Ero sivun ”Polyyppi (lääketiede)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
(Ak: Uusi sivu: thumb|right|[[Kolonoskopian paljastama polyyppi paksusuolessa.]] '''Polyyppi''' on limakalvolta nouseva epänormaali muodostuma, joka voi esiintyä esimerkiksi [...)
 
'''Polyyppi''' on limakalvolta nouseva epänormaali muodostuma, joka voi esiintyä esimerkiksi [[paksusuoli|paksusuolessa]], [[nenä]]ssä, [[mahalaukku|mahalaukussa]] tai [[virtsarakko|virtsarakossa]].
 
Polyyppien aiheuttamat oireet riippuvat niiden sijainnista. Suolessa esiintyvä polyyppi on tavallisesti oireeton<ref>[http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/colonpolyps_ez/#symptoms What I need to know about Colon Polyps]</ref>. Polyypin[[Adenooma|Adenomatoottisen]] polyypin muodostuminen paksusuoleen voi kuitenkin edeltää [[paksusuolen syöpä|suolisyövän]] kehittymistä, ja siellä havaittu polyyppi tulisi siksi poistaa.<ref>[http://www.pulssi.fi/fin/artikkelit/gastroenterologia/paksusuolen_polyyppi__helposti_hoidettava_paksusuolisyovan_mahdollinen_esiaste/ Paksusuolen polyyppi – helposti hoidettava paksusuolisyövän mahdollinen esiaste]</ref> Kuitenkaan läheskään kaikista adenoomista ei tule pahanlaatuisia.<ref>[http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo91230.pdf Paksusuolen syövän seulonta kannattaa]</ref> Nenässä pieni polyyppi voi olla oireeton, kun taas suuri voi täysin tukkia sieraimen. Nenän polyyppien mahdollisia oireita ovat muiden muassa nenän tukkoisuus ja heikentynyt [[hajuaisti]].<ref>[http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00304 Nenän polyyppitauti]</ref>
 
Joskus polyyppien taustalla on potilaalla jo oleva sairaus, kuten [[familiaalinen adenomatoottinen polypoosi]].
110 867

muokkausta

Navigointivalikko