Ero sivun ”Roomalainen tie” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
5 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
p
kh
p (Commons -> commonscat)
p (kh)
Sanonnan mukaan "kaikki tiet johtavat [[Rooma]]an". Tämä juontuu siitä, että roomalainen tieverkko oli suunniteltu vaikeuttamaan vastarintaa imperiumia vastaan.
 
Useimmat tiet oli nimetty ne rakennuttaneen [[censori]]n mukaan. Vanhat tiet saattoivat olla nimettyjä myös niiden määränpään tai kulkualueen mukaan. Tie uudelleennimettiinnimettiin uudelleen, jos censori teetti siihen mittavia parannuksia, kuten päällystämistä.
 
==Tiejärjestelmä==
Roomalaiset tiet vaihtelevat yksinkertaisista tukeista tehdyistä teistä aina päällystettyihin monikerroksisiin teihin. [[Kahdentoista taulun lait]] noin vuodelta [[450 eaa.]] määrittävät, että tien tulee olla 2,45 m leveä suorana ja 4,9 m leveä kaarteessa. Taulut määräävät roomalaiset rakentamaan teitä ja antamaan matkustajille oikeuden kulkea yksityismaiden läpi, jos tie on jätetty kunnostamatta. Tämän johdosta tavoitteeksi tuli vähän kunnostusta vaativien teiden rakentaminen.
 
Kun roomalaiset olivat vallanneet Italian, tiet laajennettiin Rooman lähialueilta kaukaisemmille alueille. Teiden rakentamisesta vastasi armeija, ja se oli näin konsulin toimivallassa. Asutusalueilla olleista teistä vastasivat paikalliset viranomaiset. Teiden rakentajat pyrkivät säädettyyn leveyteen, mutta todellisuudessa leveydet vaihtelevat välillä 1,1 m ja 7 m. Roomalaiset rakensivat mieluusti viivasuoria teitä. Tämä kuitenkin johti epäkäytännöllisen jyrkkiin teihin ja ajan kuluessa usein päädyttiinkin helpompiin vaikkakin pidempiin linjauksiin.
 
Vioja rakennettiin yleensä maaseudulle. Pienemmät viasta haarautuneet tiet olivat nimeltään via rusticoita, maalaisteitä. Edelleen pienempiä olivat via terrenat eli maatiet.
11 145

muokkausta

Navigointivalikko