Ero sivun ”Vaeltajat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: he:הנודדים
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 84: Rivi 84:
[[ru:Товарищество передвижных художественных выставок]]
[[ru:Товарищество передвижных художественных выставок]]
[[sr:Передвижници]]
[[sr:Передвижници]]
[[uk:Передвижники]]
[[zh:巡回展览画派]]
[[zh:巡回展览画派]]

Versio 3. joulukuuta 2009 kello 21.03

Volgan lautturit 1870-1873
Taidemaalari Ilja Repin (1844-1930) oli Vaeltajat-ryhmän jäsen

Vaeltajat eli Peredvizhnikit tai Kiertävät maalarit olivat Venäjän maalaustaidetta uudistava, realistinen koulukunta. Liikkeen perustajajäsenet katkaisivat välinsä Venäjän Akatemiaan ja perustivat akateemisista rajoitteista vapaan koulukunnan. Tämän suuntauksen teoksissa on mukana vahva sosiaalinen ja poliittinen ulottuvuus ja heidän tärkein metodinsa oli kriittinen realismi.

Peredvizhnikit eivät saaneet teoksiaan näytteille vakiintuneisiin gallerioihin, tämän vuoksi he lähtivät kansan pariin ja järjestivät maaseudulla kiertäviä näyttelyitä vuosina 1870-1923.

Vaeltajat halusivat tehdä taidetta kansalle eivätkä vain taidetta taiteen vuoksi, he halusivat luoda todenmukaisia kuvia. Isänmaan kasvot ja kauneus nähtiin vaatimattomissakin aiheissa, henkisen elämän ja luonnon välinen yhteys tuotiin esiin maisemamaalauksissa. Henkilökuvien elävä, psykologinen realismi teki vaikutuksen ja kansa otti heidän taiteensa omakseen.

Venäläinen liikemies, taidekerääjä Pavel Tretjakov tuki Vaeltajat-ryhmän taiteijoita ja osti erityisen paljon juuri heidän teoksiaan. Tretjakov lahjoitti vuonna 1892 kokoelmansa Moskovan kaupungille ja kokoelmasta muodostettiin Tretjakovin galleria. Galleriarakennuksen vanhan päärakennuksen (rak. 1902-04) on suunnitellut Vaeltajat-ryhmän jäsen, taidemaalari Viktor Vasnetsov. Peredviznikien liike hajosi 1923.

Vaeltajien muotokuvia

Vaeltajat

Taiteilijaluettelo [1]

Lähteet

Aiheesta muualla