Ero sivun ”Challenger” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
19 merkkiä poistettu ,  11 vuotta sitten
p
-l
(tämä artikkeli)
p (-l)
'''Challenger''' ([[NASA]]:n tunnus '''OV-099''') oli [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[avaruussukkula]], joka tuhoutui 73 sekuntia laukaisunsa jälkeen [[28. tammikuuta]] [[1986]].
 
Challenger oli avaruussukkula [[Columbia (avaruussukkula)|Columbia]]n jälkeen toinen kiertoradalle laukaistu avaruussukkula. Challengerin ensilento oli [[4. huhtikuuta]] [[1983]] ja se tuhoutui kymmenennellä lennollaan, [[STS-51-L]], [[28. tammikuuta]] [[1986]].
 
Avaruussukkulan onnettomuuden syyksi paljastui asetetun onnettomuustutkintalautakunnan tutkimuksissa apuraketin O-tiivisteen pettäminen. Laukaisua edeltäneen yön pakkasesta johtuen tiiviste oli menettänyt kimmoisuuttaan ja raketin polttoaine pääsi virtaamaan tiivisteen välistä aiheuttaen onnettomuuden.
 
[[Columbia (avaruussukkula)|Columbia]] on toinen kahdesta lennolla tuhoutuneesta avaruussukkulasta. Onnettomuuden jälkeen kerätyt Challengerin osat on siirretty [[Cape Canaveral]]iin käytöstä poistettuihin ohjussiiloihin. Ajoittain Challengerin osia huuhtoutuu Floridan rannikolle, mistä ne siirretään ohjussiiloihin.
 
[[Luokka:Avaruussukkulat]]
[[Luokka:1986]]
 
[[af:Ruimtependeltuig Challenger]]
32 623

muokkausta

Navigointivalikko