Ero sivun ”Vahamaalaus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
Robbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sk:Enkaustika
Rivi 31: Rivi 31:
[[pt:Encáustica]]
[[pt:Encáustica]]
[[ru:Энкаустика]]
[[ru:Энкаустика]]
[[sk:Enkaustika]]
[[sr:Енкаустика]]
[[sr:Енкаустика]]
[[sv:Enkaustik]]
[[sv:Enkaustik]]

Versio 21. marraskuuta 2009 kello 11.38

Pyhän Katariinan luostarissa sijaitseva vahamaalaus, joka esittää apostoli Pietaria

Vahamaalaus on maalausmenetelmä, jossa käytetään lämmitettyä mehiläisvahaa, johon pigmentit lisätään. Tämä jälkeen neste tai tahna levitetään jollekin pinnalle, yleensä käsitellylle puulle, mutta muitakin materiaaleja, kuten kangasta, käytetään.

Yksinkertaisimmillaan vahasekoitus tehdään lisäämällä pigmentit suoraan mehiläisvahaan. Käytössä on kuitenkin monia ohjeita. Raaka-aineina voidaan käyttää lisäksi mm. muita vahoja, dammarhartsia ja pellavaöljyä. Pigmentteinä voidaan käyttää puhdasta jauhetta tai vaikka öljyvärejä.

Metallityökaluja tai erikoisharjoja käytetään muotoilemaan maalia ennen kuin se jäähtyy tai lämmitettyä metallia muotoilemaan vahaa, kun se on jäähtynyt. Nykyaikaisin välinein, kuten lämpölampuin, taiteilijat voivat pidentää aikaa, jonka käyttävät materiaalin työstämiseen. Vahamaalauksen pintaan voidaan upottaa tai yhdistää muita materiaaleja tai maalaus voidaan tehdä kerroksittain.

Tunnetuimmat vahamaalaukset ovat Al-Fayyumin muumiomuotokuvat Egyptistä vuosilta 100300 sekä Blachernitissa ja monet muut varhaisista ikoneista. Yhdysvaltalaiset taiteilijat Jacqui Cornette, Jasper Johns ja Mauricio Toussaint ovat tunnetuimmat vahamaalauksien tekijät 1900-luvulta.

Malline:Tynkä/Maalaustaide