Ero sivun ”Louis Braille” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: fa:لوئی بریل
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: qu:Louis Braille
Rivi 48: Rivi 48:
[[pt:Louis Braille]]
[[pt:Louis Braille]]
[[ro:Louis Braille]]
[[ro:Louis Braille]]
[[qu:Louis Braille]]
[[ru:Брайль, Луи]]
[[ru:Брайль, Луи]]
[[simple:Louis Braille]]
[[simple:Louis Braille]]

Versio 29. marraskuuta 2009 kello 20.40

Louis Braille
Louis Braille pistekirjoituksella

Louis Braille (4. tammikuuta 1809 Coupvray, Ranska6. tammikuuta 1852 Pariisi, Ranska) oli ranskalainen opettaja ja sokeiden pistekirjoituksen (braille-kirjoitus) keksijä.

Braille menetti näkönsä kolmivuotiaana leikkiessään seppänä työskentelevän isänsä pajalla naskalilla, jolla hän vahingossa pisti itseään. Se johti toisen silmän vammautumisen ja sitä seuranneeseen sympaattiseen oftalmiaan, joka lopulta vei häneltä näön. 10-vuotiaana Braille siirtyi tavallisesta koulusta Pariisin sokeainkouluun, missä hän oppi Charles Barbierin kehittämän Barbierin kirjoituksen eli niin kutsutun yökirjoituksen. Koulussa oli jo silloin sen ajan mittapuulla kehittyneitä sokeille tehtyjä kirjoja, mutta ne olivat tehty kömpelöllä kohokirjoituksella, joka teki niistä myös hirvittävän paksuja. Braille uskoi pystyvänsä parempaan, ja hän kehittikin pistekirjoituksensa Barbierin järjestelmän pohjalta. Braille keksi braille-kirjoituksen vuonna 1825 ja esitteli sen julkisesti vuonna 1829. Virallisesti pistekirjoitus hyväksyttiin vuonna 1844. Suomessa pistekirjoitusta on opetettu vuodesta 1865 lähtien. Pistekirjoitus on edelleen käytössä maailmanlaajuisesti. Vaikka pistekirjoitusta on totuttu pitämään näkövammaisten pääasiallisena menetelmänä lukea ja kirjoittaa, niin esimerkiksi Britannian kahdesta miljoonasta näkövammaisesta arviolta vain 15 000–20 000 käyttää pistekirjoitusta. Nuoremmat näkövammaiset ovat siirtyneet käyttämään tietokoneiden tekstinkäsittelyominaisuuksia, mikä lisäksi mahdollistaa kommunikoimisen myös näkevien kanssa. Lisäksi monissa sokeiden perinteisissä ammateissa, kuten rottinkitöissä, sormenpäät vahvistuvat niin että niiden tuntoherkkyys ei riitä pistekirjoituksen sujuvan käyttöön.

Louis Braille kuoli vuonna 1852 tuberkuloosiin ja hänet on haudattu Pariisin Panthéoniin.

Vuodesta 2001 alkaen the World Blind Union on viettänyt maailman pistekirjoituspäivää Braillen syntymäpäivänä 4. tammikuuta.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.