Ero sivun ”Ussuri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
353 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
+ /de-w
p (Botti lisäsi: bg:Усури)
(+ /de-w)
[[image:Location Ussuri-River.png|thumb|200px250px|Ussuri]]
'''Ussuri''' ({{K-ru|Уссури}}, {{K-zh|乌苏里江}}) on pohjoiseen virtaava [[Sihote-AlinAmur]]ista pohjoiseen virtaavain jokisivujoki [[Venäjän kaukoitä|Venäjän kaukoidässäkaukoidän]], joka liittyyja [[HabarovskKiina]]inn kohdallarajalla. [[Amur]]iin (48°26′N 134°59′E). JoenUssurin pituus on 897 kilometriä ja Ussurin valuma-alueen pinta-ala on 193 000 km². Joella on suuria tulvia. Se jäätyy marraskuussa ja sulaa huhtikuuhun mennessä.
[[image:Location Ussuri-River.png|thumb|200px|Ussuri]]
Ussuri-joki johti [[Kiina]]n ja [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] välillä [[1969]] rajataisteluihin, kun kiinalaiset ampuivat [[2. maaliskuuta]] [[1969]] neuvostoliittolaista partiota aiheuttaen 31 kaatunutta ja 14 haavoittunutta [[Damanski]]n saarella (Даманский Остров / Zhen Bao Island 珍宝岛). 1960-luvun lopulla Neuvostoliitolla oli alueella 658 000 sotilasta ja Kiinalla 814 000. Neuvostoliittolaiset vastasivat kiinalaisille pommittamalla kiinalaisia joukkoja [[Mantšuria]]ssa ja rynnäköimällä Damanskin saarella. Neuvostoliittolaisten arvioiden mukaan 60 neuvostoliittolaista kohden aiheutui Kiinalle 800 vastaavasti kaatunutta tai haavoittunutta. Kiina ilmoitti vain vähäisistä tappioista. Neuvostoliittolaiset väittivät kiinalaisten edenneen maanviljelijöiden ja heidän eläintensä suojissa ja alueen kontrolli jäi kiinalaisille. Tilanne kiristyi ja Neuvostoliitto alkoi suunnitella ennalta ehkäisevää ydiniskua Kiinaa vastaan, mihin [[Richard Nixon|Nixonin]] hallinto ei suostunut 1971. Tilanne rauhoittui, kun Neuvostoliiton pääministeri [[Aleksei Kosygin]] vieraili [[Peking]]issä paluumatkaalla [[Ho Tši Minh]]in hautajaisista [[Hanoi]]sta. Tästä huolimatta kumpikin osapuoli ylläpiti korostettua sotilaallista valmiutta yllä alueella.
 
Ussuri saa alkunsa [[Primorjen aluepiiri]]ssä läheltä [[Tyynimeri|Tyynenmeren]] rannikkoa, [[Vladivostok]]in koillispuolelta, [[Sihote-Alin]]-vuoriston rinteiltä. Se yhtyy etelästä Kiinan ja Venäjän rajana virtaavaan [[Sungatši]]-sivujokeensa [[Hanka (järvi)|Hanka]]järven kohdalla, ja jatkaa sitten puolestaan rajajokena pohjoiseen ja yhtyy Amuriin [[Habarovsk]]in kaupungin kohdalla (48°26′N 134°59′E). Ussuri ja Sungatši ovat kesäaikaan navigointikelpoisia 750 km:n matkalla Amurista ylävirtaan. Ussuri jäätyy marraskuussa ja sulaa huhtikuuhun mennessä.
Neuvostoliiton purkauduttua 1991 sovittiin, että Damanskin saari kuuluu Kiinalle. [[17. lokakuuta]] [[1995]] sovittiin 54 kilometrin rajansiirrosta, mutta kolmen saaren valvonta jäi avoimeksi kysymykseksi, mistä sovittiin [[14. lokakuuta]] [[2004]], jolloin Ussurin kysymys tuli lopullisesti ratkaistuksi. Kiinalle sai Tarabovin (Jinlong) saaren ja puolet Ussurin (Heixiazi) saaresta [[Habarovsk]]in läheltä. Venäjän valtakunnanduuma ratifioi sopimuksen [[27. huhtikuuta]] [[2005]] ja Kiinan kansalliskongressin pysyvä komitea ratifioi sopimuksen [[20. toukokuuta]] [[2005]]. Venäjän ja Kiinan ulkoasiainministerit [[Sergei Lavrov]] ja [[Li Zhaoxing]] vaihtoivat asiakirjat [[2. kesäkuuta]] [[2005]].
 
==Ussurijoen rajakahakat 1969==
Ussuri-jokiUssurijoki johti [[Kiina]]n ja [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] välillä [[1969]] rajataisteluihin, kun kiinalaiset ampuivat [[2. maaliskuuta]] [[1969]] neuvostoliittolaista partiota aiheuttaen 31 kaatunutta ja 14 haavoittunutta [[Damanski]]n saarella (Даманский Остров / Zhen Bao Island 珍宝岛). 1960-luvun lopulla Neuvostoliitolla oli alueella 658 000 sotilasta ja Kiinalla 814 000. Neuvostoliittolaiset vastasivat kiinalaisille pommittamalla kiinalaisia joukkoja [[Mantšuria]]ssa ja rynnäköimällä Damanskin saarella. Neuvostoliittolaisten arvioiden mukaan tappiot olivat 60 neuvostoliittolaista kohden aiheutui Kiinalleja 800 vastaavastikiinalaista kaatunutta tai haavoittunutta. Kiina ilmoitti vain vähäisistä tappioista. Neuvostoliittolaiset väittivät kiinalaisten edenneen maanviljelijöiden ja heidän eläintensä suojissa ja alueen kontrolli jäi kiinalaisille. Tilanne kiristyi ja Neuvostoliitto alkoi suunnitella ennalta ehkäisevää ydiniskua Kiinaa vastaan, mihin [[Richard Nixon|Nixonin]] hallinto ei suostunut 1971. Tilanne rauhoittui, kun Neuvostoliiton pääministeri [[Aleksei Kosygin]] vieraili [[Peking]]issä paluumatkaalla [[Ho Tši Minh]]in hautajaisista [[Hanoi]]sta. Tästä huolimatta kumpikin osapuoli ylläpiti korostettua sotilaallista valmiutta yllä alueella.
 
Neuvostoliiton purkauduttua 1991 sovittiin, että Damanskin saari kuuluu Kiinalle. [[17. lokakuuta]] [[1995]] sovittiin 54 kilometrin rajansiirrosta, mutta kolmen saaren valvonta jäi avoimeksi kysymykseksi,; mistätästä sovittiin [[14. lokakuuta]] [[2004]], jolloin Ussurin kysymys tuli lopullisesti ratkaistuksi. KiinalleKiina sai Tarabovin (Jinlong) saaren ja puolet Ussurin (Heixiazi) saaresta [[Habarovsk]]in läheltä. [[Venäjän valtakunnanduuma]] ratifioi sopimuksen [[27. huhtikuuta]] [[2005]] ja Kiinan kansalliskongressin pysyvä komitea ratifioi sopimuksen [[20. toukokuuta]] [[2005]]. Venäjän ja Kiinan ulkoasiainministerit [[Sergei Lavrov]] ja [[Li Zhaoxing]] vaihtoivat asiakirjat [[2. kesäkuuta]] [[2005]].
 
{{commonscat-rivi|Ussuri River}}
 
[[Luokka:Venäjän joet]]
[[Luokka:Habarovskin aluepiirin joet]]
[[Luokka:Kiinan joet]]
[[Luokka:Kiistanalaiset alueet]]

Navigointivalikko