Ero sivun ”Kolossi (sarjakuvahahmo)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 24: Rivi 24:
Piotr "Peter" Rasputin syntyi neuvostoliittolaiselle maatilalle lähelle [[Baikaljärvi|Baikaljärveä]] [[Siperia]]ssa. Hän asui siellä yhdessä äitinsä, isänsä ja siskonsa, Illyanan, kanssa. Hänen isoveljensä, Mikhail, oli ollut [[kosmonautti]] ja hänen uskottiin kuolleen rakettionnettomuudessa.
Piotr "Peter" Rasputin syntyi neuvostoliittolaiselle maatilalle lähelle [[Baikaljärvi|Baikaljärveä]] [[Siperia]]ssa. Hän asui siellä yhdessä äitinsä, isänsä ja siskonsa, Illyanan, kanssa. Hänen isoveljensä, Mikhail, oli ollut [[kosmonautti]] ja hänen uskottiin kuolleen rakettionnettomuudessa.


Peterin yli-inhimilliset voimat ilmenivät hänen nuoruudessaan, Peterin pelastaessaan siskonsa hallinnasta riistäntyneeltä [[traktori]]lta. Aluksi Peter käytti voimiaan avustaessaan muita tilalla työskennelleitä. [[Ryhmä-X]]:n perustaja [[professori Xavier]] otti kuitenkin häneen pian yhteyttä. Hän kertoi keräävänsä uutta joukkoa pelastamaan alkuperäisen ryhmän, joka oli kaapattu Krakoa nimiselle saarelle.
Peterin yli-inhimilliset voimat ilmenivät hänen nuoruudessaan, Peterin pelastaessaan siskonsa hallinnasta riistäntyneeltä [[traktori]]lta. Aluksi Peter käytti voimiaan avustaessaan muita tilalla työskennelleitä. [[Ryhmä-X]]:n perustaja [[Charles Xavier]] otti kuitenkin häneen pian yhteyttä. Hän kertoi keräävänsä uutta joukkoa pelastamaan alkuperäisen ryhmän, joka oli kaapattu Krakoa nimiselle saarelle.


Peter hyväksyi tarjouksen ja lähti [[Yhdysvallat|Yhdysvaltoihin]] Xavierin kanssa. Xavier antoi hänelle koodinimeksi Kolossi ja yhdessä muiden uusien jäsenten kanssa hän pelasti alkuperäisen ryhmän. Tämän jälkeen hän jäi Yhdysvaltoihin Ryhmä-X:n kanssa.
Peter hyväksyi tarjouksen ja lähti [[Yhdysvallat|Yhdysvaltoihin]] Xavierin kanssa. Xavier antoi hänelle koodinimeksi Kolossi ja yhdessä muiden uusien jäsenten kanssa hän pelasti alkuperäisen ryhmän. Tämän jälkeen hän jäi Yhdysvaltoihin Ryhmä-X:n kanssa.

Versio 23. marraskuuta 2009 kello 17.05

Kolossi
[[Tiedosto:|250px|Kolossi teräsolomuodossaan]]
Kolossi teräsolomuodossaan
Luoja(t) Len Wein
Dave Cockrum
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Giant-Size X-Men #1 (1975)
Henkilötiedot
Oikea nimi Piotr "Peter" Nikolaievitch Rasputin
Status aktiivinen
Ryhmäsidokset Ryhmä-X
Edelliset ryhmäsidokset Excalibur
Henkilöllisyydet Rasputin, Peter Nicholas
Voimat Ruumiinsa muuttaminen orgaaniseksi teräkseksi saaden yli-inhimilliset voimat ja vahvan suojan.
Suhteet
Sukulaiset Isä & äiti,
Illyana Rasputin (pikkusisko, kuollut)
Mikhail Rasputin (isoveli)

Kolossi (Piotr Nikolaievitch Rasputin) on Len Weinin ja Dave Cockrumin luoma Marvel Comicsin supersankari, joka toimii Ryhmä-X:ssä.

Kolossi on Neuvostoliitosta kotoisin oleva mutantti, joka kykenee muuttamaan koko ruumiinsa orgaaniseksi teräkseksi, minkä ansiosta hän saa yli-inhimilliset voimat ja hyvän suojan. Kolossi nähdään taistelussa pelottavana ja voimakkaana vastustajana, mutta todellisuudessa hän on yksi kohteliaimmista x-miehistä ja mieluummin maalaisi kuin taistelisi.

Kolossin koodinimi on tullut Rodoksen kolossin nimestä ja sukunimen esikuvana oli Grigori Rasputin. Vuoden 2005 minisarja Colossus: Bloodlines paljastaa, että Kolossi on sukua Rasputinille.

Historia

Liittyminen Ryhmä-X:ään

Piotr "Peter" Rasputin syntyi neuvostoliittolaiselle maatilalle lähelle Baikaljärveä Siperiassa. Hän asui siellä yhdessä äitinsä, isänsä ja siskonsa, Illyanan, kanssa. Hänen isoveljensä, Mikhail, oli ollut kosmonautti ja hänen uskottiin kuolleen rakettionnettomuudessa.

Peterin yli-inhimilliset voimat ilmenivät hänen nuoruudessaan, Peterin pelastaessaan siskonsa hallinnasta riistäntyneeltä traktorilta. Aluksi Peter käytti voimiaan avustaessaan muita tilalla työskennelleitä. Ryhmä-X:n perustaja Charles Xavier otti kuitenkin häneen pian yhteyttä. Hän kertoi keräävänsä uutta joukkoa pelastamaan alkuperäisen ryhmän, joka oli kaapattu Krakoa nimiselle saarelle.

Peter hyväksyi tarjouksen ja lähti Yhdysvaltoihin Xavierin kanssa. Xavier antoi hänelle koodinimeksi Kolossi ja yhdessä muiden uusien jäsenten kanssa hän pelasti alkuperäisen ryhmän. Tämän jälkeen hän jäi Yhdysvaltoihin Ryhmä-X:n kanssa.

Peterillä on ollut on/off -suhde ryhmätoverinsa Kitty Pryden kanssa jo vuosia. Suhde oli pitkään katkolla (Kolossia luultiin muun muassa kuolleeksi muutaman vuoden ajan), mutta nykyään Kitty ja Peter ovat palanneet yhteen. Nämä tarinat esitettiin suomalaisen Ryhmä-X -lehden vuoden 2006 numeroissa.

Ultimate-Kolossi

Ultimate-Kolossi (kuvitus: Ben & Ray Lai).

Ultimate Marvel -jatkumossa, joka ei ole mitenkään kytköksissä "viralliseen" ja varsinaiseen Marvel-jatkumoon, Kolossi työskentelee vastentahtoisesti Venäjän mafialle aseiden salakuljettajana. Lopulta Iso Boris -niminen mies vie Kolossin mukanaan Amerikkaan, jossa tämä tapaa Jean Greyn. Jean tarjoaa Kolossille paikkaa Ryhmä-X:ssä. Kolossi tarttuukiin ehdotukseen ja liittyy joukkoon.

Myöhemmin Kolossi kuitenkin pakenee takaisin Venäjälle, josta Jean Grey ja Kyklooppi menevät pyytämään tätä takaisin. Kolossi kieltäytyy vedoten onnettomaan elämäänsä, mutta Jean toteaa Kolossilla olevan peiteltyä ihastusta tiimitoveriinsa Wolverineen. Lopulta pelastettuaan venäläisen sukellusveneen Kolossi palaa kansallissankarina takaisin Ryhmä-X:ään.

Myöhemmin Ylivertaiset iskevät Ryhmä-X:ää vastaan ja Kolossi onnistuu voittamaan sekä Rautamiehen että Thorin. Vasta Haukansilmän ampuma pienoisydinräjähde saa Kolossin maahan. Myöhemmin Ryhmä-X hakee Magneton linnoituksestaan palveluksena Ylivertaisille ja Kolossi - huolimatta metallikehostaan, pieksee tämän henkihieveriin raivostuneena Wolverinen satuttamisesta.

Merkittävä muutos normaalijatkumon tapahtumiin tapahtui, kun kävi ilmi, että toisin kuin normaalijatkumon hahmo, Ultimate-Kolossi on homoseksuaali[1]. Asia käy ilmi Kolossin vuorovaikutuksesta Wolverinen kanssa, mutta myöhemmin Ultimate Pohjantähden satutettua itsensä Herra Pahuuden järjestämissä mutanttimurhissa, Kolossi hoitaa tämän kuntoon. Myöhemmin julkihomona tunnettu Pohjantähti kysyy Kolossilta onko tämä sinkku - kysymys saa Kolossin muuttamaan itsensä vaistonvaraisesti metalliksi. Myöhemmin käy selväksi, että parin suhde on syventynyt huomattavasti. Pohjantähti pyytää lopulta Kolossia muuttamaan kanssaan yhteen.

Kolossi muissa medioissa

Elokuvat

Kolossi on esiintynyt kaikissa X-Men elokuvissa, joissa häntä on esittänyt Daniel Cudmore. X-Men ja X-Men 2 elokuvissa hänen roolinsa olivat hyvin pienet. Ensimmäisessä elokuvassa Kolossi nähdään Xavierin koulun pihalla ja seuraavassa osassa kouluun hyökätään ja hän pelastaa Sirynin sekä johtaa lapset turvaan.

X-Men – viimeinen kohtaaminen elokuvassa Kolossin rooli oli hieman suurempi. Ryhmän harjoitellessa vaarahuoneessa hän heittää Wolverinen Vahtia päin, jonka pään Wolverine repii irti kynsillään. Kolossi liittyi myös taisteluun Magnetoa vastaan Alcatrazilla. Kuten vaarahuoneessa, hän heittää Wolverinen Magnetoa päin hämätäkseen tätä. Samalla Peto iskee Magnetoa lääkkeellä, joka poistaa mutanttikyvyt aiheuttavan mutanttigeenin tämän ruumiista.

Videopelit

Kolossi on esiintynyt useissa X-Men peleissä:

Lähteet