Ero sivun ”Homeros” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MelancholieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: yo:Homer
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: war:Homeros
Rivi 167: Rivi 167:
[[vo:Homeros]]
[[vo:Homeros]]
[[fiu-vro:Homeros]]
[[fiu-vro:Homeros]]
[[war:Homer]]
[[war:Homeros]]
[[yo:Homer]]
[[yo:Homer]]
[[zh-yue:荷馬]]
[[zh-yue:荷馬]]

Versio 7. joulukuuta 2009 kello 15.39

Homeros
Homeros
Homeros
Henkilötiedot
Syntynyttodennäköisesti 700-luvulla eaa.
luultavasti Vähässä-Aasiassa tai Kreikassa
Ammatti runoilija, runonlaulaja
Kirjailija
Aikakausi arkaainen kausi
Tyylilajit eeppinen runous
Aiheet Troijan sota, Odysseuksen harharetket
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Homeros (m.kreik. Ὅμηρος, Hómēros) oli legendaarinen, mahdollisesti myyttinen runoilija antiikin Kreikan muinais- eli arkaaisella ajalla, todennäköisesti 700-luvulla eaa.

Perimätieto kertoo Homeroksen olleen sokea, ja monet kaupungit väittävät olevansa Homeroksen synnyinpaikka, mutta muuten hänestä ei tiedetä paljoakaan. Sekä Ilias että Odysseia on kirjoitettu muinaiskreikan joonialaisella murteella, jota puhuttiin kreikkalaisessa Vähässä-Aasiassa.

Teokset

Homeroksen tunnetuimmat teokset ovat eepokset Ilias ja Odysseia. Sen lisäksi hänen nimiinsä on laitettu lukuisia hymnejä ja muita töitä, muun muassa Batrakhomyomakhia ('Sammakkohiiritaistelu'). Jotkut antiikin lähteet nimeävät hänet koko Troijan sodan runouden kirjoittajaksi. Lisäksi hänelle on annettu kunnia runoista, jotka kertovat Oidipuksesta ja hänen pojistaan.

Homeerinen kysymys

Kreikka Homeroksen mukaan

Historiantutkijat ovat kiistelleet siitä, oliko Homeros todellinen henkilö vai esimerkiksi useammalle vanhaa eeppistä materiaalia esittäneelle runonlaulajalle annettu nimitys. Samaten on pohdittu, laatiko sama runoilija sekä Iliaan että Odysseian. Homeerisia hymnejä pidetään yleisesti Iliasta ja Odysseiaa myöhäisempänä, jolloin nämä eivät voisi olla saman kirjoittajan tekemiä.

Useimmat tutkijat uskovat, että Ilias ja Odysseia vakiinnutettiin vanhemman aineiston pohjalta 700-luvulta eaa. alkaen. Tärkeä henkilö tässä oli Ateenan tyranni Hipparkhos, joka uudisti homeerisen runouden esittämistavan Panathenaia-juhlissa. Monet tutkijat uskovat, että tässä yhteydessä teoksista valmistettiin kanonisoidut versiot.

Jotkut tutkijat uskovat Homeroksen olleen todellinen historiallinen henkilö, joka kirjoitti sekä Iliaan että Odysseian tai ainakin kokosi ne yhtenäisiksi teoksiksi ennestään tunnettujen runojen pohjalta. Klassisen kirjallisuuden tutkijat Richmond Lattimore ja Robert Graves ovat spekuloineet alkuperäisen kirjoittajan olleen nainen. Samuel Butler väitti Odysseuksen sepittäjän olleen nuori sisilialainen nainen. Oli Homeros todellinen tai ei, useimmat tutkijat uskovat, että homeerisen runouden taustalla oli pitkä suullinen runonlaulantaperinne. Ilias saattaa heijastaa pitkää suullista perinnettä, jonka taustalla ovat osin todelliset tapahtumat. Tähän viittaavat muun muassa Heinrich Schliemannin 1800-luvulla löytämä kaupunki, joka sopii Homeroksen kuvailuihin Troijasta, sekä lineaari-B-kirjoituksen selvittäminen, joka osoittaa että osa Iliaan esineistöstä tunnettiin jo 1200-luvulla eaa.

Kirjallisuutta suomeksi

  • Homeros: Ilias. Otto Mannisen käännös. Helsinki: WSOY, 2002. ISBN 951-0-16156-X.
  • Homeros: Odysseia. Otto Mannisen käännös. Helsinki: WSOY, 2002. ISBN 951-0-16157-8.
  • Homeros: Odysseia. Pentti Saarikosken käännös. 1. painos 1972. Helsinki: Otava, 2002. ISBN 951-1-17050-3.
  • Linkomies, Edwin: Homeros. Helsinki: Otava, 1948.
  • Papaditsas, Dimitris P. ja Ladia, Eleni: Homeeriset hymnit. Helsinki: Suomi-Kreikka yhdistysten liitto, 1996. ISBN 951-97465-0-1.

Aiheesta muualla

Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Homeros.

Malline:Link FA Malline:Link GA Malline:Link GA Malline:Link GA

Malline:Link FA