistä [[öljyväri|öljy-]] ja pastellimaalauksistaan sekä [[akvarelli|akvarelleistaan]]. Hallitseva väri on keltainen. Aiheet henkilökuville ja sommitelmille ovat löytyneet lähiympäristöstä, usein kotipiiristä. Hyvin tunnettuja ovat Wardin puolisostaan Reeta Wardista maalaamat koskettavat kuvat tämän sairauden ajalta. Reeta Wardi kuoli [[2001]]. <ref>[http://www.didrichsenmuseum.fi/fin/wardi.php Rafael Wardi - Värin sielu], Didrichsenin taidemuseo, Helsinki 11.10.2008 - 19.4.2009. Viitattu 24.10.2008.</ref>
64 161

muokkausta

Navigointivalikko