Ero sivun ”Binominen nimistö” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
LaaknorBot (keskustelu | muokkaukset)
Dinamik-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: id:Tata nama biologi
Rivi 19: Rivi 19:
[[ar:تسمية ثنائية]]
[[ar:تسمية ثنائية]]
[[ast:Nome binomial]]
[[ast:Nome binomial]]
[[id:Tatanama biologi]]
[[id:Tata nama biologi]]
[[ms:Tatanama binomial]]
[[ms:Tatanama binomial]]
[[bn:দ্বিপদী নামকরণ]]
[[bn:দ্বিপদী নামকরণ]]

Versio 18. marraskuuta 2009 kello 19.25

Kaksisanainen nimikkeistö on lajien nimeämistapa. Kuten nimi "kaksisanainen" kertoo, lajien tieteelliset nimet koostuvat kahdesta osasta: suvun nimestä ja lajia kuvaavasta nimestä. On olemassa jotain sääntöjä, jotka ovat kansainvälisesti hyväksyttyjä:

  • Lajitason tieteelliset nimet kirjoitetaan kursiivilla, esimerkiksi Homo sapiens. Käsin kirjoitetussa tekstissä ne alleviivataan.
  • Ensimmäinen termi (suvun nimi) kirjoitetaan isolla, mutta jälkimmäinen ei, esimerkiksi Canis lupus ja Anthus hodgsoni. (Huom. tämä on moderni käytäntö. Carolus Linnaeus kirjoitti aina myös jälkimmäisen osan isolla ja varhaisella 1900-luvulla oli tapana kirjoittaa isolla jälkimmäinen osa, jos se perustui erisnimeen (proper name).
  • Tieteellisissä kirjoituksissa mainitaan kaksisanaisen nimen jälkeen tutkija, joka ensin on julkaissut luokituksen (auktori). Esimerkiksi Amaranthus retroflexus L. Tapa pitää nimikkeen yksilöitynä.
  • Kun tieteellista nimeä käytetään tavallisen nimen kanssa, se yleensä seuraa sulkeissa, esimerkiksi "varpunen (Passer domesticus) on yleinen lintu."
  • Tieteellinen nimi pitäisi kirjoittaa kokonaisuudessaan, kun se ensi kerran mainitaan tai kun monta lajia samasta suvusta on lueteltuna samassa tekstissä tai raportissa. Sen jälkeen siihen voidaan viitata käyttämällä vain suvun etukirjainta, esimerkiksi Canis lupusC. lupus. Jossain harvoissa tapauksissa lyhyempi tapa on levinnyt tavalliseen käyttöön, esimerkiksi bakteeri Escherichia coli on usein kirjoitettu E. coli ja Tyrannosaurus rex on usein vain T. rex.
  • Lyhennettä "sp." tai "spec." käytetään silloin, kun oikea spesifinen nimi ei ole tiedossa, esimerkiksi Canis sp. tarkoittaa "Canis-suvun laji". Lyhenne "spp." (monikko) tarkoittaa "monta tuntematonta lajia".
  • Lyhennettä "cf." käytetään, kun tunnistaminen ei ole varma, mutta suvun lajeista epäilykset kohdistuvat juuri kyseiseen taksoniin. Esimerkiksi Corvus cf. monedula tarkoittaa, että lajin tunnistus on hieman epävarma, mutta kyseessä on "todennäköisesti naakka".

Edut

  • Jokainen laji voidaan yksiselitteisesti identifoida kahdella sanalla.
  • Samaa nimeä voidaan käyttää ympäri maailmaa, kaikilla kielillä, ilman vaikeuksia käännöksissä.